دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

گام‌های بلند اسپانیا در راه اهدای عضو


گام‌های بلند اسپانیا در راه اهدای عضو
اسپانیایی که ۲۰ سال پیش در مقوله اهدای عضو یکی از کشورهای عقب‌مانده جهان به حساب می‌آمد، در سال‌های اخیر در ردیف چند کشوری قرار گرفته که مردم‌شان بیش از اهالی سایر کشورها به اهدای عضو می‌پردازند و <مرکز انتقال عضو اسپانیا> نقش مهمی در ایجاد این تحول ایفا کرده است. ‌ <تیتو مورا> یکی از خواننده‌های معروف دهه۶۰ موسیقی اسپانیا است که زندگی‌اش ۱۶سال پیش وقتی برای خرید با همسرش به خیابان رفته بود، دچار دگرگونی شد. وی ماجرا را اینطور شرح می‌دهد: ۱۶۶سال پیش وقتی با همسرم برای خرید به خیابان رفته بودم، ناگهان بی‌هوش شدم و همسرم مرا به بیمارستان منتقل کرد.
در بیمارستان پزشک معالجم گفت زندگی‌ام در خطر است و اگر یک کبد سالم به بدنم منتقل نشود، ظرف ۳ ماه آینده جانم را از دست خواهم داد.> مورا که پس از انتقال یک کبد سالم به بدنش دوباره به زندگی بازگشته، اکنون می‌کوشد اسپانیایی‌ها را نسبت به انجام عمل اهدای عضو قانع و تشویق کند. آلبوم آهنگ‌های جدید او چنین نام دارد: <زیر سایه تو زندگی می‌کنم.> این خواننده اسپانیایی ادامه زندگی خود را مدیون دو نفر می‌داند:
۱) شخصی که کبد او را به بدن مورا منتقل کرده‌اند.
۲) طراح مرکز انتقال عضو اسپانیا، <رافائل ماتسناز.> دکتر ماتسناز که ۲۰ سال پیش شبکه اصلی انتقال عضو اسپانیا را بنیان گذاشته، می‌گوید:‌<سیستم ما با کمک گروهی از افراد هماهنگ‌کننده به فعالیت می‌پردازد. در همه بیمارستان‌های مجهز کشور نماینده مرکز انتقال عضو حضور دارد. همکاران ما در بیمارستان‌ها ابتدا افراد رو به فوت دارای قابلیت اهدای عضو را شناسایی کرده، سپس می‌کوشند خانواده‌های آنها را نسبت به انجام عمل اهدا قانع کنند.> ماتسناز که ۲۰ سال قبل حین کار در بیمارستان و پس از گفت‌وگو با خانواده یکی از بیماران متوفی درخصوص انتقال اعضای وی به بیماران نیازمند، تصمیم به ایجاد مرکز انتقال عضو اسپانیا گرفته، حساس‌ترین بخش شبکه انتقال عضو را کار افراد هماهنگ‌کننده مستقر در بیمارستان‌ها دانسته و تاکید می‌کند: <هماهنگ‌کننده‌ها وظیفه دشوار اقناع خانواده‌ها نسبت به محسنات اهدای اعضای افراد متوفی را برعهده دارند و با دقت و حساسیت تمام نیز کار خود را به انجام می‌رسانند. اکنون تلا‌ش همکاران ما سبب افزایش سه برابری آمار اهدای عضو در سراسر اسپانیا شده است.> دکتر <خوزه پرز برنال>، پزشک بیمارستان <سبیا>، یکی از همکاران باسابقه شبکه انتقال عضو اسپانیا است و اطلا‌عات زیادی در مورد روند کار شبکه مذکور دارد. او می‌گوید: <در مقوله اهدای عضو شهر سبیا شاهد یک رشد باورنکردنی بوده. سال۱۹۹۲ در همین شهر ۶۰ درصد افراد در برابر پیشنهاد اهدای عضو پاسخ منفی می‌دادند، اما امروز تعداد این افراد به ۲۰ درصد کاهش یافته؛ یعنی از هر ۱۰ خانواده، ۸ خانواده با اهدای عضو موافقت می‌کند.> ماتسناز نیز با اشاره به اینکه روند اهدا و انتقال هر عضو به هماهنگی بیش از یکصد نفر نیاز دارد، تاکید می‌کند: <حین جدا کردن عضو مورد نظر از بدن اهداکننده، همکاران ما بدن فرد گیرنده را نیز آماده پذیرش عضو جدید می‌کنند. انتقال سالم و صحیح عضو اهدایی هم بدون هماهنگی هواپیما، آمبولا‌نس‌ها و نیروهای پلیس امکان‌پذیر نیست. انتقال عضو هر روز ۵ یا ۶ بار در اسپانیا به وقوع می‌پیوندد.> به‌رغم گام‌های بلند اسپانیا در زمینه اهدای عضو، اکنون ۵ هزار اسپانیایی منتظر و نیازمند دریافت عضو سالم هستند.

کورنلیا ایشویلر
ترجمه: آیدین فرنگی
منبع : روزنامه اعتماد ملی