سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
یار دوازدهم ؛ پرچمی در باد
وقتی آلمان، در جام ملتهای اروپا، چكسلواكی را در فینال شكست داد و قهرمان شد، من شدیدا اظهار ناخرسندی كردم. آلمانها مرا، لانه كثیفكن نامیدند و حق هم داشتند، چون من در كشور آلمان مربیگری میكردم و میبایست از قهرمانی آلمان اظهار خشنودی كنم ولی نگاه مربیان صاحب فلسفه به نتیجه در فوتبال، همیشه با نگاه آنهایی كه فقط نتیجه را میبینند متفاوت است.
من مخصوصا از لغت نتیجهگرا استفاده نكردم چون مربیان صاحب فلسفه میتوانند و حتی باید كه نتیجهگرا هم باشند. ببینید ورزش حرفهیی یك كد دارد به نام برد و باخت. هر مربی صاحب فلسفهیی، باید كه نتیجهگرا هم باشد. فوتبال بازنده مفت گران است. فیلمهای قدیمی سیاه و سفید را یادتان میآید؟
«رزمناو پوتمكین» ساخته آیزنشتاین یكی از شاهكارهای سینما به حساب میآید. امروز اگر من بخواهم بروم سینما،ترجیح میدهم فیلم The Untochablesساخته برایان دپالما، با هنرپیشگانی مثل كوین كاستنر، اندی گارسیا و شان كانری را ببینم با وجود اینكه، برایان دپالما، با احترام زیاد به استاد آیزنشتاین، سكانس كالسكه را علنا از رزمناو پوتمكین كپی كرده است ولی من، این كپی را بر اصل ترجیح میدهم. یك روز است كه تو فیلمی را برای مدرسه سینما میبینی و یك روز هم میخواهی كه سرت گرم شود. فوتبال، یك بازی سرگرم كننده است پس سلیقه در آن دخیل است. جایی كه از سلیقه صحبت میشود، زیبایی (استتیك) نقش مهمی بازی میكند. نتیجه در فوتبال باید كه با زیبایی همراه باشد. حالا بر میگردیم به ناخرسندی من از قهرمانی آلمان. میشاییل هورنی در سرمقاله فرانكفورتر آلگماینه، تحت عنوان «خداحافظی از تانك» مینویسد: فوتبال آلمان، در چند دهه گذشته میبایست سرزنشهای زیادی را پذیرا باشد. در روزهای سرشار از موفقیت، قبل از بازی، همیشه سر تیتر روزنامههای انگلیسی و ایتالیایی، همچون گزارشهایی از میدانهای جنگ بود.
احتیاط: تانكهای آلمانی در حركت. وقتی بكن باوئر در اولین دوره مربیگریاش، با ۱۴ بك وسط به فینال جام جهانی رسید، سزار لوییس منوتی پس از پیروزی آرژانتین با رسم علامت صلیب روی سینهاش به نشانه همدردی گفت: برای همه كوهلرهای روی زمین متاسفم (قابل ذكر است كه یورگن كوهلر بك وسط تیم ملتی آلمان بود). ولی اینك، به یكباره، همه چیز عوض شده است. با آمدن كلینسمن، فوتبال نتیجهگرا تغییر كرده است .بالاخره پس از گذشت سالها و تغییر نسل، البته هنوز بسختی میتوان گفت فوتبال آلمان دیدنی و سرگرمكننده شده است.
فوتبال با هر نتیجهیی باید كه سرگرمكننده باشد. این را من بیش از بیست سال پیش به آلمانها میگفتم. عیبی ندارد، دیر و زود داشت ولی سوخت و سوز نداشت. فوتبال آلمان هم سرگرمكننده شد.
برخلاف قهرمانی آلمان در زمان برتی فوگتس در جام ملتهای اروپا كه مرا ناخشنود كرده بود، باخت ایران در مقابل مكزیك و پرتغال برای من خوشحال كننده بود. اولا به این دلیل كه تیم ایران، به این نتیجه رسید كه زیبا و دلچسب بازی كردن، حتما باید همراه نتیجهگیری باشد و دوما اینكه از باخت تیم ایران به این دلیل خوشحال شدم كه بردش ما را بیست سال عقب میانداخت. همانطوری كه قهرمانی آلمان، فوتبال این كشور را بیش از بیست سال عقب انداخت. چرا؟ چون موفقیت، اشتباهات و كاستیهای موجود را توجیه و تثبیت كرد.
از اینكه ایران، خوب و قشنگ و سرگرمكننده بازی كرد، خوشحالم و از اینكه ایران به مكزیك و پرتغال باخت نیز خوشحالم. از این جهت خوشحالم كه در سالی كه گذشته پس از راهیافتن تیم ملی به جام جهانی، تكبر، هرج و مرج، عدم ارتباط، بیبرنامگی، زورگویی، بیعدالتی و عدم توجه، عدم تعاون. عدم همكاری، نفاق، انزواطلبی، ریا، آدمفروشی، رشوهگیری، رشوهپردازی، خودبزرگبینی، جاهلیت، علمستیزی، دشمنی، لجبازی، خودخواهی، جرزنی، تقلب، حقهبازی، بیقانونی و صفت و خصلتهای بد دیگر، بر این مجموعه سایه افكند. اگر تیم ایران كه واقعا خوب بازی كرد میبرد، همه این صفت و خصلتها توجیه و تثبیت میشد. اگر تیم ایران پیروز میشد، عدم سازماندهی و بیبرنامگی هم توجیه و تثبیت میشد.
چهار سال همه گفتند كه این فوتبال درست نیست، روز بازی با مكزیك، یكباره فوتبالی را بازی كردیم كه هرگز به آن اعتقاد نداشتیم. اگر در چهار سال گذشته، فوتبالی را كه بازی كردیم تمرین هم كرده بودیم، مسلما از مكزیك میبردیم. ولی باز میگویم و تكرار میكنم: خدا را شكر كه باختیم. نمیدانم نظرات یار دوازدهم چیست ولی آنطور كه مشخص است یار دوازدهم، نظرش مانند پرچمی در باد، هر آن، تغییر جهت دارد. فوتبال موفق، تفكر، ثبات، صبر و حوصله و از همه مهمتر، صداقت و قاطعیت میخواهند. متاسفم كه یار دوازدهم هیچكدام از اینها را نداشت. اینك پس از باخت، یار دوازدهم چه میگوید؟ راستی باد از كدام جهت است؟
فدراسیون قوی ولی به هر شكل و صورت تحت كنترل، اتحادیه فوتبال قوی، لیگ قوی، رسانههای قوی، قانونمندی، عدالت، معاونت و همكاری، یكدلی، همزبانی، همسویی و هدفمندی، خصوصیاتی هستند كه مجموعه تیم ملی را بدون یار دوازدهم به موفقیت خواهند رساند.
در حال حاضر، من به هیچ وجه با محاكمه مجموعه تیم ملی موافق نیستم. اگر قرار بر محاكمه است، باید فدراسیون، اتحادیه فوتبال، لیگ، رسانهها، یار دوازدهم و در نهایت كل فوتبال روی نیمكت متهمینی قرار گیرند. مسئول ما هستیم و هیچكس دیگر. حال كه ما میدانیم مسئول ما هستیم و قبول كردهایم كه این شكست نتیجه كار همه ماست، پس باید برای موفقیت در جامجهانی ۲۰۱۰ هم عهد و هم پیمان شویم، از همین امروز و از همین، همین خود امروز، متعهد، موظف و مسئول به امور فوتبال مملكتمان بپردازیم و صبر نكنیم كه پس از هر شكست، پیروزمندانه بگوییم: دیدی كه من راست میگفتم!
بهمن فروتن
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست