چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تیامین چیست؟


تیامین چیست؟
این ویتامین در داخل مواد غذایی و غلات پخته شده وجود دارد . احتمالاً تا قبل از آن كه بر روز یك برسب غذا مطالبی را در مورد این ویتامین بخوانید ،‌ نمی دانستید كه تیامین را با خوردن مواد غذایی به دست می آورید .
در سایه این ویتامین B محلول در آب ،‌شما قادر به تبدیل نشاسته و قند موجورد در صبحانه خود به انرژی هستید .برخلاف آمریكا ، در بسیاری از نقاط جهان هنوز غلات را با تیامین ، یا ویتامین B۱ تقویت نمی كنند .هر چند برنج و غلات كامل – مواد خام غذایی در تمام دنیا – به طور طبیعی حاوی تیامین هستند ، ولی روند تمیز كردن آنها جهت مصرف ، این ویتامین را حذف می كند. به گفته دكتر هورد زوبرلیخ ، استاد بخش علوم تغذیه دانشگاه آلاباما در بیرمنگهام ، افرادی كه با برنج و غلات فاقد تیامین زندگی می كنند ، به زودی دچار كمبود تیامین شده و مبتلا به بیماری بری بری می شوند ، علائم این بیماری شامل ضعف عضلانی ، بزرگی قلب و تورم دست و پا می باشد كه حتی راه رفتن را مشكل می سازد. وی می گوید: « مواردی از این بیماری را دیده ام كه بیماران دچار اشكال در راه رفتن بودند ، و تقریباً به طور معجزه آسایی چند ساعت پس از دریافت تیامین ، می توانستند راه بروند .»
توانایی تیامین در تولید انرژی قابل دسترس برای بدن در مورد مغز اهمیت مضاعفی پیدا می كند . دكتر گری گیبسون ، استاد عصب شناسی در مؤسسه پژوهشی پزشكی بوركه در دانشگاه كورنل در وایت پلینز نیویورك می گوید: « اگر دریافت تیامین شما به شدت كاهش یابد ،‌ توانایی مغز شما برای استفاده از گلوكز كاهش خواهد یافت ؛ و چنانچه استفاده از گلوكز توسط مغز كاهش یابد، اعمال فكری شما مختل خواهد شد.» به گفته دكتر گیبسون ، كمبود شدید تیامین نه تنها سلول های مغزی مسئول حافظه را از بین می بردبلكه ممكن است موجب افزایش پروتیینی شود كه بیماری آلزایمر را ایجاد می كند.
كمبود تیامین همچنین می تواند موجب تغییرات خلق ، احساس مبهم عدم آسایش ،‌ترس ،‌افكار بیمارگونه و سایر نشانه های افسردگی شود- علائمی كه پژوهشگران اغلب به آن ها علائم عاطفه ای – حافظه ای می گویند.
▪ مقدار نیاز روزانه : ۵/۱ میلی گرم
▪ منابع خوب غذایی : سبوس برنج ، گوشت گاو ، نخود سبز تازه ،‌باقلا، جوانه گندم ، پرتقال ، ماكارونی های غنی شده ،‌نان ، غذاهای تهیه شده از جو و سایر غلات
▪ منبع : درمان با ویتامین ها - ترجمه دکتر حسین حقیر - نشر آفرینگان
منبع : abcdiet