پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

با «سرطان» و راههای پیشگیری از آن آشنا شویم


با «سرطان» و راههای پیشگیری از آن آشنا شویم
سلول یا سلولهای سرطانی شده به سرعت تعدادشان افزایش پیدا می‌كند و تشكیل یك توده به هم فشرده سلولی یا یك غده می‌دهند. این توده سلولی قابلیت و كارآیی خود را نیز از دست می‌دهد و نمی‌تواند فعالیت‌ها و وظایف خود را انجام دهد.
این غده كم كم گسترش پیدا می‌كند و مثل یك دانه كوچك در بافت ریشه می‌دواند.
گاهی شنیدن نام یك كلمه به راحتی ذهن را مشوش و فرد را دچار نگرانی می‌كند. یكی از این كلمات غیر دوست داشتنی كلمه بیماری است. شنیدن این كلمه خود به خود با نوعی دلواپسی همراه است، اما وقتی با اسمی مانند سرطان همراه می‌شود مفهوم تلخ‌تری به خود می‌گیرد.
بیماری سرطان كه از دسته بیماریهای غیر واگیردار به شمار می‌آید یكی از مهمترین علل مرگ غیر طبیعی در سطح جهان به شمار می‌آید. این بیماری كه متأسفانه انواع مختلفی دارد مربوط به گروه سنی خاصی و یا منطقه جغرافیایی مشخصی نمی‌شود.
بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی سالانه بیش از شش میلیون نفر تنها بر اثر ابتلا به سرطان كبد یا سرطان معده جان خود را از دست می‌دهند. در حالی كه آمار مشخصی از میزان مرگ و میر سایر انواع بیماری در دسترس نیست.
سرطان كبد، معده، خون، پوست و استخوان شایع‌ترین انواع سرطان هستند. با این توضیح كه برخی از انواع بیماری كاملا وابسته به جنس هستند، مانند سرطان سینه و رحم كه در خانمها و سرطان پروستات كه در آقایان شایع است و متاسفانه آمار بالای میان انواع سرطانها نشان می‌دهد. سرطانهای وابسته به جنس تا حد زیادی ریشه ژنتیكی و خانوادگی دارند.
در تعریف بیماری می‌توان گفت سرطان بیماری است كه از یك یا چند سلول آغاز می‌شود.
بدن هر كدام از ما از میلیاردها سلول تشكیل شده است. شروع بیماری كمی پیچیده نظر می‌رسد.
یك سلول به طور ناگهانی از حالت عادی خارج می‌شود و شروع به تكثیر می‌كند.
سلول یا سلولهای سرطانی شده به سرعت تعدادشان افزایش پیدا می‌كند و تشكیل یك توده به هم فشرده سلولی یا یك غده می‌دهند. این توده سلولی قابلیت و كارآیی خود را نیز از دست می‌دهد و نمی‌تواند فعالیت‌ها و وظایف خود را انجام دهد. این غده كم كم گسترش پیدا می‌كند و مثل یك دانه كوچك در بافت ریشه می‌دواند. كلمه سرطان كه به معنای خرچنگ است بر اساس همین حالت نام گذاری شده است. غده مانند بدنه خرچنگ است و ریشه‌های غده مانند دست و پای خرچنگ در اطراف غده گسترده می‌شوند. هر چه زودتر این غده شناسایی شود احتمال بیشتری وجود دارد كه بتوان بیماری را كنترل كرد و مانع پیشرفت آن شد.
با وجود تحقیقات گسترده‌ای كه سالهاست روی بیماری سرطان متمركز است هنوز دانشمندان نتوانسته‌اند علت بیماری را كشف كنند. تا به امروز هیچ پاسخ قانع كننده‌ای برای این سوال وجود ندارد كه چرا سلولها یكباره از حالت طبیعی خارج می‌شوند و به سرعت شروع به تقسیم می‌كنند.
با توجه به آمارهای بدست آمده از بیماران سرطانی پزشكان معتقدند فاكتورهای مشخصی ضریب خطر ابتلا به بیماری را بالا می‌برد. به عنوان مثال قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد و یا مصرف چربی زیاد ممكن است منجر به سرطان دستگاه گوارش شود. اما ضعف سیستم ایمنی در اكثر بیماران سرطانی مشاهده می‌شود.
منظور افرادی هستند كه قبل از ابتلا به بیماری سرطان مقاومت بدنی كمی در برابر سایر بیماریها داشته‌اند و به سرعت مریض می‌شدند.
سرطانی شدن سلولها در هر كدام از اعضا و بافت‌های بدن ممكن است رخ دهد.
رشد غده سرطانی بدون درد است و بیماری متاسفانه اغلب تا جای پیش می‌رود كه قسمت زیادی از بافت یا اندام سرطانی و بیمار شده است.
امروزه دانشمندان تلاش می‌كنند قبل از هر نوع درمان، رشد بی‌رویه و كنترل نشده سلولی را متوقف كنند. این امید وجود دارد كه با دستیابی به رمزهای درون سلولی بتوان دستورات سلولی را كنترل كرد و مانع از زیاد شدن سلولهای سرطانی شد.
پیشرفت‌های چشمگیر علم پزشكی و علوم مرتبط با آن مانند ژنتیك و بیوشیمی این نوید را می‌دهند كه در آینده نزدیك بیماری سرطان دیگر یك بیماری لاعلاج به شمار نخواهد آمد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی پزشکی ایران سلامت


همچنین مشاهده کنید