چهارشنبه, ۱۸ مهر, ۱۴۰۳ / 9 October, 2024
مجله ویستا
کنگر
به فارسی « كنگر » و در كتب طب سنتی با نامهای « حرشف بری » نامبرده شده آن هم دونوع است ، نوعی از آن بزرگ و یا به اصطلاح طب سنتی صنف كبیر است .
گیاهی است از خانواده Compisitae نام آن به فرانسوی Cardon و به انگلیسی Cardoon نام علمی آن Cynara cardunsulus L. می باشد.
گیاهی است یكساله كه به طور پرورشی كاشته می شود و در اروپا و امریكا معمول است كه ان را می كارند.برگهای آن دارای نوعی دمبرگ دراز گوشتی متورم كه تا یك متتر هم می رسد و درانتهای آنها قسمت سبز برگ كه شدیدا منشعب است قرار دارد و ساقه های گل دهنده منتیهی به كاپی تول با گلهای آبی است. در این نوع كنگر به جای كاپی تول سیبز كه در كنگر فرنگی مصرف غذایی داشت این دم برگ های ضخیم گوشتی است كه به مصرف می رسد . به عقیده عده ای از گیاه شناسان این نوع ، منشا نژادی كنگر فرنگی می باشد .
نوع دوم كه آن را « حرشف بری صغیر » می گویند یا كنگر وحشی همان نوع « كنگر صحرایی » است كه ر ایران به نام « كنگر » نامیده می شود و از آن به عنوان سبزی استفاده می شود. گیاهی است پایا از تیره Compisitae و به فرانسوی Chardonnette گفته می شود ، نام علمی آن Gundelia tournefortii L. است.
از نظر ارتفاع كو چك ، دارای برگهای خیلی كوچكتر از نوع قبلی با دم برگ های گوشتی خوراكی با رنگ روشین منتهی به قسمت سبز برگ كه آن هم به خارهایی منتهی می باشد. كنگر در ایران در كوههای جنوب و كرمان و نزدیك اصفهان خرم آباد غرب ، آبادان ، كازرون ، اراك ، بیشه ، رزوند ، كوههای منطقه مركزی به طور وحشی می روید.
● خواص- كاربرد
كنگر وحشی یا به عبارت دیگر كنگر صحرایی از نظر طبیعت گرم و خشك و به همین علت است كه اغلب آن را با ماست می خورند كه برای گرم مزاجان نیز مناسب شود. خواص آن شبیه كنگر فرنگی و در تمام موارد از آن قویتر . خوردن آن موجب خارج شدن اخلاط سینه است اگر گرم مزاجان به تنهایی آن را بخورند عوارضی دارد كه برای رفع آن باید از سركه استفاده كنند یا با ماست بخورند. مالیدن ضماد یا عصاره آن برای دفع جرب مفید است.
كنگر زد
صمغی رزینی است كه از ساقه كنگر صحرایی به صورت شیره گیاه خارج می شود . دركتب طب سنتی فارسی با نامهای « كنگر زد » ، « تراب القی ( خاك قی اور)، « تریاك برگردان » آورده شده است.
از این صمغ رزینی به مقدار ۶ – ۳ گرم در آب نیم گرم یا سنكنجبین ریخته و برای تحریك تهوع و قی می خوردند .
از نظر طبیعت طبق نظر حكمای یطب سنتی ایران كمی گرم و خشك است و با خوردن آن قی حاصل شده و بلغم و صفرا برگردانده می شود . ضماد آن نیز ورمها را تحلیل می برد وجانشین آن از نظر خاصیت قی آوری جوزالقی است.
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست