پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

نرم افزار مدیر عکس های دیجیتالی


نرم افزار مدیر عکس های دیجیتالی
● بررسی نرم‌افزار مدیریت عکس: digiKam
digiKam نرم افزاری برای مدیریت عکس های دیجیتالی است که مخصوص محیط میزکار KDE طراحی شده است. توسط این نرم افزار میتوانید به سرعت، عکس های دیجیتالی خود را وارد برنامه کرده و سازماندهی کنید. این عکس ها توانایی دسته بندی شدن در آلبوم های مختلف را داشته، و دایرکتوری ها یا کلکسیون های سفارشی نیز میتوانند به ترتیب مرتب شوند.
همچنین یک رابط کاربری که استفاده از آن آسان میباشد نیز تهیه شده که به شما توانایی اتصال به دوربینتان را برای مشاهده، دریافت یا پاک کردن عکسهایتان میدهد.
آیا شما تصاویر زیادی دارید که روی هارد دیسکتان ذخیره شده است؟ و آیا بعضی اوقات برای سازماندهی این تصاویر خسته میشوید؟ اگر اینطور هست، بنابراین شما به یک نرم افزار برای مدیریت عکس هایتان نیازمندید. یکی از بهترین برنامه های موجود در این دسته نرم افزاری ، digiKam میباشد.
توسط این نرم افزار به سرعت میتوانید عکسهایتان را وارد کرده و به آنها سر و سامان دهید. این نرم افزار بسیار پیشرفته میباشد و توانایی های آن نیازهای اکثر کابران را برطرف میکند. digiKam میتواند عکس های شما را در آلبوم هایی دسته بندی کرده و آنها را بواسطه آرایش دایرکتوری ها یا کلکسیون های سفارشی که شما آن را در digiKam تعریف میکنید دسته بندی یا مرتب کند.
یکی از ویژگی های قابل توجه این برنامه توانایی برچسب نویسی (tagging) است. یک عکس میتواند برچسب دار یا tag دار شده و سپس در پوشه های مختلف ذخیره شود. این ویژگی برای افراد حرفه ای بسیار پر کاربرد است. اما ویژگی کاربردی دیگری که موجود میباشد این است که شما میتوانید روی هر تصویر علاوه بر برچسب ها، توضیحاتی (Comment) نیز اضافه کنید. این، یک خاصیت خیلی عادی و معمولی است اما راهی که digiKam این اطلاعات را ذخیره میکند یک راه منحصر بفرد است.
برچسب ها (tags) و توضیحات (comments) در پایگاه داده SQLite ذخیره میشوند! و این ویژگی، digiKam را بعنوان یک نرم افزار مدیر عکس، و حتی برای استفاده در محیط های حرفه ای بسیار قوی ساخته است.
در ضمن شما میتوانید برای هر عکس، امتیازی در نظر بگیرید و فکر میکنم این اطلاعات هم در همان پایگاه داده ذخیره میشود، اما اطمینان ندارم.
یکی دیگر از ویژگی های نرم افزار digiKam ارائه یک رابط کاربری است که به شما اجازه اتصال به دوربینتان را برای مشاهده، دریافت و پاک کردن عکسهایتان میدهد. این برنامه از کتابخانه gphoto۲ بدلیل پشتیبانی از پورت های serial, USB و IEEE، برای اتصال به دوربین شما استفاده میکند. از توانایی های دیگر این برنامه در قسمت ورود تصویر میتوان به امکات اسکن تصاویر، تهیه عکس از محیط سیستم عامل (screenshot) و باز کردن تصویری از یک پوشه اشاره کرد.
هنگامیکه شنیدمdigiKam با پروسه ورود تصاویر و صادر کردن (Export) آنها چه رفتار خوب و جالبی دارد حسابی غافلگیر شدم. digiKam از برخی پلاگین های Kipi استفاده کرده که به کابرد این نرم افزار می افزاید. مثلا در زمینه صادر کردن، این برنامه به شما اجازه ساخت یک گالری HTML فوق العاده را میدهد. همچنین از دیگر قابلیت های صادر کردن اطلاعات، میتوان به توانایی جمع آوری آرشیو روی cd و dvd، توانایی صادر کردن به یک گالری راه دور و صادر کردن به یک ویزارد چاپ میباشد.
من فکر میکنم که Kipi یا (KDE Image Plugin Interface) شایسته توجه بیشتری است. اول از همه شما باید بدانید که این توسط کسانی که digiKam را ساخته اند توسعه داده شده است. این یک مزیت برای digiKam میباشد. چرا که هر امکاناتی که در kipi اضافه شود به طور اتوماتیک در digiKam هم اضافه خواهد شد.
در هر صورت kipi برای اجتماع لینوکس چیز مهم و بزرگی است. چرا که قبل از این هم چندین برنامه موجود بودند که از Kipi برای اضافه شدن ویژگی های قدرتمند به نرم افزارشان استفاده کردند.
این برنامه از چندین جلوه گرافیکی ساده پشتیبانی میکند و من فکر میکنم که Dreary looks خیلی زیباست. به عقیده من این جلوه از جلوه پیش گزیده خود برنامه خیلی زیباتر و بهتر است.
حالا زمان این رسیده که چند کلمه ای در مورد رابط کاربری برنامه صحبت کنیم. اساسا digiKam دارای دوصفحه است. یکی برای هدایت برنامه و عکس ها و دیگری برای نشان دادن تصاویر.
در سمت چپ پنجره ی برنامه چهار لبه وجود دارد. آنها به شما اجازه میدهند تا روش هدایت کارتان را انتخاب کنید. اولین آنها برای آلبوم ها استفاده میشود. آلبوم ها میتوانند بواسطه پوشه، اسم یا تاریخ دسته بندی و مرتب شوند.
روند ساخت یک آلبوم بسیار کار راحتی است. بعد از این کار شما باید تعدادی تصویر وارد این آلبوم کنید که این هم کار زیاد مشکلی نیست.
روش دوم دسته بندی تصاویر بواسطه تاریخ است. برنامه به تاریخ ایجاد یا تاریخ ویرایش تصویر نگاه کرده و آن را به عنوان اصل تاریخ می پندارد. و دسته بندی میکند.
ممکن است اینجا مشکلی پیش بیاید. چرا که هر تاریخ ویرایش بجای تاریخ modify جایگزین میشود.
نگران نباشید. این مشکل را به آسانی میتوان برطرف کرد چرا که digiKam از ویرایش قسمت هایی مثل تاریخ و زمان تصاویر پشتیبانی میکند!
روش بعدی هدایت کار با استفاده از tag ها میباشد. آنها مخصوص تفکیک موضوع پوشه ها میباشند. به صورت پیش گزیده سه tag برای هر عکس، فعال هستند، اما باز هم شما می توانید یکی دیگر طبق نیاز خود و به راحتی بسازید.
و آخرین روش هدایت کار با استفاده از لبه جستجو است. جستجو ها بسیار قدرتمندند و زمانی که از comments یا توضیحات برای تصاویرتان استفاده میکنید بسیار کمک یار شما هستند.
در پنجره سمت راستی هم عکس ها بصورت thumbnail یا تصاویر کوچک نشان داده میشوند. digiKam از چهار اندازه مختلف برای thumbnail ها پشتیبانی میکند. این تصاویر کوچک در قابی به زیبایی نشسته و در قاب کناری هر عکس، اطلاعات مرتبط با عکس از قبیل تاریخ آخرین ویرایش، توضیحات، اندازه و امتیاز عکس نشان داده میشود. همچنین با نگاه داشتن موس روی thumbnail توضیحات جزئی تری نیز در مورد عکس مشاهده خواهید کرد.
digiKam دارای تعدادی ابزار جالب توجه نیز می باشد که من به ساخت تقویم آن علاقه زیادی دارم. این خیلی راحت است، میتوانید برای خود یک تقویم بسازید! من فکر میکنم که این خیلی جالب است. از ابزارهای دیگری که در اختیار شماست میتوان به قابلیت تغییر اندازه و نغییر نام عکس و ... نیز اشاره کرد.
اگر روی عکس هم دو بار کلیک کنید، آن عکس برای شما در یک پنجره نشان دهنده و ویرایشگر عکس برای شما باز خواهد شد. توسط پلاگین هایی هم میتوانید از توانایی ویرایش تصاویر نیز بهره مند شوید. اما من برای ویرایش از نرم افزار gimp که بسیار قوی تر میباشد استفاده میکنم.
● جمع بندی
در کل با استفاده از digiKam کارتان سریع تر پیش میرود و ویژگی های آن واقعا یک برنامه خوب را برای شما فراهم میکند. پلاگین های Kipi هم پروژه و کتابخانه بزرگی برای اکثر برنامه های لینوکس و همچنین نقطه قوطی برای digiKam به حساب می آید. و در نهایت نوشته شدن اطلاعات در پایگاه داده SQLite این نرم افزار را قابل اطمینان میکند.
از معایب آن هم میتوان به مشکل بودن تهیه لیست از SQLite و نبود قابلیت اضافه کردن پاورقی به گالری های تحت وب یا آلبوم HTML آن اشاره کرد.
تهیه شده توسط گروه tuxforge
- برگرفته شده از softpedia
منبع : نشریه لینوکس ایران