پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

بررسی تغییرات فصلی هیپوتیروییدی و میزان فراخوان در نوزادان


بررسی تغییرات فصلی هیپوتیروییدی و میزان فراخوان در نوزادان
● مقدمه:
آگاهی از توزیع میزان فراخوان و هیپوتیروییدی نوزادان در فصول مختلف میتواند در بررسی علل آنها و همچنین بهینـه سازی تخصیص منابع در طول اجرای طرح غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید موثر باشد. در این مقاله درباره توزیع میزان فراخوان و هیپوتیروییدی نوزادان در فصول مختلف اجرای طرح غربالگری کم کاری مادرزادی تیرویید بحث میشود.
● مواد و روشها:
از فروردین ۱۳۷۷ تا اسفند ۱۳۸۰ (۴۸ ماه) نمونه های خون بندناف از ۸ بیمارستان و یک مرکز تسهیلات زایمانی در تهران و شبکه بهداشتی ـ درمانی دماوند بر روی کاغذ فیلتر (Whatman BFC ۱۸۰) گردآوری گردید. مقادیر TSH با روش two-site IRMA اندازه گیری و موارد با TSH?۲۰mU/L بندناف فراخوان شدند. تشخیص هیپوتیروییدی بر اساس مقادیر سرمی TSH و T۴ و با استفاده از جدولهای مرجع برای مقادیر پارامترهای مذکور بر حسب سن نوزادان گذاشته شد. نسبت شـانس (Odds ratio) و فاصله اطمینـان ۹۵% بـرای وقوع موارد با TSH?۲۰mU/L بندناف و هیپوتیروییدی نوزادان در فصول مختلف بررسی شد. همچنین، اثر استفاده از مواد ضدعفونی یددار در آماده سازی مادران قبل از زایمان بر وقوع موارد با TSH?۲۰mU/L بندناف ارزیابی شد.
● یافته ها:
تعداد ۲۹۹۰۸ نمونه خون بندناف گردآوری شد که ۳۱۴ نمونه دارای TSH?۲۰mU/L بودند (میزان فراخوان ۵/۱۰ در هزار). میزان فراخوان در فصل زمستان و سایر فصول به ترتیب ۱/۱۳ و ۵/۹ در هزار تولد زنده بود. نسبت شانس وقوع موارد TSH?۲۰mU/L در فصل زمستان نسبت به سایر فصول ۳۹/۱ (فاصله اطمینان ۹۵ % بین ۷۶/۱-۱۰/۱) بود (P<۰.۰۱). تاثیر مواد ضدعفونی یددار در افزایش موارد با TSH?۲۰mU/L بندناف در زمستان نسبت به فصول دیگر معنی دار نبود. شانزده نوزاد (۱ در ۵۰۲ تولد) با هیپوتیروییدی مادرزادی در فصل زمستان و پانزده نوزاد (۱ در ۱۴۵۸ تولد) در سایر فصول به دنیا آمدند. نسبت شانس وقوع هیپوتیروییدی در زمستان ۹۱/۲ برابر سایر فصول (فاصله اطمینان ۹۵%: ۸۹/۵-۴۴/۱) بود (P<۰.۰۱).
● نتیجه گیری:
وقوع موارد فراخوان و هیپوتیروییدی نوزادان در فصل زمستان بیش از سایر فصول است.
آرش اردوخانی
پروین میرمیران
فریدون عزیزی
مهدی هدایتی
یداله محرابی
مسعود محرم ‌زاده
منبع : پایگاه اطلاعات علمی