سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
خاطرات خود را به دوربینهای دیجیتالی بسپارید
بیشتر پیشرفتها و تحولات چشمگیر در عرصه دستگاههای الكترونیكی در ۲۰ سال گذشته مدیون پیشرفتهای مهم و عظیمتری در صحنههای دیگر فناوری بوده است. بررسی عملكرد دستگاههای الكترونیكی نظیر CD، DVD، MP۳ و DVR توجه ما را به این واقعیت مهم معطوف میكند كه تمامی آنان از یك پردازش پایه مشابه استفاده میكنند و آن تبدیل اطلاعات آنالوگ به دیجیتال (صفر و یك) است. این رویكرد تغییرات گستردهیی را در رابطه با نحوه برخورد با اطلاعات صوتی و تصویری بهدنبال داشته است.
دوربین دیجیتال یكی از نمونههای قابل توجه در این زمینه بوده كه نسبت به مدلهای قبل از خود بهصورت اساسی و بنیادین تغییر كرده است. تمامی فرآیندها در دوربینهای سنتی مبتنی بر فعالیتهای شیمیایی و مكانیكی است، در مقابل همه دوربینهای دیجیتال دارای یك كامپیوتر از قبل تعبیه شده هستند و تصاویر را بهصورت الكترونیكی درون حافظه مجازی خود ذخیره میكنند.
فرض كنید قصد تهیه یك عكس و ارسال آن از طریق نامه الكترونیكی برای دوست خود را داشته باشیم. در این رابطه میبایست تصویر گرفته شده بهصورتی نمایش و مشخص شود كه كامپیوتر قادر به شناسایی آن باشد. در حقیقت یك تصویر دیجیتال، رشتهیی طولانی از صفر و یك است كه تمامی نقاط رنگ شده كه پیكسل نامیده میشوند را مشخص میكند.
تركیب و اجتماع تمامی نقاط فوق با یكدیگر تصویر دیجیتالی مورد نظر را ایجاد میكند. بطور كلی اگر هریك از ما بخواهیم عكس را تهیه كنیم میتوانیم از دو راه استفاده كنیم. راه اول این است كه از دوربینهایی با فیلم سنتی و نگاتیوی استفاده كنیم. در این روش با استفاده از یك دوربین عكسبرداری، عكس مورد نظر گرفته شده و پس از پردازش فیلم بهصورت شیمیایی، امكان چاپ آن با استفاده از كاغذهای مخصوص فراهم میشود. در ادامه عكس آماده شده توسط اسكن و بهصورت دیجیتال تبدیل میشود.
دومین راهی كه میتوان از آن استفاده كرد استفاده از یك دوربین دیجیتال است. در این روش با استفاده از یك دوربین دیجیتال و تابش نور به شیء مورد نظر و دریافت بازخوردهای مربوطه و تبدیل آنان به مجموعهیی از پیكسلها، تصویر مورد نظر مستقیما بهصورت دیجیتال تبدیل میشود.
یك دوربین دیجیتال همانند یك دوربین سنتی دارای امكانات متعددی نظیر مجموعهیی از لنزها است كه گفته میشود این نوع دوربینها در مقابل تمركز نور بر روی بخشی از فیلم، نور را بر روی یك دستگاه نیمههادی كه ضبط الكتریكی نور را انجام خواهد داد میتابانند.
این طور كه كارشناسان علم گرافیك و عكاسی اعلام كردهاند، مهمترین تفاوت بین یك دوربین دیجیتال و یك دوربین نگاتیوی عدم استفاده از فیلم در دوربینهای دیجیتال است. در مقابل دوربینهای دیجیتال دارای یك حسگر بسیار قوی هستند كه نور را به سیگنالهای الكتریكی تبدیل میكند. حسگرهای استفاده شده در بیشتر دوربینهای دیجیتال از نوع CCD) Charge Coupled Device) هستند كه البته در تعدادی دیگر از دوربینهای دیجیتال از فناوری نیمههادی CMOS) oxide semiconductor) و complementary metalاستفاده میشود.
● اصول كار دوربینهای دیجیتال
امروزه تولیدكنندگان دوربینهای دیجیتال سر و صدای زیادی به راه انداختهاند. گسترش روزافزون نیاز به وسایل تهیه و انتشار اطلاعات تجاری سریع، گسترش وحشتناك اینترنت و اشتهای سیریناپذیر آن به اطلاعات تصویری و تولید و در دسترس قرار گرفتن چاپگرهای دارای كیفیت بالا دوربینهای دیجیتال را به یك وسیله اغوا كننده بدل كرده است. این عوامل به اضافه افزایش روزافزون كیفیت تصاویر و در عین حال كاهش قیمت، دوربین دیجیتال را به یك وسیله خانگی و تجاری ضروری در كنار كامپیوترهای شخصی تبدیل كرده است.
از لحاظ اصولی، دوربینهای دیجیتال بسیار شبیه به دوربینهای عكاسی دارای فیلم هستند. این دوربینها نظیر دوربینهای معمولی شامل منظرهیاب، لنز برای كانونیكردن تصویر بر روی یك وسیله حساس به نور، وسیلهیی برای نگهداری و انتقال چند تصویر گرفته شده در دوربین و یك جعبه دربرگیرنده تمام این تجهیزات میشوند. در یك دوربین معمولی فیلم حساس به نور تصویر را ذخیره میكند و بعد از عملیات شیمیایی برای نگهداری تصویر از آن استفاده میشود، در حالی كه در دوربین دیجیتال این كار با استفاده از تركیبی از فناوری پیشرفته حسگر تصویر و ذخیره در حافظه انجام میشود و اجازه میدهد كه تصاویر در شكل دیجیتال گرفته شوند و بسرعت بدون نیاز به عملیات خاصی(نظیر عملیات شیمیایی بر روی فیلم) در دسترس قرار بگیرند.
● جایگاه دوربین دیجیتال
همانگونه كه اشاره شد، تصاویر اخذ شده با استفاده از دوربینهای دیجیتالی به رشتهیی طولانی از پیكسل تبدیل میشوند. با توجه به نقش حیاتی پیكسلها در دوربینهای دیجیتال، تولیدكنندگان و تهیهكنندگان توجه بسیار خاصی نسبت به این مساله دارند.
مگاپیكسل، واحد اندازهگیری بزرگتری نسبت به پیكسل است كه امروزه در دوربین دیجیتال جایگاه خاصی به خود داده و میتوان گفت از دید كاربران بهترین ابزار برای سنجش یك دوربین خوب محسوب میشود. مگا به معنی یك میلیون است و پیكسل نقاط بسیار كوچكی درنظر گرفته میشود كه یك عكس را ایجاد میكند. تمامی تصاویر از نقاط بسیارریزی به نام پیكسل تشكیل میشوند. یك تصویر حاوی میلیونها نقطه و یا پیكسل بوده كه تشخیا آنان بدون چشم مسلح عملا غیرممكن است. بدیهی است، هر اندازه كه دوربین دیجیتال دارای پیكسلهای بیشتری باشد قادر به آگاهی جزییات بیشتری از تصویر خواهد بود. بهموازات افزایش اطلاعات مربوط به جزییات یك تصویر، میتوان براحتی ابعاد و اندازه تصویر را بزرگتر و عملیات مربوطه را در ارتباط با آنان انجام داد.
● كیفیت دوربین دیجیتال
كیفیت تصویر یك دوربین دیجیتال به عوامل مختلفی از جمله كیفیت اپتیكی لنز و تراشه گرفتن تصویر، الگوریتمهای فشردهسازی و سایر قطعات موجود در دوربین بستگی دارد كه مهمترین عامل تعیین كننده كیفیت تصویر وضوح CCD Resolution آن است. هر چه تعداد پیكسلهای دوربین بیشتر باشد، وضوح بیشتری دارد و بنابراین جزییات بیشتری را میتواند در تصویر ثبت كند.
در سال ۱۹۹۷ وضوح دوربینهای دیجیتال معمولی در حدود ۴۸۰ن ۴۶۰ پیكسل بود. یك سال بعد روشهای ساخت بهبود یافت و فناوری در عین ناباوری، دوربینهای مگاپیكسلی با وضوح ۷۶۸ ن ۱۰۲۴ یا حتی ۱۰۲۴ x ۱۵۳۶ را با همان قیمت عرضه كرد. دراوایل ۱۹۹۹ وضوح دوربینها به ۱۰۲۴ x ۱۵۳۶ و تا اواسط سال به ۱۲۰۰ x ۱۸۰۰ رسید. یك سال پس از این جربان پیشرفت بیامان مگاپیكسلها قلعه ۳ مگاپیكسل را تسخیر كرد و به وضوح ۳۴.۳ مگاپیكسل كه قادر به گرفتن عكسی با وضوح ۱۵۳۶ x ۲۰۴۸ پیكسل بود رسید. اولین مدل مصرفی دوربینهای ۴ مگاپیكسلی در میانه سال ۲۰۰۱ با وضوح تصویر ۱۶۸۰ x ۲۲۴۰ پیكسل پدیدار شد.
در این سطح از وضوح دیگر تعداد پیكسلها به عنوان مهمترین مساله در تعیین كیفیت مطرح نیست و مسالهیی كه اهمیت بالاتری مییابد كیفیت تصاویر است، یعنی اطلاعات جمعآوری شده توسط CCD با چه دقت و كیفیتی به ADC انتقال مییابد.
● تاریكخانههای دیجیتالی
عبارت تاریكخانههای دیجیتالی كه مدتی است بر سر زبانها افتاده اشاره به نرمافزارهایی دارد كه به نوعی با نگاتیوهای عكسهای دیجیتالی یا همان فایلهای خام RAW ارتباط دارند. در دنیای عكاسی آنالوگ، مدیریت فایلها به دو روش نگاتیو و پوزیتیو انجام میشود. نگاتیوها در حقیقت همان فیلمهای حساس به نور هستند كه پس از ظاهرشدن به وسیله داروهای شیمیایی از طریق نوردهی روی كاغذهای حساس به نور میتوانند فایلهای پوزیتیو را ایجاد كنند. روشهای مدیریت و دستهبندی و پردازش فایلهای خام كه در بین كاربران تازهكار تنها به نرمافزار RAW Converetشركت ادوبی ختم میشود، بسیار بزرگتر و متنوعتر از تاریكخانههای سنتی است. نرمافزارهای مدیریت، پردازش و مشاهده تصاویر خام، دقیقا همان كاری را انجام میدهند كه پوشههای كاغذی، داروهای شیمیایی و جعبه نور در دنیای آنالوگ انجام میدهند و شناخت ابزارهای قدرتمند و پیشرفته این شاخه از عكاسی میتواند خلاقیت كاربران حرفهیی دوربینهای دیجیتال و عكاسان مدرن امروزی را چندین برابر كند. دنیای تاریكخانههای دیجیتالی بسیار متنوع است و شناخت آن بدون شناخت نرمافزارهای معروف فایلهای خام دیجیتالی ممكن نیست.
● دوربین دیجیتال در پزشكی
دانشگاه پزشكی ویرجینیای غربی در امریكا بتازگی دوربینهای قرصمانندی را طراحی كرده كه برای پزشكان داخلی كاربرد بسیاری خواهد داشت. این دوربین بسیار كوچك كه ظاهری شبیه به قرص دارد مخصوص تشخیا بیماریهای داخلی و مربوط به معده و روده بیماران تولید شده است. تا كنون این فناوری نوین مورد استقبال پزشكان قرار گرفته و در بسیاری از آزمایشات داخلی مورد استفاده آنها قرار میگیرد.
بیماران برای انجام آزمایشات باید این قرص را كه در اندازه یك قرص ویتامین بزرگ است مصرف كنند. سپس این دوربین به صورت خودكار۵۰ هزار عكس از اندامهای داخلی از جمله روده و معده فرد بیمار میگیرد. بیمار باید برای استفاده از این فناوری یك كمربند ویژه كه مجهز به باتری و یك گیرنده برای ضبط عكسهای گرفته شده است را به كمر خود ببندد. عكسهای تهیه شده توسط این دوربین بسیار با كیفیت است كه البته گفته میشود این فعالیتهای نام برده هشت ساعت زمان لازم دارد.
● دوربین دیجیتالی در تلفنهمراه
شركت الكترونیكی سامسونگ تلفنهای همراه جدیدی را به بازار ارایه كرده كه مجهز به دوربینهای ۸ مگاپیكسلی است و از این رو كارشناسان معتقدند كه عصر استفاده از دستگاههای دیجیتالی كه فقط قادر به عكسبرداری هستند به سر رسیده است.
سامسونگ كه هماكنون به عنوان سومین شركت سازنده تلفنهمراه در جهان محسوب میشود، پس از تلاشهای طولانی مدت توانست گوشیهای پیشرفتهیی را وارد بازار كند كه مجهز به دوربین هشت مگاپیكسلی است. تلفنهای همراه جدید سامسونگ كه SPH-۸۲۰۰Vد نام گرفتهاند علاوه بر دارا بودن دوربین دیجیتالی بسیار قوی و پیشرفته، دارای صفحهنمایش شیشهیی دو جداره با قابلیت نمایش ۱۶ میلیون رنگ هستند كه میتوانند بطور خودكار بزرگنمایی كنند.
سامسونگ نخستین شركتی است كه توانسته گوشیهایی با دوربینهای هشت مگاپیكسلی را وارد بازار كند. در ماه نوامبر سال گذشته این شركت گوشیهایی مجهز به دوربین پنج مگاپیكسلی به بازار ارایه كرده بود كه تا كنون فروش بالایی را در بازارهای جهانی از آن خود كرده است. نزدیكترین رقیب شركت سامسونگ در ارایه گوشیهایی با دوربین دیجیتالی پیشرفته چهارمین شركت سازنده تولیدات الكترونیكی، LG است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست