دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
ذات الریه ناشی از هیدروکربنها ( مواد نفتی )
تعریف : استنشاق یا خوردن مواد نفتی بصورت سهوی یا عمدی بصورت مکرر در کودکان و نوجوانان دیده می شود . در کودکان بشتر در اثر کنجکاوی در مواد پاک کننده منزل یا پاک کننده های وسایل و واکس ها ایجاد می گردد و در نوجوانان استنشاق موادی مثل اسپری رنگ ، چسب یا محلولها بدلیل عدم احتیاط اتفاق می افتد .
اهمیت و شیوع : حدود ۱۰ درصد از کودکان ونوجوانان بصورت عمدی یا سهوی این مواد را بصورت استنشاقی یا بصورت خوردن استفاده کرده اند و ۲ درصد مرگها در این سنین نیز مربوط به این عارضه گزارش شده است .
عوامل مؤثر : هنگام خوردن یا استفراغ یا تخلیه معده این مواد وارد مجاری تنفسی فوقانی شده و چون رقت این مواد کم است به سرعت به طرف قسمت مجاری تنفسی تحتانی منتقل می شوند . حضور این مواد در ریه باعث از بین رفتن سورفاکتانت داخل ریه شده و باعث ایجاد انسداد مجاری ، خونریزی ، ورم و التهاب دستگاه تنفسی می گردد .
استنشاق این مواد نیز روی سیستم دستگاه عصبی اثر کرده باعث کاهش سطح هوشیاری بیمار می گردد .
علائم و سیر بیماری : تظاهر اولیه این کودکان شامل سرفه های پشت سرهم که بدنبال آن استفراغ نیز میتواند بروز کند . تب در ابتدا نداریم ولی در عرض ۱۲ تا ۲۴ ساعت تب نیز اضافه می گردد . کودک دچار اختلال تنفس است که همزمان کمبود اکسیژن و کبودی نیز می تواند ظاهر شود . اگر مقدار هیدروکربن مصرف شده زیاد باشد علائم دستگاه عصبی مثل بی حواسی - اختلال هوشیاری - تشنج و گرما نیز می تواند ظاهر شود .
صدمه به کلیه و اختلال عملکرد کلیه از علائم بعدی این بیماری است . علائم گوارشی مثل درد شکم و استفراغ خونی نیز می تواند ظاهر شود . در موارد استنشاقی ، التهاب بینی ، دهان و خونریزی بینی ، تغییر صدا و التهاب چشم نیز می تواند دیده شود .
عوارض : بدنبال این بیماری عفونتهای ریوی - تجمع چرک درششها - تجمع مایع و چرک در جدارپرده ریه و آمفیزم تنفسی می تواند ایجاد گردد .
کارهای تشخیصی :
آزمایش خون برای تعیین مقدار گازهای خون و الکترولیتهای بدن ضروری است.
از آزمایش خون جهت بررسی وضعیت کبد و کلیه بیمار نیز استفاده می شود .
با عکسهای ریوی میزان صدمه این مواد در ریه بررسی می گردد .
درمان : هیچ گونه غذا یا موادی نباید به این بیماران خوراند .
این بیماران را نباید وادار به استفراغ کرد چون استفراغ باعث برگشت مواد هیدروکربنی بداخل ریه شده و خطر مرگ را بسیار افزایش می دهد . بیمار را سریع به بیمارستان برسانید و حداقل ۶ ساعت بیمار در اورژانس تحت نظر قرار می گیرد . اگر علائم دیگر ظاهر شود بیمار در بخش بستری می گردد تا اقدامات بعدی انجام شود .
منبع : واحد مرکزی خبر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست