چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
زنده باد سینما!
● همه آنچه میخواهید از جشن دهم خانه سینما بدانید
ده سال از زمانی كه اهالی سینما تصمیم گرفتند مثل آكادمی اسكار جوایزی برای خودشان در نظر بگیرند، گذشت. امسال جشن خانه سینما، با حاشیه و پر سروصدا بود و همین هم باعث شد تمام خاطرات خوش این شب به یاد ماندنی فراموش شود. با این همه اهالی سینما، حداقل برای سرخوشی چند ساعتهشان حرف زدند، شوخی كردند و خندیدند و به هم تبریك گفتند. اتفاقی كه در سینمای ما خیلی رخ نمیدهد!
● شوخی با مجری
هنوز معلوم نیست چرا مجریهای چنین مراسمی از بین سینماگرها انتخاب نمیشوند. اما هر چه كه هست، مشخا است كه مسئولان جشن به دنبال چهرههای عجیب و غریب میگردند و سعی می كنند سه چهار روزه آنها را با فضای سینما آشنا كنند! امسال هم همین اتفاق افتاده و فرشید منافی از رادیو به سینما آمد.
اتفاقا جشن هم با كلیپی درباره انتخاب او آغاز شد. كلیپی با موسیقی باباكرمی و حضور پرویز پرستویی، مریلا زارعی، فاطمه معتمدآریا، علیرضا خمسه و... درباره انتخاب مجری، فرشید منافی با وجود صدای گرمش، نمیتوانست فضای گرم لازم را برای چنین مراسمی فراهم كند. مشكلی كه هر سال وجود دارد و جز یك دوره، همیشه تكرار شده.
● غمهای مرد تنها
«بیست و هفت سال است كه به عنوان بازیگر حرفهیی كار میكنم. از زمان ساخت فیلم گلهای داوودی تلاش كردم و منتظر تشویق بودم. اما هیچوقت این اتفاق نیفتاد و این اولین جایزهیی است كه می گیرم و برای من ارزشمند است.» اینها را بیژن امكانیان میگوید.
بازیگر فیلم «تقاطع» كه بعد از سالها بازیاش دیده شد و جایزهیی دریافت كرده است. آن هم از دستان پرویز پرستویی و آیدین آغداشلو. او كه از برنده تندیس بهترین بازیگر نقش مكمل (همان نقش دو سابق) ذوق زده شده بود گفت: «من غافلگیر شدم. بازیگر فقط در فیلم خوب است كه دیده میشود و ابوالحسن داوودی با ساخت چنین فیلمی باعث شد كه بازی من شناخته شود.»
او به همراه پرستویی و آغداشلو بین نور فلاشها و تشویق تماشاگران پایین آمدند. از قبل اعلام شده بود كه در مراسم امسال به غیر از سینماییها، افراد دیگری هم حاضر میشوند. اولین آنها هاله بختیاری، جوانترین دانشمند انرژی هستهیی ا یران، بود كه به همراه مهتاب كرامتی روی سن آمد تا جایزه بهترین بازیگر نقش مكمل زن را به برنده اعطا كند.
برندهیی كه همه را شگفتزده كرد. پانتهآ بهرام و ترانه علیدوستی هر دو برای فیلم چهارشنبهسوری جایزه را با خود به خانه بردند. این اولین باری است كه دو نفر نقش دوم یك فیلم را بازی میكنند و جایزه هم میگیرند. پانتهآ بهرام وقتی جایزهاش را از دانشمند هستهیی دریافت كرد گفت: «كسانی كه چهارشنبه سوری را دیدند معتقدند حضور در این فیلم افتخار است. خوشحالم كه در یكی از فیلمهای ماندگار حضور داشتم.»
● جنجالسازی اولیه
رسول صدر عاملی اگر چه با فیلمهایش همیشه سروصدا به پا كرده و آثارش جسور بوده، اما كمتر وارد مباحث حاشیهیی شده و جنجال به پا كرده است. او امسال در قامت دهمین دبیر جشن خانه سینما به گزارش تحقیق و تفحص نمایندگان مجلس اعتراض كرد و گفت: «ما به سنت این نوع مراسم تا هفته گذشته قرار داشتیم بیانیهیی قرائت كنیم اما برخورد نمایندگان مجلس در بحث تحقیق و تفحا با اتهامات بیشمار به عرصه هنر این مملكت از جمله سینماگران همراه بود، متاسف شدیم و از بیانیه صرفنظر كردیم، چرا كه آنها باید تكلیف خودشان را با این مسائل مشخص كنند.» بعد از سخنان او تصاویر جلسه دیدار مقام معظم رهبری با اهالی سینما پخش شد.
● ساموراییها
امسال مسئولان جشن، تصمیم گرفته بودند كه از یك فیلمساز خارجی هم تقدیر كنند. بعد از كلی جستوجو بین سینماگرانی كه نیم نگاهی هم به سینمای ایران داشتهاند سراغ سازنده «آشوب» رفتند.
كوروساوا كه سینمای ایران را با فیلمهای عباس كیارستمی شناخته، گزینه آنها برای تقدیر بود. قرار شد علیرضا شجاع نوری به عنوان نماینده سینمای ایران جایزه را اعطا كند و این گونه از فیلمساز سامورایی یاد كرد: «خیلی خوشحالم كه از جانب سینمای ایران قرار است از هنرمند بزرگی مثل آكیرا كوروساوا تقدیر كنم، منتهی ایشان در قید حیات نیستند! بنابراین شایستهترین فردی كه میتوانیم از او تقدیر كنیم یار همیشگی او است كه از اولین فیلم استاد همراهش بوده است.
با این جملات بود كه تویو نوگامی (دستیار و فیلمنامهنویس كوروساوا) به همراه ساتورا ایزكی (تهیه كننده سینمای ژاپن) و رایساكوكیمورا (مدیر فیلمبرداری آثار كوروساوا) به روی صحنه آمدند. نوگامی در جواب تشویقها و جایزه ایرانیها گفت: «زمانی كه كوروساوا از طریق فیلمهای كیارستمی با سینمای ایران آشنا شد، میگفت سینمای ایران چهره واقعی ایران را به تصویر میكشد و زمانی كه سینمایی بتواند بدرستی چهره فرهنگ خود را نشان بدهد، میتواند بر مردم جهان تاثیر بگذارد و اینكه سینمای ایران در جهان جایگاه خودش را دارد به همین دلیل است من از طرف موسسه كوروساوا از اهدای این تندیس تشكر میكنم.»
● تقدیریها
محمد تهامینژاد، نعمت حقیقی و سه تفنگدار مجله فیلم (مسعود مهرابی، هوشنگ گلمكانی و عباس یاری) تقدیر شدگان امسال بودند. ناصر تقوایی، اهدا كننده جایزه تهامینژاد بود. او قبل از اعطای جایزه گفت: «آشنایی من با محمد تهامینژاد به سالهایی بر میگردد كه خیلی جوان بودیم. او آن زمان دوره روزنامهنگاری را تمام كرده بود و برای كار در سینما به مدرسه تلویزیون آمده بود. او با پیشنهاد عباس گنجوی اوایل دهه پنجاه به عنوان دستیارم در صادق كرده حاضر شد. اما من متوجه شدم او دنبال چیز دیگری غیر از فیلمسازی است.»
بعد از تقوایی و تهامی نژاد نوبت مدیران مجله فیلم بود. گلمكانی به دلخوریها از نقدها اشاره كرد و گفت: «برخی از سینماگران از مجله فیلم دلگیریهایی دارند. اما امیدوارم جامعه سینمای ایران كه ما را شایسته تقدیر دانستند، به دلیل روح انتقادی این مجله اجازه دهند ماهنامه فیلم این هویت انتقادی و مستقلش را حفظ كند.»
نعمت حقیقی اما بدون هیچ كلامی جایزهاش را از یار قدیمیاش، بهروز افخمی، گرفت و از پلهها پایین رفت. او برای یك عمر فیلمبرداری در سینمای ایران تندیس را به خانه برد.
● جنجال از نوع دوم
امیررضا خادم برای اهالی ورزش نام آشنایی است. برنده مدال برنز المپیك و قهرمان چند سال كشتی ایران كه یك دوره هم رییس فدراسیون كشتی بود. اما او در مجلس هفتم به عنوان عضو كمیسیون فرهنگی فعالیت میكند. او به دعوت سینماییها در جشن دهم حاضر شد و به همراه پژمان بازغی برای اهدای تندیس بهترین چهرهپردازی به روی سن رفت. اما قبل از آنكه دست به چنین كاری بزند، درباره موضع صدرعاملی سخن گفت.
او حرفهایش را این گونه آغاز كرد: «با اعتراضی كه به كمیسیون فرهنگی شد، من برخودم فرض میدانم كه مطرح كنم دعوت از كمیسیون فرهنگی در این مراسم به چه دلیل بوده؟ آیا بخاطر سابقه فرهنگی یا سیاسی من است؟! مادهیی در آییننامه مجلس هست كه هر گاه نمایندهیی به او اعتراض شود، میتواند پاسخ دهد.
به نظرم اینجا به كمیسیون فرهنگی بیانصافی شد. نتیجه تحقیق و تفحا یك كار تحقیقی است. اما به شهادت همین دوستان سینماگر، كمیسیون فرهنگی تلاش زیادی كرده تا فرد لایق و شایستهیی چون جعفری جلوه برای معاونت سینمایی انتخاب شود ما آمادگی داریم درباره نتیجه تحقیقمان با هنرمندان تعامل كنیم.» این گونه جشن دهم تا میانه ماجرا با حاشیه جلو رفت.
● غایبان جشن
دو جایزه اصلی جشن دهم، روی دست برگزار كنندگان ماند. اولی مربوط به بهترین بازیگر نقش اول مرد بود كه رضا كیانیان بخاطر بازی در نقش پیرمردی هفتاد ساله در فیلم «یه بوس كوچولو» دریافت كرد. اما سفر او به خارج از كشور دلیل ماندن جایزه روی میز كنار سن شد و عاقبت بهمنفرمانآرا به نمایندگی از او جایزه را برد. دومی هم مربوط به هدیه تهرانی بود كه با بازیاش در چهارشنبهسوری همه را شگفتزده كرد. او هم در این جشن حاضر نشد و جایزهاش روی دست مجری ماند.
● بدون شرح
به غیر از هاله بختیاری افراد دیگری هم بودند كه در اهدای جوایز شركت كردند. سردار طلایی، محمدباقر قالیباف، عادل فردوسی پور، محمدرضا حیاتی، جمشید لطفی (دانشمند و پزشك ایرانی)، معصومه ابتكار، هوشنگ مرادی كرمانی و سیامك احصایی افراد غیرسینمایی حاضر در جشن محسوب میشدند كه البته همه هم فرصت حرف زدن پیدا كردند!
● HAPPY END
جشن دهم تمام شد. با همه خوبیها و بدیهایش. با همه شوخیها و جنجالها. یك سال دیگر باید منتظر بود تا روز بیست و یكم شهریور دوباره همه دور هم جمع شوند و به یكدیگر تبریك بگویند. اتفاقی كه در سینمای ما خیلی رخ نمیدهد. كاش میشد چشمها را ببندیم و سال بعد بیست و یكم شهریور هشتاد و شش دوباره در تالاری به هم خوشامد بگوییم.
●● اسامی برندگان این دوره جشن به ترتیب عبارتند از:
● بهترین كارگردانی «اصغر فرهادی» برای فیلم «چهارشنبهسوری»
● بهترین فیلمنامه «فرید مصطفوی» و «ابوالحسن داوودی» برای فیلم «تقاطع»
● بهترین بازیگر مرد «رضا كیانیان» برای فیلم «یك بوس كوچولو»
● بهترین بازیگر زن «هدیه تهرانی» برای فیلم «چهارشنبهسوری»
● بهترین بازیگر مرد نقش مكمل «بیژن امكانیان» برای فیلم «تقاطع»
● بهترین بازیگر زن نقش مكمل «پانتهآبهرام» و «ترانه علیدوستی» برای فیلم «چهارشنبهسوری»
● بهترین فیلمبرداری «علی محمد قاسمی» برای فیلم «یادداشت برزمین»
● بهترین تدوین «محمدرضا مویینی» برای فیلم «كافه ستاره»
● بهترین صدابرداری «حسن زاهدی» برای فیلم «چهارشنبهسوری»
● بهترین طراح صحنه «امیر اثباتی» برای فیلم «تقاطع»
● بهترین موسیقی متن «احمد پژمان» برای فیلم «یك بوس كوچولو»
● بهترین صداگذاری و میكس «حسین ابوالصدق» و «جهانگیر میرشكاری» برای «جایی در دور دست»
● بهترین چهرهپردازی «مهرداد كیانی» برای فیلم «یك بوس كوچولو»
● بهترین جلوههای ویژه «محسن روزبهانی» برای فیلم «تقاطع»
● بهترین فیلم كوتاه داستانی «امیرتوده روستا» برای فیلم «تلالو»
● بهترین فیلم مستند «محمدرضا عباسیان» برای فیلم «قانا»
● بهترین كارگردان فیلم مستند «سیدمحمد شیروانی» برای فیلم «رییس جمهور میرقنبر»
● بهترین فیلم انیمیشن «امید خوشنظر» برای فیلم «صفردرجه»
همچنین در این مراسم تندیس ویژه جشن ملی سینمای ایران به همراه هدیه ویژه هیات مدیره خانه سینما به سیدضیاء هاشمی مدیرعامل سابق خانه سینما اهدا شد.
رها یزدان
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست