دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
چارچوب مناسب برونسپاری IT
با توسعه چشمگیر فناوری اطلاعات و کاربردهای وسیع آن، بسیاری از سازمانها و دولتها ناگزیر به سرمایهگذاری گستردهای روی IT شدهاند. به این ترتیب اعمال مدیریت موثر، به مدیریت سرمایهگذاری درIT وابسته شده است.
این وابستگی را میتوان از سه جنبه مورد بررسی قرار داد.
ـ اول اینکه بسیاری از سازمانها به دلیل رقابتی، خود را ناگزیر به سرمایهگذاری روی IT میبینند ولو اینکه از نظر اقتصادی تحلیل دقیقی از بازگشت سرمایهگذاری بر فناوری اطلاعات نداشته باشند.
ـ دوم اینکه فرایندهای عملیاتی بسیار زیادی به شدت با IT عجین شده است؛ بهطوریکه IT به جز لاینفک فرایند و حتی ساختار سازمانها تبدیل شده و جداسازی تاثیر IT از سایر منابع و فعالیتهای سازمان غیر ممکن شده است
ـ سوم اینکه سازمانها روی IT سرمایهگذاری سنگینی میکنند که این هزینهها دایما درحال افزایش است(willcocks,۱۹۹۹). گزارشهای منتشر شده توسط بانک جهانی نشان میدهد که در کشور ما نیز به دلایل مذکور مانند سایر کشورها میزان سرمایهگذاریها در فناوریهای اطلاعات رو به افزایش است.
یکی از بهترین راهها برای به کارگیری IT، استفاده از خدمات شرکتهایی است که در این زمینه دارای تجربه و مهارت کافی هستند. گرایش سازمانها به استفاده از برونسپاری IT برای پاسخ موثر به محیط به طور چشمگیری افزایش یافته است. علت آن را میتوان، رقابت جهانی، کوچک سازی، حرکت به سمت سازمانهای هموار، افزایش انعطاف پذیری، سازگاری با تغییرات سریع فناوری و تمرکز بر قابلیتهای محوری دانست که در سایه برونسپاری IT میتوان به آنها دست یافت.
از سوی دیگر مسالهای که مدیران ارشد با آن مواجه هستند استفاده از برونسپاری نیست، بلکه آن دسته از فعالیتهایی است که باید برونسپاری شوند. در حقیقت مهمترین مساله در برونسپاری، تعیین صحیح فعالیتهای قابل واگذاری است. جهت انتخاب صحیح فعالیتها، نیاز به یکسری عوامل تعیینکننده است، این بدان معنی است که عواملی را تعیین کنیم که برای سازمان منفعت ایجاد کند.
● برونسپاری چیست؟
برونسپاری (Out Sourving) عبارت است از عمل انتقال بعضی از فعالیتهای داخلی یک سازمان و واگذاری حق تصمیمگیری به عرضه کننده بیرون از سازمان براساس قرارداد. در حقیقت و در عمل، در برونسپاری نه تنها فعالیتها منتقل میشوند، بلکه عوامل تولید و حق تصمیمگیری نیز در اغلب موارد واگذار میشود.
عوامل تولید عبارتند از:
▪ کارکنان تسهیلات تجهیزات فناوری سایر داراییها
حق تصمیمگیری نیز عبارت است از: «مسوولیت برای تصمیمگیری بر روی اجزای اصلی فعالیتهای منتقل شده.»
پیتر دراکر در ارتباط با برونسپاری و آثار آن میگوید: «چنین امری در واقع در حکم تحولی بنیادین در ساختار سازمانهای جهان فردا است. این بدان معناست که دیگر الـــــزامی نیست که شرکتهای بزرگ تجاری، ادارات دولتی، بیمارستانها و دانشگاههای بزرگ به تشکیلاتی بدل شوند که تعداد زیادی افراد را در استخدام خود داشته باشند. این قبیل موسسات به تشکیلاتی تبدیل میشوند که درآمدهای عالی و نتایج قابل اعتنایی را بهدست میآورند، زیرا تنها بر فعالیتهایی تمـــــــرکز میکنند که به خاطر آنها ماموریت یافتهاند، کارهایی را انجام میدهند که دقیقا به اهداف سازمانی آنها مربوط است؛ کارهایی را که به خوبی میشناسند و به ریزه کاریهای آن آشنایند و به نسبت ارزش و اعتباری که دارند به انجام دهندگان آنها دستمزد و کارانه پرداخت میکنند، بقیه کارهای خدماتی اینگونه سازمانها به نهادهای بیرونی واگذار میشود.»
هدف از برونسپاری کاهش هزینهها، افزایش کیفیت و یا آزادسازی برخی منابع شرکت برای تخصیص آن به اموری است که اولویت بیشتری دارد.
مفاهیم برونسپاری اگر چه بیشتر در حوزههای فناوری اطلاعات مطرح شده و گسترش یافته است، اما برخی براین اعتقادند که فرآیند برونسپاری از زمانی که تولید انبوه به تولید مشتری گرا تغییر جهت داد، در عرضه تولید انواع کالا شکل گرفت. از روزگار تولید انبوه یک قرن میگذرد، اما امروز برای هیچ سرمایهگذاری مقرون به صرفه نبوده و یا حتی میتوان گفت غیرممکن است که همه قطعات و مجموعههای مورد نیاز یک کالا را در یک شرکت تولید کند.
در واقع میتوان گفت که افزایش اثربخشی از طریق تمرکز روی آنچه سازمان در انجام دادن آن بهترین است، بهدست آوردن تخصصها، مهارتها و تکنولوژیهایی که قبلا قابل دستیابی نبوده، بهدست آوردن ایدههای جدید و نوآور، کاهش سرمایهگذاری روی داراییها و استفاده بهتر برای سایر اهداف، بهدست آوردن سهم بازار و فرصتهای کسب و کار از طریق شبکه ارایه دهندگان و تغییر هزینههای ثابت به هزینههای متغیر از دلایل عمده برونسپاری محسوب میشود.
▪ برونسپاری فناوری اطلاعات (ITO)
یانگ و هانگ، برونسپاری فناوری اطلاعات (ITO) را بدین صورت تعریف میکنند: «مشارکت قابل توجه یک عامل خارجی در تامین منابع فیزیکی و یا انسانی مرتبط با IT در سازمان مشتری و یا انتقال دارایی به صور مختلف انسانی، شبکهای و یا سخت افزاری از سازمان مشتری به عامل بیرونی که مسوول فعالیتهای واگذار شده است.»
برونسپاری IT یک پدیده جدید و مدرن نیست. اولین نمونه از برونسپاری IT به طور کامل در ایالات متحده درسال ۱۹۸۹ اتفاق افتاد. در آن زمان شرکت ایستمن کداک کل فعالیتهایIT خود را به یک سازمان خارجی واگذار کرد. میزان برونسپاری IT از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۲ رشد ۱/۱۶ درصد رشد داشته و در مجموع ۱۲۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۰۲ در زمینه برونسپاری IT سرمایهگذاری شده است. وجود تامینکنندگانی با قابلیتهای بالا در بازار صنعتIT دلیل دیگری برای رشد برونسپاری در این بخش بوده است.
هنگامی که سازمانها بتوانند به صورت موثر هزینه و منافع IT را تعریف و محاسبه کنند، در آن صورت در موقعیت بهتری برای اداره کردن فعالیتهای IT خویش قرار خواهند گرفت. به عبارت دیگر، سازمانهای متخصص در امر IT بهتر از سایر سازمانها میتوانند فعالیتهای IT را مدیریت کنند. ( Turban, ۲۰۰۳)
▪ مزایا و ریسکهای برونسپاری IT
در تحقیقی که توسط موسسه تحقیقاتی فروست و سولیوان (۲۰۰۴) انجام شد.
اما برونسپاری معایبی نیز دارد که باید در نظر گرفته شود. جدول ۲ ریسکهای برونسپاری IT را نشان میدهد.
● انواع فعالیتهای IT برونسپاری شده
گرور (Gover)، انواع برونسپاری IT را به ۴ شکل طبقهبندی کرده که عبارت است از:
ـ برونسپاری کل فعالیتهای IT،
ـ برونسپاری توسعه برنامههای کاربردی،
ـ برونسپاری شبکهها و برونسپاری مراکز داده.
لیم و لی (۲۰۰۳) نیز فعالیتهای IT برونسپاری شده را به چهارگروه شبکهها، مراکز داده، مدیریت IT و طراحی، توسعه و پشتیبانی سخت افزار و نرمافزار تقسیمبندی کردهاند. یانگ و هانگ سیستمهای بالقوه جهت برونسپاری را به صورت مدیریت تسهیلات، نگهداری سیستم اطلاعات مدیریت و توسعه سیستمهای جدید شناسایی کردند. از سوی دیگر ویوک پاندی و وینا بانسال در ساختار تصمیم برونسپاری IT خود فعالیتها را به چهار گروه برنامهریزی نیازمندیهای مواد (MRP)، امور مالی، مدیریت منابع انسانی (HRM) شامل پرداخت حقوق و دستمزد و مزایا و توسعه و نگهداری وبسایت تقسیمبندی کردهاند.
در تقسیمبندی برونسپاری IT که توسط مرکز تحقیقاتی فروست و سولیوان (۲۰۰۴) صورت گرفت، انواع خدمات IT برونسپاری شده به شرح جدول ۳ شناسایی شدند.
دکتر کردی، صنم مومنی
منبع : روزنامه فناوران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست