چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
بررسی قطر عرضی بطن سوم مغز در تصویرهای توموگرافی کامپیوتری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی عمده
هدف از این مطالعه بررسی حداکثر قطر عرضی بطن سوم مغز در تصویرهای توموگرافی کامپیوتری بیماران مبتلا به اختلال افسردگی عمده و مقایسه آن با افراد سالم (گروه شاهد) بوده است. بدین منظور درمانگاهها و بخشهای روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و بخش رادیولوژی بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) جهت بررسی انتخاب شدند.
در ابتدا طی یک مطالعه مقدماتی، پایایی شخصی و گروهی مجری طرح برای تعیین متغیرهای مطالعه از تصویرهای توموگرافی کامپیوتری انجام شد سپس برای بیماران مراجعه کننده به درمانگاههای روانپزشکی که مبتلا به اختلال افسردگی عمده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، پس از گرفتن رضایتنامه آگاهانه توموگرافی کامپیوتری مغز صورت گرفت. افراد گروه شاهد از بین مراجعهکنندگان به واحد سیتیاسکن بیمارستان حضرت رسول (ص) که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب شدند.
در این مطالعه تصویرهای کامپیوتری مغز ۳۰ بیمار و ۳۰ نفر شاهد که با بیماران از نظر سن و جنس همسان شده بودند، توسط رایانه دستگاه مورد بررسی قرار گرفت و پس از اندازهگیریهای خطی، نسبت بطن به مغز با پلانیمتری و دانسیومتری محاسبه شد. دادههای مطالعه با استفاده از آزمون t دو دامنه با دادههای مستقل و ضریب همبستگی پیرسون بررسی گردید. مقایسه میانگین حداکثر پهنای بطن سوم بین بیماران و افراد گروه شاهد، تفاوت معناداری را در تمام زیرگروههای سنی و جنسی نشان داد (P<۰.۵). در مقایسه افراد بیمار و شاهد جوانتر از ۴۰ سال، تفاوت معناداری در رابطه با اندازهگیریهای خطی مربوط به لوب فرونتال و نیز عدد هوکمن و نسبت بطن به مغز مشاهده شد (در تمام موارد P<۰.۵ بود) اما این تفاوت بین افراد بیمار و شاهد ۴۰ ساله و مسنتر وجود نداشت.
بررسی همبستگیها نشان داد که هر چه بیماری در سن پایینتری شروع شود و مدت بیماری بیشتر باشد، قطر عرضی بطن سوم (به ترتیب r=-۰.۳۷ وr=۰.۳۷) و شیار بین نیمکرهای (به ترتیب r=-۰.۳۹ و r=۰.۳۹) اندازه بزرگتری خواهد داشت. از سوی دیگر با افزایش تعداد حملات بیماری نسبت بطن به مغز و قطر عرضی بطن سوم افزایش مییافت (به ترتیب r=۰.۵ و r=۰.۵۲) با توجه به نتایج مطالعه حاضر این فرضیه مطرح میشود که اختلال افسردگی عمده با بزرگی بطن سوم مغز همراه بوده و ابتلا به این اختلال، روند کاهش حجم بافت مغزی ناشی از افزایش سن را در لوب فرونتال تسریع میکند اما سبب افزایش آن نمیگردد.
داریوش ساعدی
مجتبی یکرنگ صفاکار
کیقباد فریداراکی
مجتبی یکرنگ صفاکار
کیقباد فریداراکی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست