پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

همه نگاه ها به توکیو


همه نگاه ها به توکیو
. ژاپن به عنوان میزبان و برزیل به عنوان تیم مدافع عنوان قهرمانی دو تیمی بودند كه از حضور در مسابقات مقدماتی معاف بودند و ۲۲ تیم صعودكننده نیز از میان ۹۵ تیم حاضر در بازیهای انتخابی توانستند به مرحله نهایی این مسابقات راه پیدا كنند. این دومین میزبانی ژاپنی ها در طول ۱۶ دوره و گذشت ۵۸ سال از عمر این بازیها محسوب می شود . ژاپن در سال ۱۹۹۸ میلادی كه ایران دومین حضور خود را در مسابقات قهرمانی جهان تجربه كرد برای نخستین بار برگزاركننده این بازیها بود.
ایران و سومین حضور
تیم ملی والیبال مردان ایران در سال ۲۰۰۶ سومین حضور خود را در این رقابت ها تجربه خواهد كرد. نخستین حضور ایران به سال ۱۹۷۰ در صوفیه بلغارستان بود. صعود دوم ایران در سال ۱۹۹۸ اتفاق افتاد و سومین حضور ایران هم به سال ۲۰۰۶ خواهد بود كه تیم ایران با حضور در مسابقات انتخابی جهان در تهران و در حضور تیم هایی چون استرالیا، ازبكستان و قطر توانست به عنوان یكی از پنج نماینده قاره آسیا جواز صعود بگیرد. تیم ایران در دوره هفتم و در اولین حضورش همه را به تحسین واداشته بود، تیمی كه با یوگسلاوی سابق ۳ بر ۲ كرد و در نهایت با كسب ۳برد و ۴ باخت به كار خود خاتمه داد. تیم ایران در دوره دوم در گروهی دشوار و همگروه با تیم های كوبا، آرژانتین و لهستان در شهر ساپورو با سه شكست در جای بیست ویكم ایستاد. این بار پیش بینی می شود تیم ایران با توجه به موقعیت ممتازی كه در قاره آسیا دارد، بتواند نمایش بهتری از دو دوره گذشته از خود بر جای بگذارد.
۸ آذر همه نگاه ها به توكیو
حالا همه توجه ۲۴ تیم حاضر در شانزدهمین دوره به ۹ آذرماه و مراسم قرعه كشی این بازیها در توكیو دوخته شده است و اینكه گروه بندی تیم ها چگونه رقم خواهد خورد. روال همیشگی چنین مسابقاتی ابتدا انتخاب «سید» های یك تا چهار است. به طور طبیعی و همانند مسابقات جام جهانی فوتبال در وهله نخست به موقعیت تیم ها در آخرین جدول رده بندی FIVB رجوع خواهد شد و پس از آن به سراغ رتبه تیم ها در المپیك و مسابقات دوره پیش و جام جهانی والیبال و لیگ جهانی خواهند رفت.
بخت های «سید» یك
۲۴ تیم صعود كننده به مرحله نهایی مسابقات والیبال قهرمانی جهان به چهار گروه ۶ تیمی تقسیم می شوند. تیم های اول گروه های B و C و D تیم های اول تا سوم رنكینگ فدراسیون جهانی یعنی برزیل، ایتالیا و صربستان هستند و ژاپن هم به عنوان میزبان تیم اول گروه A است.
گروه A: ژاپن (۱۶)، آرژانتین (۷)، لهستان (۸)
گروه B: برزیل (۱)، فرانسه (۶)، یونان (۹)
گروه C: ایتالیا (۲)، آمریكا (۵)، ونزوئلا (۱۰)
گروه D: صربستان (۳)، روسیه (۴)، كره جنوبی (۱)
تیم های چهارم از بین كوبا، كانادا، بلغارستان و چین انتخاب می شوند.
تیم های پنجم از بین تونس، استرالیا، مصر و ایران انتخاب خواهند شد.
تیم های ششم از بین چك، آلمان، قزاقستان و پورتوریكو خواهند بود.
قرعه كشی تیم های باقیمانده روز سه شنبه ۸ آذر ۱۳۸۴ ساعت ۳ بعدازظهر در توكیو با حضور ۴۸ نماینده تیمهای زنان و مردان صعود كرده، دوربین های تلویزیونی و خبرنگاران انجام می شود.
سهمیه قاره ها به تفكیك
آفریقا : تعداد تیم های حاضر در مسابقات انتخابی : ۲۰ تیم.
تیم های صعودكننده: ۱- مصر ۲- تونس.
آسیا و اقیانوسیه: تعداد تیم های حاضر در مسابقات انتخابی: ۲۰ تیم.
تیم های صعودكننده: ۱- ایران ۲- چین ۳- قزاقستان ۴- كره جنوبی ۵- استرالیا.
(ژاپن به عنوان میزبان از بازیهای انتخابی معاف بود)
آمریكای جنوبی: تعداد تیم های حاضر در بازیهای انتخابی: ۷ تیم.
تیم های صعودكننده : ۱- برزیل(به عنوان قهرمان دوره قبل از بازیهای انتخابی معاف بود) ۲- آرژانتین ۳- ونزوئلا.
آمریكای شمالی: تعداد تیم های حاضر در بازیهای انتخابی:۲۰ تیم.
تعداد تیم های صعودكننده : ۱- ایالات متحده ۲- پورتوریكو ۳- كوبا ۴- كانادا.
اروپا: تعداد تیم های حاضر در بازیهای انتخابی: ۳۵ تیم.
تعداد تیم های صعودكننده: ۱- روسیه ۲- لهستان ۳- فرانسه ۴- جمهوری چك ۵- صربستان و مونته نگرو ۶- آلمان ۷- یونان ۸- ایتالیا ۹- بلغارستان.
غایبان سرشناس
از جمله غایبان سرشناس شانزدهمین دوره مسابقات قهرمانی جهان از آفریقا كشور الجزایر است، كه این بار جایی در جمع نمایندگان آفریقا ندارد.از قاره اروپا رومانی كه همواره تا اواخر دهه شصت در زمره مدعیان بود ۹ دوره ای است كه موفق به صعود نشده است. اسپانیا و هلند هم دو ناكام بزرگ دیگر از قاره اروپا بودند كه در كنكور بازیهای انتخابی نتوانستند جواز صعود بگیرند. پرتغال را هم با وجود پیشرفت های خوبی كه در سال های اخیر داشت باید به این جمع افزود. پرتغالی ها چند دوره ای است كه حضوری موفق را در لیگ جهانی والیبال در حال تجربه كردن هستند. از قاره آسیا هم هندی ها با داشتن فرصتی مناسب از دو دوره میزبانی به همراه تایوان از راهیابی به نمایشگاه بزرگ والیبال جهان باز ماندند.
تیم های برتر ۱۵ دوره گذشته
۱۹۴۹ پراگ: ۱- روسیه۲- چكسلواكی۳- بلغارستان.
۱۹۵۲ مسكو: ۱- روسیه۲- چكسلواكی۳- بلغارستان.
۱۹۵۶ پاریس: ۱- چكسلواكی۲- رومانی۳- روسیه.
۱۹۶۰ ریودوژانیرو: ۱- روسیه۲- چكسلواكی۳- رومانی.
۱۹۶۲ مسكو: ۱- روسیه۲- چكسلواكی۳- رومانی.
۱۹۶۶ پراگ:۱- چكسلواكی۲- رومانی۳- روسیه.
۱۹۷۰ صوفیه:۱- آلمان شرقی۲- بلغارستان۳- ژاپن.
۱۹۷۴ مكزیكو:۱- لهستان۲- روسیه۳- ژاپن.
۱۹۷۸ رم: ۱- روسیه۲- ایتالیا۳- كوبا.
۱۹۸۲ بوینس آیرس: ۱- روسیه۲- برزیل۳- آرژانتین.
۱۹۸۶ پاریس: ۱- آمریكا۲- روسیه۳- بلغارستان.
۱۹۹۰ ریودوژانیرو: ۱- ایتالیا۲- هلند۳- آمریكا.
۱۹۹۴ آتن: ۱- ایتالیا۲- هلند۳- آمریكا
۱۹۹۸ توكیو: ۱- ایتالیا۲- صربستان۳- كوبا.
۲۰۰۲ بوینس آیرس: ۱- برزیل۲- روسیه۳- فرانسه.
۲۰۰۶ توكیو: ۱- ؟۲- ؟۳- ؟

علی شاكری
منبع : روزنامه همشهری