چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه کودک مبتلا به اسهال‌‌


تغذیه کودک مبتلا به اسهال‌‌
● تغذیه در اسهال حاد آبکی
در جریان اسهال حاد آبکی تغذیه کودک در پیشگیری از بروز علایم کم آبی و سوء تغذیه نقش مهمی را بازی میکند ، بجز در موارد عدم تحمل به لاکتوز و پروتئین موجود در شیر گاو که در جریان اسهال پایدار ممکن است دیده شود . معمولا در اسهال حاد آبکی غذا های رقیق خوب جذب میشود .
بدین منظور توصیه می شود به کودک بیشتراز معمول مایعات داده می شود : علاوه برORS مایعاتی نظیر سوپ لعاب برنج دوغ و آب را میتوان به کودک داد و با اضافه کردن کمی نمک تاثیر این مایعات غذایی در پیشگیری از کم آبی افزایش می یابد. باید تغذیه با این مایعات براساس تمایل کودک و تا قطع اسهال ادامه یابد به کودک بیشتر از معمول غذا داده شود .مکررا کودک شیرمادرخوار با شیرمادر تغذیه شود و اگر کودک شیرمادرخوار نیست شیر معمولش داده شود و در صورت وجود علایم کم آبی موقتا برای ۶ – ۴ ساعت شیر مصنوعی قطع شود .
در کودکان بزرگتر از ۶ ماه نیمی انرژی دریافتی روزانه از غذای تکمیلی نظیر ماست . تخم مرغ . غلات و سایر غذاهای نشاسته ای . گوشت . ماهی . حبوبات و سبزیجات تامین شود و باید به هر وعده غذایی کودک یک قاشق مرباخوری روغن نباتی مایع اضافه شود و کودک به خوردن حداقل ۶ وعده غذا در روز تشویق شود غذاهای کودک تازه و خوب پخته شده باشد مخلوط شیر و مواد غذایی در بچه های بالاتر از ۶ماه بهتر از شیر به تنهایی تحمل می شود از دادن نوشیدنی های تجاری شیرین پرهیز شود زیرا دارای اسمولاریته بالا و پروتئین کمی است که ممکن است اسهال را تشدید کند .
در صورت مشاهده استفراغ بعد از خوردن ORS و یا غذاهای مایع باید به کودک آهسته تر و در حجم کمتر و به دفعات بیشتر غذا داد غذاهای توصیه شده بعد از قطع اسهال نیز ادامه یابد و به کودک روزانه یک وعده غذای اضافی تا ۲ هفته بعد از قطع اسهال داده شود
● تغذیه در اسهال پایدار
هنگامی که اسهال حاد آبکی ۱۴ روز و یا بیشتر طول بکشد به آن اسهال پایدار اطلاق می شود این نوع اسهال در بیماران سوء تغذیه ای و کودکانی که از شیر گاو تغذیه می شوند بیشتر دیده می شود اگر کودک زیر ۶ ماه باشد یا علایم دهیدراتاسیون را داشته باشد و یا به سوء تغذیه شدید مبتلا باشد به بیمارستان ارجاع داده می شود .
در صورتی که کودک نیاز به بستری نداشته باشد طبق برنامه اسهال حاد آبکی به مادر آموزش داده و توصیه می شود که : کودک نیمی از مقدار شیر معمولش را مصرف کند و باقیمانده آن با یک فرآورده تخمیر شده (مانند ماست ) جایگزین شود روزانه ۶ وعده غذا مصرف کند و در برنامه غذایی کودک حبوبات . گوشت . ماهی . تخم مرغ گنجانده شود برای اطمینان از دریافت ویتامین ها و املاح توصیه شود در طبخ سوپ از انواع سبزیجات زرد و سبز استفاده شود مطمئن شویم که کودک ویتامین ها و املاح نظیر فولیک اسید . آهن . روی . ویتامین A . b۱۲ را به مقدار مورد نیاز دریافت می کند . از مادر بخواهیم کودک را بعد از ۵ روز مجددا برای مراقبت بیاورد اگر اسهال کودک متوقف شده باشد حداقل روزانه یک وعده غذای اضافی تا یکماه بعد از قطع اسهال داده شود و اگر هنوز اسهال متوقف نشده است کودک به بیمارستان ارجاع داده شود
منبع : سایت کودکان