جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
فرهنگ و معماری
در عالم سینما اصطلاحی وجود دارد که «ماسکه» نام دارد و زمانی به کار میرود که سوژه پشت چیزی پنهان شده است و برای دیدنش باید دوربین را جابهجا کرد و زاویهی مطلوبتری انتخاب کرد تا سوژه از حالت «ماسکه» خارج شود.
دقت براین خصلت، الهامبخش راهی شد که به کمک آن میتوان موضوع معماری را از حالت ماسکه خارج کرد. اگر صرفأ از دریچهی معماری به معماری نگاه کنیم، زوایایی که پیشرو خواهیم داشت «ماسکه» است؛ باید از زوایای دیگری وارد شد.
تجارب گذشته انسان ناشی از فرهنگ و هنجارهای اجتماعی اوست که در آن رشد پیدا کرده است اما فرهنگ تنها مجموعهای انباشته از آداب و رسوم و شیوههای مختلف زندگی نیست، یکی از تعاریف نسبتاً جامع در سال ۱۸۷۱ توسط تیلور ارائه گردیده است، این مردمشناس انگلیسی اعتقاد داشت که فرهنگ مجموعهای پیچیده از علوم، دانشها، هنرها، افکار، اعتقادها، قوانین، آداب و رسوم و سنتها و بهطور خلاصه کلیه آموختهها و عاداتی که یک انسان به عنوان عضوی از جامعه اخذ میکند میباشد.اسپنسر در کتاب جامعهشناسی از فرهنگ به عنوان عنصری فوق جسمانی یاد میکند super organic ) ( شاید بتوان گفت فرهنگ جنبه فطری نداشته و از طریق نسل به نسل منتقل میشود. عناصر آن بر روی هم انباشته میشود، از محلی به محل دیگر نشر مییابد دست به گزینش میزند، میتواند ابعاد تخصصی پیدا کند و به برخی از انواع تقسیم میشود و بالاخره دستخوش بحران میگردد، آموختهها و عاداتی که انسان از این طریق به دست میآورد معلومات و تجارب شخصی او را تشکیل میدهد، که در برخورد با فضاهای جدید با یادآوری، آن محیط جدید را با آن چه قبلاً در ذهن داشته، تحلیل مینماید. پس میتوان گفت آن چه که امروز به یاد میآورد و گاهی از آن به عنوان تجربه تعبیر میشود یافتههایی است که در گذشته با فرایند ادراک به دست آمده است .
بنابراین چنانچه معماران با ارزشهای فرهنگی و اجتماعی جامعه استفاده کننده آشنایی لازم را نداشته باشند، در طراحی فضاهای معماری برای آنها با مشکل مواجه شده، و در پیشبینی واکنشهای آنها نسبت به فضا دچار اشتباه خواهند شد.
کلام آخر این که فرم اگرچه در نهایت همه ابزار طراحی را درقالب خود به عنوان نمود فیزیکی مستتر کرده و تظاهر عینی را به معرض قضاوت خواهد گذاشت ولی باید موشکافانه و با توجه به همه جنبههای سازنده فضا انتخاب گردد. کیفیت فضاها با فرمهای مناسب آن فضا به دست میآید، و دیگر این که ملت هر جامعهای به آداب و رسوم خود احترام گذاشته و به اخلاقیات، علوم و هنرخود افتخار میکند و هویت او را میسازد، با قدری تأمل میتوان معماری پرباری با این ابزار خلق کرد که متفاوت و غنی باشد که مشمول زمان و مکان نباشد، ولی در لباس زمان و مکان ظهور یابد.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی گمیشان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست