چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بررسی رابطه شیوه‌های مقابله با استرس و حمایت اجتماعی با میزان افسردگی جانبازان


بررسی رابطه شیوه‌های مقابله با استرس و حمایت اجتماعی با میزان افسردگی جانبازان
● هدف:
با توجه به نقش درونی مانند شیوه های مقابله و منابع برونی مانند حمایت اجتماعی در شیوه سازگاری افراد ضایعه نخاعی، در این پژوهش رابطه شیوه های مقابله ای و کیفیت روابط اجتماعی با میزان نشانه های افسردگی جانبازان قطع نخاعی مورد بررسی قرار گرفته است.
● روش:
آزمودنی های پژوهش را ۷۰ جانباز قطع نخاعی مقیم منزل تشکیل داده اند که به شیوه تصادفی انتخاب شده و به کمک مقیاس مقابله ای، پرسشنامه کیفیت روابط اجتماعی و پرسشنامه افسردگی بک ارزیابی شدند. داده های پژوهش به کمک آزمونهای آماری t و خی دو تحلیل گردیدند.
● یافته ها:
نتایج نشان داد جانبازانی که کمترین میزان افسردگی را داشتند، به طور معنی داری از روشهای موثر مقابله ای متمرکز بر مساله به ویژه روشهای روی آوردن به مذهب، مقابله فعال، برنامه ریزی، جستجوی حمایت اجتماعی و تفسیر مثبت استفاده می کردند. هم چنین جانبازانی که بالاترین میزان نشانه های افسردگی را داشتند کمتر از جانبازانی که نشانه های افسردگی کمتری داشتند، از حمایت اجتماعی برخوردار بوده و کشمکش های میان فردی بیشتری را گزارش نمودند. همچنین اشتغال، اعزام داوطلبانه به جبهه ها (شاخصی از اعتقاد و تمرکز کنترل درونی) با نشانه های افسردگی کمتر رابطه داشت.
● نتیجه:
این بررسی نشان دهنده نقش موثر حمایت اجتماعی و شیوه های مقابله ای ویژه در کاهش نشانه های افسردگی، احساس بهتر و تحمل پیامدهای بیماری ها و آسیب های جدی مانند قطع نخاع است.
امراله ابراهیمی
جعفر بوالهری
فضیله ذوالفقاری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید