پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
کمی سلیقه به خرج دهید، همین!
فكر میكنید برای موفقیت فرزندتان در مدرسه چه چیزهایی لازم است؟ مسلماً الان به این فكر میافتید كه باید او را در مدرسهای با امكانات ثبتنام كنید و معلمهای خوبی را برایش انتخاب كنید. اما یك قدم قبل از همه اینها، یعنی زمانی كه هنوز فرزندتان از خانه به قصد مدرسه خارج نشده، یك چیز خیلی مهم وجود دارد كه آن هم <شروع صحیح> است؛ شروع تكتك روزهایی كه میخواهید فرزندتان را به مدرسه بفرستید. اولین و مهمترین قسمت در این شروع صحیح قبل از مدرسه رفتن، بیتردید صبحانه آن روز است.
بسیاری از خطراتی كه سلامت انسانهای امروز را تهدید میكند، مثل بیماریهای قلبی، دیابت و فشارخون، ریشه در چاقی و رژیم بد غذایی دارد. این خطرات كه روزگاری متعلق به افراد مسن بود، روز به روز در حال حركت بیشتر به سمت سنین پایین است تا جایی كه در حال حاضر بسیاری از كودكان هم دچار چاقی و حتی كلسترول بالای خون هستند. علت این امر در سنین كودكی از چند جهت قابل بررسی است: اول اینكه كودكان رژیم غذایی مناسبی ندارند و دوم اینكه این قدر پای كامپیوتر و تلویزیون و بازیهای ویدیویی نشستهاند كه دچار چاقی ناشی از كم تحركی شدهاند. تمامی این عوامل نه تنها در زمان كودكی سلامت فرزندان ما را تهدید میكند . بلكه حتی در آینده نیز آنها را با مشكلاتی نظیر سرطان و چاقی روبرو خواهد كرد، به طوری كه هم اكنون فقط در آمریكا، ۴۰ درصد بچهها یكی از عوامل خطرزای ابتلا به بیماری قلبی را دارند.
درفواید صبحانه
پژوهشهای آماری نشان میدهد كه حدود ۴۰ درصد بچههای سنین مدرسه، بدون صبحانه روزشان را آغاز میكنند. این در حالی است كه به دلیل اهمیت این وعده غذایی در برخی از كشورهای خارجی در مدارس برای بچهها برنامه صبحانه گذاشته شده است.
تحقیقات دانشمندان دانشگاه مینهسوتا نشان میدهد بچههایی كه قبل از رفتن به مدرسه صبحانه میخورند، نمرات دیكته و ریاضی بهتری میگیرند، در مدرسه تمركز بیشتری دارند و با دیگران بهتر رفتار میكنند.
به علاوه خوردن یك صبحانه سالم باعث میشود نیازهای تغذیهای كودك در طول روز بهتر برآورده شود، كنترل وزن برای آنها راحتتر باشد و سطح كلسترول خون آنها كاهش یابد. هم چنین كودكانی كه قبل از مدرسه رفتن صبحانه میخورند، كمتر از كلاسها غیبت میكنند، كمتر دچار دلدرد و ناراحتیهای دیگر میشوند و در طول روز برنامه غذایی بهتری را ادامه میدهند كه باعث میشود سطح مواد معدنی و ویتامینها مثل كلسیم، فسفر، منیزیم و ویتامینA ،C، B۱۲ و ریبوفلاوین در بدن آنها از بچههای صبحانه نخور بیشتر باشد.
از طرف مقابل، ثابت شده كه بچههایی كه صبحانه نمیخورند، به احتمال بیشتری در طول روز به خوردن غذاهای پرچرب كه از لحاظ تغذیهای ارزش ندارند، روی میآورند و همین مسئله باعث بیمار شدن و ایجاد مشكلات آینده برای آنها میشود. البته اگر برخوردن صبحانه تاكید داریم منظورمان صبحانه سالم است. چرا كه بعضی از بچهها عادت دارند روزشان را با خوردن بیسكویت و شكلات و این جور چیزها شروع كنند كه اصلا صبحانه سالمی به حساب نمیآید.
چرا صبحانه نمیخورند؟
بسیاری از بچهها صبحهای زود، اشتهایی برای خوردن صبحانه ندارد. مخصوصاً اگر مجبور باشند برای رسیدن به مدرسه مدت زیادی در راه باشند كه به همین دلیل باید صبح بسیار زود بیدار شوند. بعضی از بچهها هم صبحها احساس گرسنگی نمیكنند. همه این مسائل با شروع صبحانه با مقدار كم و عادت دادن كودك به تكرار هر روزه این كار، حل خواهند شد.برای عادت دادن فرزندتان به خوردن صبحانه، به نكات زیر توجه كنید:
اگر فرزندتان به حدی دیر بیدار میشود كه برای صبحانه خوردن وقتی باقی نمیماند، ساعت خواب او را یك ربع عقب بكشید و صبحها هم او را یك ربع زودتر بیدار كنید.
اگر فرزندتان صبحها احساس گرسنگی نمیكند، با مقدار كم صبحانه، یك گاز از لقمه، یا یك لیوان آبمیوه شروع كنید. همچنین میتوانید ساعت شام كودك را عقب بكشید. وقتی كودك شروع به خوردن صبحانه میكند، گرسنگی هنگام شام او و مقدار غذایی كه در شب میخورد كم شده و بعد از حدود دو هفته صبحانه تبدیل به یك وعده غذایی میشود كه كودك قبل از آن احساس گرسنگی میكند و از خوردن آن لذت میبرد.
اگر كودك شما به خوردن صبحانههای سنتی مثل پنیر علاقه ندارد، سعی كنید برایش خامه یا شكلات صبحانه تهیه كنید یا مربایی را كه دوست دارد درست كنید. خوردن ماست، میوه، شیر یا كیكهای خانگی هم چیزی است كه اگر امتحان كنید، نتیجه بخش خواهد بود.
بهتر است حواستان به كافئین هم باشد. كافئین در قهوه، نوشابههای گازدار و بعضی آدامسها وجود دارد. این ماده میتواند باعث عدم تمركز و بیقراری كودكان در مدرسه شود. كودكان در این حالت با یادگیری مشكل خواهند داشت و نمیتوانند در مدرسه آرام سرجایشان بنشیند. كودكانی كه عصر یا شب غذاهای كافئین دار مثل نوشابه خورده باشند، شب دیر به خواب میروند، راحت نمیخوابند، صبح با صبحانه خوردن مشكل دارند و در كلاس یادگیری كمی دارند. بهتر است خوردن غذاهای كافئیندار را برای بچهها محدود كنید یا به تعطیلات موكول كنید.
یك كار جالب دیگر این است كه درست كردن صبحانه را به همراه كودكتان انجام دهید و این كار را برای او به یك ماجرای بامزه تبدیل كنید. به این ترتیب كودكان عادات غذایی صحیحی را كسب كرده و در طول عمرشان ادامه میدهند. حتی اگر صبحها وقت این كار را ندارید، شبها میز صبحانه را بچینید.
اگر كودك هر روز صبح بیدار شود و یك قالب پنیر و یك استكان چای روی میز انتظارش را بكشند و بخواهید به زور او را به خوردن صبحانه مجبور كنید، حق دارد كه بگوید میل ندارم. پس بهتر است حوصله به خرج دهید، میز صبحانه را متنوعتر كنید: از غلات پركشده كم شیرین كه در شیر ریخته میشوند استفاده كنید. حتی اگر خودتان وقت ندارید، از شب قبل میوهها را خرد كنید و صبح آنها را به ماست اضافه كنید. گذاشتن میوه روی ماست منظره قشنگی ایجاد میكند كه كودك را به خوردن صبحانه تشویق میكند. حتی یك نیمرو كه روی آن پودر آویشن پاشیده شده و به آن آبلیموی تازه اضافه كردهاید، چنان بوی اشتهاانگیزی دارد كه گرسنگی فرزندتان را تحریك میكند.
كمی خلاق باشید! صبحانه فقط به كره یا پنیر محدود نمیشود، بعضی از بچهها دوست دارند صبح غذا بخورند. میتوانید برای آنها عدسی یا سوپ تهیه كنید.
صرف صبحانه با مشاركت
بدانید بچهها همیشه از رفتار شما الگو برمیدارند. بنابراین تصمیم بگیرید مثالی خوبی برای فرزندتان باشید. اگر خود با لذت به خوردن صبحانه عادت كنید و برای این كار وقت بگذارید، كودك هم آرام و ناخودآگاه از شما تقلید میكند.
از روزهای تعطیل هم غافل نشوید. همه با هم سر میز صبحانه بنشینید و به صبحانه هم مثل وعدههای غذایی دیگر برای دور هم جمع شدن اهمیت دهید.
كودكان را در تمام مراحل تهیه صبحانه، از خرید مواد غذایی تا تهیه آن و چیدن آن روی میز مشاركت دهید.
آذین محبینژاد
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست