چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
شاید ماه هنوز فعال باشد!
![شاید ماه هنوز فعال باشد!](/mag/i/2/ffdbg.jpg)
در طی ۳ میلیارد سال گذشته، ماه زمین هیچ فعالیت آتشفشانی نداشته است. هم اکنون اطلاعات موجود، خروج گازهایی در ماه را نشان می دهند. پیتر شاتز و کارل پیت، زمین شناسان دانشگاه براون و ماتیو استد از موسسه علوم زمین در مقاله ای که در مجله طبیعت منتشرکرده اند با آوردن سه دلیل بارز ادعا می کنند که ماه در طی یک تا ده میلیون سال گذشته گازهای آتشفشانی آزاد کرده است. این محققان توجهشان را بر منطقه D شکلی بنام Ina متمرکز می کنند که اولین بار در تصاویرماموریت آپولو شناخته شد. دقت بسیار زیاد تصاویر برای اولین بار توجه شاتز را جلب کرد. او می گوید:" چیزی به این دقت نمی تواند پایدار بماند.
باید در طی ۵۰ میلیارد سال از بین می رفت." تصویری از ماه با رنگ بندی مجازی. (ناسا) روی زمین سطوحی که در معرض آب و باد قرار دارند به سرعت فرسایش می یابند. در ماه، بدون حضور هوا، ذرات پراکنده ریز شرایط مشابهی را ایجاد می کنند. با مقایسه ساختار منطقهIna با دیگر مناطق ماه که سن آنها تشخیص داده شده است، این گروه سن این منطقه نزدیک به دو میلیون سال تخمین زده اند. تعداد کم دهانه های ایجاد شده در اثر برخورد سیارک ها در منطقه Ina ، دلیل دومی بر جوانی نسبی آن می باشد. محققین فقط قادر به تشخیص دو دهانه بزرگتر از۳۰m بر روی ۸m۲ از کف این منطقه بوده اند. این مناطق دارای شرایط مشابهی مانند دهانه Ray جنوبی نزدیک به منطقه فرود آپولو ۱۶ هستندمواد بیرون زده در اثر برخورد، به عنوان محکی برای تخمین سن سایر مناطق روی ماه به کار می روند و دانشمندان بر اساس پرتوهای کیهانی و سنگهای موجود، سن این منطقه را حدودا دو میلیون سال تخمین می زنند.
دلیل سوم برای اثبات این فرضیه، حاصل مقایسه طیف های این ته نشست ها در محل فرورفتگی ناحیه Ina با ته نشست ها در محل حفره های خیلی جدید است. هنگامی که مواد ته نشست شده در سطح ماه در معرض هوا قرار می گیرند، طول موج های نور بازتاب شده تغییر می کند. نسبت کل انرژی برگشتی از یک سطح به کل انرژی داده شده به آن سطح یا ضریب بازتاب سطحی یک شی کدر، کمتر می شود و در نتیجه نسبت نورهای طول موج ۱۰۰۰ نانو متر به نورهای طول موج ۷۵۰ نانومتر افزایش می یابد. بر اساس این تغییر رنگها، ته نشست ها در کف Ina جوان به نظر می آیند و احتمالا به تازگی در معرض هوا قرار گرفته اند. در سطح منطقهIna اثری از شعاع های خروجی ماگما در اطراف دهانه مرکزی دیده نمی شود. آشفتگی مواد سطح که کمتر هوازده شده اند، خروج سریع گاز را نشان می دهند.
این مسئله از این لحاظ قابل توجه است که منطقه Ina مانند بسیاری از مناطق فعال زمین ( از لحاظ زمین شناسی) در طول خطی که در محل برخورد دو دره یا دو جویبار واقع شده است، قرار دارد. از این لحاظ Ina تنها مورد نیست. نویسندگان این مقاله قادر به تشخیص چهار مورد مشابه بوده اند. با وجود دلایل متعددی بر تایید نظریه نویسندگان این مقاله که ماه از لحاظ زمین شناسی فعال تر از آن است که قبلا تصور می شده است، تنها راه قطعی کردن این نظریه با در دست داشتن نمونه هایی از این مناطق امکان پذیر است. جفری تیلور یکی از محققین سطح ماه از دانشگاه هاوایی معتقد است که Ina و مناطق مشابه آن بهترین مناطق برای اکتشافات آینده توسط انسان یا رباط ها هستند. او همچنین معتقد است که این مناطق احتمالا بهترین مناطق برای رگولیت های پودری و سنگ های محکم زیر آنها است.
شاتز می گوید: " در طی سالها، ستاره شناسان آماتور شاهد انفجارها وخروج امواج نور از سطح ماه بوده اند. اگرچه ستاره شناسان حرفه ای نظریه غیر فعال بودن ماه را تایید می کنند، چنین دیدگاههای متناقضی جای شک را باقی می گذارند. هماهنگ کردن دیدگاه های هر دو گروه، آماتور و حرفه ای، می تواند دلایل بیشتری را بر تایید فعال بودن این مناطق فراهم سازد.
خروج گاز به تنهایی برای بیش از یک یا دو ثانیه قابل رویت نیست، اما غبار برخاسته نزدیک به ۳۰ ثانیه معلق می ماند که زمانی کافی برای نشانه بردن تلسکوپ حرفه ای به نقطه مورد نظر است. بخش برنامه ریزی ژئوفیزیک و زمین شناسی سیاره ای ناسا از این تحقیق پشتیبانی می کند. رگولیت لایه نرم و غیر متجانسی است که روی سنگ را می پوشاند ودر زمین، ماه، سیارک ها و دیگر سیارات وجود دارد.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست