جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
تشخیص استرس
● کدامیک از موارد زیر باعث ایجاد استرس در شما می شود؟
▪ در محیط کار با تشویق روبرو میشوید.
▪ لاستیک ماشینتان پنچر است.
▪ به یک میهمانی میروید که تا ساعت ۲ بامداد به طول میکشد.
▪ گربه یا سگتان مریض است.
▪ تختخواب جدیدی که سفارش داده بودید به منزلتان حمل شده است.
▪ بهترین دوستتان و همسرش برای یک هفته اقامت به منزل شما میآیند.
▪ آنفلوانزا گرفتهاید و تب شدیدی دارید.
▪ همه اینها استرس هستند .
اگر فکر میکنید که استرس چیزی است که باعث نگرانی شما میشود، در این صورت باید گفت برداشت اشتباهی از استرس دارید. استرس انواع مختلفی از چیزهاست: چیزهای خوش، چیزهای غمناک، چیزهای آلرژیک (دارای حساسیت) و چیزهای جسمی. میزان استرس در بسیاری از مردم آنقدر زیاد است که حتی تصورّش را هم نمیکنند!
● استرس چیست؟
همه ما با واژه «استرس» یا فشار روانی آشنا هستیم. استرس هنگامی وجود دارد که شما نگران از دست دادن کارتان هستید، یا نگران تهیه پول برای پرداخت بدهیهایتان هستید، یا نگران مادرتان هستید وقتی دکتر به او گفته که به عمل جراحی نیاز دارد. در واقع، برای اغلب ما، واژه استرس مترادف نگرانی است.
امّا بدن ما تعریف گستردهتری برای استرس دارد. برای بدن ما استرس مترادف تغییر است. هر چیز که باعث تغییر در زندگی عادی شما بشود، استرس زاست. فرقی نمیکند که تغییر «خوب» باشد یا تغییر «بد». هر دو استرس هستند. وقتی که شما منزل ایدهآلتان را پیدا کردهاید و آماده نقل مکان به آنجا هستید، این استرس است. اگر پایتان شکسته است، این هم استرس است. خوب یا بد، اگر تغییری در زندگی شماست، تا جایی که به بدن شما مربوط میشود این یک استرس است.
حتی تغییرات تخیلی نیز استرس هستند. (تغییرات تخیلی یعنی تغییراتی که ما در تصوراتمان به آن فکر میکنیم و همان چیزی است که ما آن را «نگرانی» مینامیم.) اگر میترسید که نتوانید پول کافی برای پرداخت بدهیتان تهیه کنید، این استرس است. اگر نگرانید که کارتان را از دست بدهید، این استرس است. اگر فکر میکنید که ممکن است در کارتان ترفیع بگیرید، این هم استرس است (هر چند که این یک تغییر خوب است). تغییرات تخیلی در زندگی شما، صرفنظر از این که رویدادی خوب یا بد باشد، استرسزاست.
▪ هر چیز که باعث تغییر در روال عادی زندگی روزمره شما گردد، استرسزاست.
▪ هر چیز که باعث تغییر در سلامت بدن شما گردد، استرسزاست.
▪ تغییرات تخیلی نیز همانند تغییرات واقعی استرسزا هستند.
▪ بیائید با هم نگاهی به برخی از انواع استرس بیاندازیم... آنهایی که آنقدر شایعند که شما ممکن است حتی تصوّر استرسزا بودن آنها را هم نداشته باشید.
● استرس هیجانی
هنگامی که مشاجره، مخالفت و برخورد باعث تغییرات در زندگی شخص شما میشود، این استرس است.
● بیماری
سرماخوردگی، شکستگی دست، عفونت پوست، کمر درد، همگی اینها تغییراتی در شرایط بدنی شما هستند.
● کار کشیدن زیاد از خود
یک منشاء عمده استرس، کار کشیدن زیاد از خود است. اگر شما ۱۶ ساعت در شبانهروز کار میکنید (یا به میهمانی میروید)، در واقع ساعت استراحت خود را کوتاهتر کردهاید و دیر یا زود، انرژی شما تحلیل رفته و باعث میشود که بدن شما نتواند وظیفه ترمیمی خود را به خوبی انجام دهد. به عبارت دیگر، برای بدن شما زمان یا انرژی کافی جهت ترمیم و اصلاح سلولهای شکسته، وجود نخواهد داشت. کار کردن زیاد، باعث ایجاد تغییرات در محیط داخلی بدن شما میگردد و در صورتی که به آن ادامه دهید، آسیبها و خسارتهای دائمی به بار خواهد آورد. تلاش بدن برای سالم ماندن در مقابل انرژی زیادی که شما مصرف میکنید، یک استرس عمده و مهم است.
● عوامل محیطی
آب و هوای خیلی سرد یا خیلی گرم میتواند استرسزا باشد. زندگی در ارتفاع زیاد از سطح دریا میتواند استرسزا باشد. هوای آلوده میتواند استرسزا باشد. همه این عوامل، تهدیدی برای ایجاد تغییر در محیط داخلی بدن شما هستند.
● استعمال دخانیات
توتون یک سمّ قوی است. سیگار کشیدن، سلولهایی را که نای، نایژه و ریههای شما را تصفیه و تمیز میکنند از بین میبرد. منواکسیدکربن ناشی از کشیدن سیگار باعث مسمومیت مزمن این مادّه می گردد. تنباکو به رگهای بدن لطمه میزند و باعث میشود که خون کافی به مغز، قلب و اندامهای حیاتی بدن نرسد. کشیدن سیگار، خطر ابتلاء به سرطان را ۵۰ برابر میکند.
مسموم کردن بدن با منواکسیدکربن، و بیماریهای جسمی نظیر آمفیزم (اتّساع مجاری ریه در اثر تراکم هوا)، برونشیت مزمن، سرطان و خراب شدن رگها، همه و همه منبع قدرتمندی برای افزایش استرس به زندگی فرد هستند.
● عوامل هورمونی
▪ بلوغ.
تغییرات گسترده هورمونی در دوران بلوغ از عوامل مهم استرس هستند. بدن فرد، تغییر شکل پیدا میکند، اندامهای جنسی شروع به فعالیت میکنند و هورمونهای جدید به مقدار زیاد آزاد میشود. بلوغ، همان گونه که همه میدانیم، بسیار استرسزاست.
▪ تنش پیش از قاعدگی.
پس از آن که خانمها به دوران بلوغ میرسند، بدن آنها طوری طراحی شده است که با وجود هورمونهای زنانه به بهترین نحو عمل میکند. امّا برای خانمهایی که دوران بلوغ را پشت سر گذاشتهاند، کمبود این هورمونها باعث استرس عمدهای می شود. ماهی یکبار، درست قبل از قاعدگی، سطح هورمون زنان به شدّت کاهش مییابد. در بسیاری از خانمها، این کاهش سریع سطح هورمونی، استرسزاست.
▪ پس از بارداری.
سطح هورمونی پس از بارداری به شدّت تغییر مییابد. پس از زایمان طبیعی یا سقط جنین، به دلیل از دست دادن هورمونهای بارداری، بسیار از خانمها دچار استرس بیش از حد میشوند.
▪ یائسگی.
نوبت دیگری در زندگی زنان وجود دارد که سطح هورمونی کاهش مییابد. این دوران یائسگی است. کاهش هورمونها در دوران یائسگی، آهسته و ثابت است. با وجود این، باعث استرس در بسیاری از خانمها میگردد.
● مسئولیت اعمال کس دیگری را پذیرفتن
هنگامی که مسئولیت اعمال کس دیگری را قبول میکنید، تغییراتی در زندگی شما روی میدهد که روی آنها یا کنترل کمی دارید و یا اصلاً کنترلی ندارید. پذیرفتن مسئولیت اعمال یک فرد دیگر از عوامل مهم ایجاد استرس است.
● استرس آلرژیک
واکنشهای آلرژیک یکی از سازوکارهای طبیعی دفاع بدن هستند. هنگامی که بدن شما دچار مسمومیت میشود، تلاش خواهد کرد که از شرّ آن خلاص شود، به آن حمله کند، یا به نوعی آن را خنثی سازد. اگر چیزی باشد که در بینی شما جای گرفته باشد، ممکن است واکنش بدن شما به صورت عطسه یا آبریزش بینی جلوهگر شود. اگر روی پوست شما جای گرفته باشد، ممکن است تاول بزنید. اگر آن را استشمام کرده باشید ممکن است در هنگام تنفس دچار خسخس شوید. و اگر آن را خورده باشید احتمال دارد تمام بدن شما کهیر بزند. حساسیت، قطعا استرس زاست زیرا مستلزم تغییرات عمده در مصرف انرژی در بخشی از سیستم دفاعی بدن شما می گردد تا با آن چیزی که بدن به عنوان یک حمله خطرناک توسط سم خارجی در نظر گرفته، مقابله شود.
منبع : کلینیک تخصصی افسردگی و اضطراب روانیار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست