سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


مجمع صادر کنندگان گاز و دور نمای عملکرد آینده


مجمع صادر کنندگان گاز و دور نمای عملکرد آینده
کارشناسان معتقدند پیشنهاد تشکیل اوپک گازی که در اصل پیشنهادی ایرانی است در آینده نزدیک دور از دسترس خواهد بود و در نشست دوحه در این مورد تصمیم نهایی گرفته نخواهد شد.
با این حال آنچه در این مورد قابل توجه است این است که حتی این موضوع و تاکید عبدالله العطیه وزیر انرژی قطر بر اینکه تشکیل سازمان گازی شبیه اوپک در نشست دوحه مطرح نخواهد شد نتوانسته است نگرانی اروپا را در این مورد کاهش دهد.
علاوه بر این ویکتور خریستنکو وزیر انرژی روسیه گفت تولید کنندگان بزرگ گاز در نشست دوحه هیچ سند رسمی امضا نخواهند کرد.
به هر حال گردهمایی اعضای مجمع صادر کنندگان گاز که در سال ۲۰۰۱ تشکیل شد موجب افزایش هماهنگی و همکاری های آنان در بخش تولید و عرضه گاز خواهد شد و این موضوع به نوبه خود برای نگرانی اروپا و آمریکا که از مصرف کنندگان بزرگ گاز به شمار می آیند کافی است.
بی شک اعضای این مجمع در نشست خود به بررسی راههای توسعه همکاری بیشتر در پروژه های اکتشاف گاز و بهره برداری از آن و همچنین ساخت کارخانه های میعان گاز و ایجاد تکنولوژی جدید انتقال آن خواهند پرداخت.
در این میان آنچه در چند روز گذشته در منابع عربی از جمله روزنامه های القبس چاپ کویت ، الشرق چاپ قطر، الحیات، الشرق الاوسط و القدس العربی چاپ لندن در مورد نشست مجمع گاز در دوحه منتشر شده است نشان می دهد که کارشناسان اقتصادی معتقدند که این نشست هماهنگی تولید کنندگان گاز و شرکتهای گازی را به دنبال خواهد داشت و این مجمع را پویاتر و کارآمد تر خواهد ساخت.
به عنوان مثال روزنامه الحیات در این مورد نوشت کارشناسان بر این باورند که گردهمایی اعضای مجمع گاز در دوحه و هماهنگی هرچه بیشتر بین آنان، دستیابی اعضای آن به سود بیشتر را تسهیل می نماید به ویژه اینکه این کشورها برای ادامه سرمایه گذاری در پروژه های انر‌ژی و زیرساختهای مربوط به آن به درآمدهای حاصل از گاز نیاز شدیدی دارند.
بنابر این انتظار می رود این نشست راه را برای حل مشکلاتی که تشکیل سازمان گازی شبیه اوپک را دشوار نموده است، هموار سازد.
علاوه بر این نکته مهمی که در این مورد وجود دارد این است که تحول تکنولوژی در سالهای اخیر و ساخت کارخانه های مایع سازی گاز می تواند در ایجاد راهکارهای جدید فروش گاز موثر واقع شود و احتمال قوی این است که هماهنگی روزافزون تولید کنندگان گاز در نزدیکی اعضای مجمع گاز و افزایش سود ناشی از فروش آن و سپس افزایش نفوذ مالی و سیاسی آنان موثر خواهد بود.
القدس العربی نیز در این مورد یادآور شد که تصمیم تشکیل اوپک گازی نیازمند اراده سیاسی به ویژه از سوی سه کشور تاثیر گذار در این مورد یعنی روسیه ، قطر و ایران است کشوری که در اصل این پیشنهاد ابتدا از سوی آن مطرح شد و سپس به ترویج آن در آمریکای لاتین پرداخت.
این تلاش ها موجب شد کشورهای آمریکای لاتین اخیرا مجمعی متشکل از تولید کنندگان گاز در کشورهایی که حیاط خلوت آمریکا به شمار می آیند تشکیل دهند.
این وضعیت نیز نگرانی آمریکا را نسبت به گامهای هماهنگ و پویایی که بین تولید کنندگان گاز برداشته می شود به دنبال داشته است.
از سوی دیگر شاید یکی دیگر از دلایل اهمیت برگزاری نشست مجمع کشورهای صادر کننده گاز این است که در سالهای اخیر گاز طبیعی اهمیت روز افزونی یافته است و از آن به عنوان منبع انرژی پاک که از کیفیت بالایی برخوردار است یاد می شود.
پیش بینی می شود گاز با آغاز سال ۲۰۳۰میلادی حدود ۲۷درصد از مصرف جهانی انرژی را به خود اختصاص دهد و در سالهای اخیر استفاده از آن برای تولید برق نیز رواج قابل ملاحظه ای یافته است.
با توجه به افزایش مصرف گاز که حدود دو و نیم درصد در سال است ذخایر موجود آن که ۱۸۰تریلیون متر مکعب اعلام شده است فقط برای مصرف ۶۵سال دیگر کافی است.
تصور اینکه در نشست مجمع گاز در مورد عملیات آغاز اجرای تفکر تشکیل اوپک گازی تصمیمی اتخاذ شود، دشوار به نظر می رسد اما بی تردید این نشست میزان هماهنگی کشورهای تولید کننده را افزایش خواهد داد و این همان چیزی است که اروپا و آمریکا را نگران کرده است.
ششمین نشست مجمع کشورهای صادر کننده گاز امروز دوشنبه بیستم فروردین (نه آوریل) در دوحه پایتخت قطر برگزار شدو روسیه، ایران، الجزایر، قطر و ونزوئلا بزرگترین صادرکنندگان گاز از جمله حاضران در این نشست بودند .
لیلا موسی زاده
منبع : شبکه اطلاع رسانی شانا