دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
هیچ کس شرم نمی کند؟!
هر سال شاهد بالا رفتن قیمت مواد غذایی به مناسبتهای متفاوت هستیم. همیشه عید نوروز، رمضان، محرم و... که از راه میرسند، مردم نگران تهیه برخی مواد غذایی و قیمتهای سرسامآور آنها میشوند و عدهیی نیز همیشه پیدا میشوند که به دنبال منافع خود و پرکردن جیبهایشان دست به گرانفروشی میزنند.
امسال نیز با فرا رسیدن ایام محرم، قیمت گوشت ۴۰ درصد افزایش داشته است، بماند که اصلا بسیاری از خانوادههای ایرانی توان خرید گوشت را ندارند و این کالا بر روی سفرههایشان دیده نمیشود.
عده کمی نیز که تا دیروز توان خرید این کالا را داشتند، بخاطر افزایش قیمت نمیتوانند دیگر از آن استفاده کنند.
البته قیمتها هیچگاه به نرخ اولیه خودشان باز نمیگردد و باز این مردم هستند که در هالهیی از سختی و ناامیدی زندگی میکنند و متاسفانه مسئولان نیز نظارتی بر قیمتها ندارند این را می توان براحتی از حرفهای مردم فهمید.
رقیه رحمانی، خانهدار میگوید: قبل از محرم گوشت کیلویی ۴ هزار و ۴۰۰ تومان بود ولی هم اکنون ۵ هزار و پانصد تومان شده است. قصابیهای تهران قیمتهای یکسانی ندارند.
در بعضی از قصابی ها گوشت گوساله گرانتر و گوسفند ارزانتر است و در بعضی دیگر از فروشگاهها و سوپریها نیز قیمتهای انواع مختلف گوشت یکسان است و در واقع نمیتوان یک قیمت ثابت را برای فرآوردههای گوشتی در تمام مغازهها پیدا کرد.
در فروشگاههای بزرگ هم برچسبی بر روی بستههای گوشت، مرغ و ماهی زدهاند و اصلا مشخص نیست بر اساس چه معیاری این قیمتها را تعیین میکنند.مرادی دیگر شهروند تهرانی نیز میگوید: ما تجربههای زیادی در مورد گرانی کالاهای مصرفی خانوادهها در زمانهای متفاوت داشتهایم. مثلا تابستان بخاطر شیوع «وبا» فروش سبزی در مغازهها و میادین ممنوع شد و بعد از مدتی دوباره سبزی به کالاهای مصرفی بازگشت، ولی با قیمت افزایش یافته؛ کیلویی ۴۰۰ تومان که هم اکنون نیز در مغازهها با همین قیمت فروخته میشود، در صورتی که در میادین شهرداری ۱۵۰ تومان فروخته میشود، البته آنقدر دارای ضایعات است که اگر ۳ کیلو سبزی خریداری شود، آخر سر نیم کیلو از آن قابل خوردن است.
ما در این مواقع اعتراضی هم نمیتوانیم بکنیم، الان هم به بهانه آنفلوآنزای مرغی و محرم قیمتها افزایش یافته است. از یک طرف ادعا میکنیم که ما مسلمانیم و به فکر همنوعانمان هستیم و از طرف دیگر به فکر سود بردن خودمان.
نسرین شکوهی که دو فرزند مدرسهیی دارد، نیز معتقد است: برای رشد بچهها لازم است که در هفته حداقل ۲ بار گوشت و مرغ مصرف کنند ولی حتی خرید حبوبات نیز در این زمانه سخت و دشوار شده است، با حقوق کارمندی نمیتوان تورم بالا را پاسخ داد.
در تمام مغازههای تهران نمیتوان قیمت ثابتی را پیدا کرد، این وظیفه مسئولان است که نظارت دقیقتری بر قیمتها داشته باشند، ولی ما تاکنون چیزی در این زمینه مشاهده نکردهایم.
دکتر امانالله قرایی مقدم جامعهشناس، اعتقاد دارد: کسانی که در امور تغذیه مردم دستاندرکار هستند، اگر به ائمه اطهار و امام حسین اعتقاد دارند و برای او سینه میزنند؛ نباید در سالروز عزاداری ایشان، اجناسشان را برای طبقهیی که عاشقانه حسین(ع) را دوست دارند و محروم نیز هستند، گران کنند.
وی با اشاره به اقتصاد کلاسیک در جوامع دیگر که همواره بر پایه سود و نفع است، میگوید: در جوامع دیگر هنگامی که مردم درباره مذهب صحبت میکنند، دست از سود کردن بر میدارند. گرانی اجناس بر مردم تاؤیرات منفی بر جای میگذارد، زیرا مردمی که خودشان را پیرو حسین(ع) میدانند وقتی در ایام سوگواری ایشان، اجناس را گران خریداری میکنند، فکر میکنند ظاهرا پیرو او هستند و این ضررهای بسیاری را از لحاظ فرهنگی، اعتقادی و باورهای دینی به مردم و بخصوص به جوانان که در حال الگوبرداری از بزرگترها هستند، وارد میکند و حتی با این عمل بیاعتقادی را در بین جوانان که میبینند گفتهها با اعمال متناقض است، رواج میدهند.
این جامعهشناس میگوید: ما همه یک پیکر واحد هستیم و در این زمان که تمام کشورها برای ایران قد علم کردهاند باید همبستگی بسیاری با هم داشته باشیم و نخواهیم از گرانی به وجود آمده، سود کنیم. واقعا جای تاسف است که عدهیی بیوطن و بیحمیت درد جامعه را احساس نمیکنند و مثل خفاش خون مردم را میمکند. ما تحریم شدهایم و این یک مشکل فردی نیست بلکه به تمام اقشار مردم مربوط میشود. کاری نکنیم که مردم رنج ببرند.
قرایی مقدم در ادامه میگوید: مسئولیت نظارت بر قیمتها فقط و فقط بر عهده مسئولان است و عدم نظارت و کنترل بر قیمتها بیتوجهی مسئولان را میرساند. هنگامی که رییس جمهور در سفر خود از مردم میپرسند: از مسئولان راضی هستید؟ و آنها یکصدا میگویند: «نه»، مشخص میشود که نظام بروکراسی بیمار است.وی میگوید: یکی از اصلهای اساسی مدیریت، کنترل و نظارت است و این گرانیها و آشفته بازار تنها بر عهده مسئولان است و آنها مقصر هستند. قیمتهای مواد غذایی در جامعه باید مشخص باشد . ولی متاسفانه دولت توان و عرضه تکنرخی و مشخص کردن قیمت مواد غذایی را ندارد. به مردم استانها، شهرها و حتی روستاها ثابت شده است که مسئولان پشتکار ندارند و به مردم خدمت نمیکنند.
وی در خصوص افزایش قیمت گوشت به دلیل شیوع آنفلوآنزای مرغی میگوید: این یک مکانیزم دفاعی و فرافکنی است، چرا که در کشورهای دیگر نیز بحث ابتلا به آنفلوآنزای مرغی در میان بوده ولی هیچگاه این موضوع سبب افزایش قیمت گوشت در آن کشورها نشده است.دکتر قرایی مقدم میافزاید: در تمام کشورها گرانی یک یا چند کالای مصرفی را از ۶ ماه پیش اعلام میکنند ولی در ایران این مساله رعایت نمیشود و از دیدگاه جامعهشناسی کنترل ضعیف مسئولان منجر به این عمل میشود. این موارد نارضایتی عمومی، بدبینی مردم و در نهایت لطمه به انقلاب را در پی خواهد داشت.
کتایون دارابی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست