پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

گوجه فرنگی


گوجه فرنگی
مقدار عناصر مصرفی سبزیجات به طور متوسط بیش از اكثر محصولات دیگر است و ۸۰ درصد آن در طی ۲ تا ۳ ماه در اختیار گیاه باید قرار بگیرد . گوجه فرنگی از محصولاتی است كه ضمن نیاز به كودهای اصلی به كود میكرو نیز احتیاج دارد .
●تاثیر عناصر مختلف بر گوجه فرنگی و علائم كمبود آنها :
▪ازت (N) : باعث افزایش رشد رویشی شده و در نهایت در تولید گل و میوه بیشتر موثر می باشد ، كمبود این عنصر در گوجه فرنگی باعث به تأخیر افتادن رشد ، تغییر رنگ طبیعی گیاه ، كوچك و نازك باقی ماندن برگها و تغییر رنگ آنها از سبز مایل به زرد به ارغوانی ، سفت و فیبری شدن شاخه ها ، زرد شدن جوانه های گل و ریختن آنها ، كوچك ماندن میوه و كاهش شدید محصول می شود .
▪فسفر (p) : نقش اصلی این عنصر در تنظیم زمان رسیدگی محصول می باشد همچنین باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری ها شده و در بهبود كیفیت و ظاهر میوه نقش مهمی دارد . اولین علامت كمبود فسفر در گوجه فرنگی ایجاد رنگ ارغوانی در سطح زیرین برگها می باشد . بعد از آن شاخه ها باریك و فیبری شده ، دمبرگها كوچك و میوه دهی به تاخیر می افتد .
▪پتاسیم (k) : باعث افزایش مقامت گیاه در برابر تنش های مختلف محیطی شده و در بهبود كیفیت گوجه فرنگی مؤثر است . در صورت كمبود این عنصر ، گوجه فرنگی آهسته تر رشد می كندو رنگ آن سبز مایل به آبی تیره یم شود . برگهای جوان كاملا چروكیده و قسمتهایی كه تحت تذثیر كمبود قرار گرفته اند گاهی به رنگ نارجی براق درآمده و اغلب شكننده و قهوه ای شده و بالاخره می میرند . شاخه ها سخت و چوبی شده ، ریشه ها خوب رشد نكرده و اغلب باریك باقی می مانند .
▪بر (B) :‌نقش عمده ای در فعالیتهای حیاتی گیاه داشته و تقسیم سلولی بافتهای مریستمی ، تشكیل جوانه های برگ و گل ، ترمیم بافتهای آوندی و در نقل و انتقال مواد محلول در بین سلولها نقش مهمی ایفا می كند . در صورت كمبود ، میوه ها لكه لكه شده و نقاط چوب پنبه ای روی میوه ظاهر شده وباعث رسیدگی بی موقع محصول می شود .
▪آهن (Fe) : این عنصر در ساختن سبزینه گیاه دخالت دارد و علائم كمبود آن در بوته گوجه فرنگی به صورت زرد شدن بین رگبرگی برگها است كه البته خود رگبرگها سبز باقی می ماند . زرد شدن از قاعده برگچه ها شروع و به سمت نوك گسترش می یابد . و به طور كلی كمی خشك و سوخته می شوند .
▪منگنز (Mn) : این عنصر فعال كننده آنزیمهای مختلف است و باعث تسریع جوانه زنی و رسیدگی میوه می شود و در صورت كمبود ، برگها به تدریج زرد شده و حالت سوختگی به خود می گیرند . گیاه به شكل باریك و دراز رشد كرده و شكوفه ها كم می شوند . همچنین تغییر شكل و پیچیدگی برگچه ها از علائم دیگر آن است.
منبع : کشاورزی