یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
برادران مارکس،کمدینهای خانوادگی
«آنها قهرمانهای همهی آدمهایی هستند که از دورویی، فخرفروشی و تکبر دیگران رنج بردهاند»: آلن آیلد
برادران مارکس پنج نفر بودند: «چیکو» با نام اصلی «لئونارد» (۱۹۶۱ - ۱۸۸۶)، «هارپو» با نام اصلی «آدولف» (۱۹۶۴ - ۱۸۸۸)، «گروچو» با نام اصلی «جولیوس هنری» (۱۹۷۷ - ۱۸۹۰)، «گومو» با نام اصلی «میلتون» (۱۹۷۷ - ۱۸۹۳) و «زپو» با نام اصلی «هربرت» (۱۹۷۹ - ۱۹۰۱). پدرشان یک خیاط معمولی اهل نیویورک بود و به زحمت خرج این پسران بازیگوش را که با شیطنتهایشان یک محله را جان به لب کرده بودند، درمیآورد. با این حال مادرشان خیلی دوست داشت پسرانش بازیگر از آب دربیایند و مرتب تشویقشان میکرد. برادران مارکس - این دالتونهای عالم سینما! - از همان دوران کودکی به هنر علاقهی فراوانی داشتند؛ چیکو پیانیست خوبی بود، هارپو هارپ را خوب مینواخت و گروچو هم از یازدهسالگی آوازهخوان خوبی از آب درآمده بود و در موقعیتهای مناسب هنرش را در مدرسه نمایش میداد.
● بیخیال بازیگری!
در ابتدا همهی برادران به جز زپو در نمایشهای مختلف ظاهر شدند، اما قبل از ورودشان به برادوی، گومو بازیگری را کنار گذاشت تا حرفهی آبرومندانهتری برای خودش دستوپا کند و زپو جای او را پر کرد. شهرت آنها با نمایش «من خواهم گفت او حضور دارد» (۱۹۲۴) آغاز شد و سال بعد با نمایش بسیار موفق «نارگیلما» ادامه یافت و بالاخره اوج کارشان نمایش «بیسکوییت حیوانی» (۱۹۲۸) بود. برادرها در این زمان شهرت خوبی به عنوان کمدینهای خانوادگی به دست آورده بودند و صدای قهقههی تماشاگران را تا چند خیابان آنطرفتر بلند میکردند. موفقیتشان باعث شد مورد توجه کمپانی فیلمسازی پارامونت قرار بگیرند. دو فیلم اول آنها بازسازی همان دو نمایش آخرشان، نارگیلما (۱۹۲۹) و بیسکوییت حیوانی (۱۹۳۰) بود. ترکیب گروچو، هارپو، چیکو، زپو و «مارگارت دومونت» (۱۹۶۲ - ۱۸۸۹)، بلافاصله مورد توجه قرار گرفت.
برادران مارکس با تمام کمدینهای قبل و بعدشان تفاوت داشتند. آنها نه مانند کمدینهای سینمای اسلپاستیک حرکات ماشینی داشتند، نه مانند چاپلین احساساتی بودند و نه مانند کیتون حرکات خارقالعاده انجام میدادند. آنها با ویژگیهای خاص خودشان - حرافیهای بیپایان گروچو که همه را خلع سلاح میکند با آن سبیل و ابروان پرپشت و سیگار برگ بر لب، لهجهی ایتالیایی چیکو که کلمات را به شیوهی خاص خودش ادا میکرد و حرکات فیزیکی هارپو که هیچ شباهتی به حرکات یک انسان لال عادی نداشت و بیشتر شبیه شخصیتهای کارتونی بود - تماشاگران را میخنداندند. در این بین زپو جایی نداشت، چرا که خیلی زود از برادران جدا شد و به عنوان بچهمثبت سینما، نقش مرد خوب خانواده را ایفا کرد، مردی که عاشق میشود، آواز میخواند و مثل هر آدم معقولی ازدواج میکند، اما به نظر میرسید سایر برادران اصلاً اهل این دنیا نبودند، به هیچ آرمان و ارزشی وابستگی نداشتند و هیچ چیزی و هیچ کسی هم از دستشان در امان نبود؛ مثلاً در فیلم «فروشگاه» (۱۹۴۰)، مردی به گروچو مراجعه و ادعا میکند که شش بچه از دوازدهبچهاش در فروشگاه گم شدهاند، گروچو بلافاصله با حرافیهای خودش به مرد میفهماند که با حقوق او اصولاً نمیتوان دوازده بچه داشت چه برسد که گمشان کرد! حرف زدن سریع، بدون مکث و گیجکنندهی گروچو، به عنوان ویژگی شاخصش، در حقیقت سلاح مؤثر اوست. تماشاگران و شخصیتهای مقابل او در فیلم همواره نیاز دارند که نفسی تازه کنند تا بفهمند چه بر آنها گذشته است! برای درک آنچه گروچو میگوید، باید تمرکز فراوان، انرژی بیپایان و اعصابی فولادین داشت بهخصوص زمانی که با سخنان بیپایانش، شنوندهاش را در یک دور باطل گرفتار میکند. تنها کسانی که گرفتار گروچو نمیشوند، بهطبع چیکو و هارپو هستند که مغزشان با همان قوانین گروچو کار میکند.
● شگردهای بازیگری برادران مارکس
یکی از شیوههای گروچو، بازیهای کلامی و دوپهلو حرف زدن بود. حرفهای او گاهی اوقات به نوعی ضد و نقیض - رد کردن همهی چیزهایی که تا کنون گفته - منتهی میشوند. گفتوگوهای دو نفرهی چیکو و گروچو که بیشتر اوقات سرانجام به پوچی، بطالت و بیهودهگویی صرف میرسند، از فصلهای بهیادماندنی تاریخ سینماست. نحوهی ارتباط برقرار کردن هارپو با دیگران هم جالب بود. او برای این کار از روشهای مختلفی مانند نواختن بوق و شیپور، سوت زدن و ... استفاده میکرد. حضور چیکو نیز به عنوان مترجم، با لهجهی ایتالیایی مسخره و اشتباهات پایانناپذیرش در ادای کلمات و تلفظ لغات، از دیگر ویژگیهای منحصر به فرد فیلمهای برادران مارکس بود.
اوج سینمایی آنها، در حضور کوتاهمدتشان در کمپانی پارامونت اتفاق افتاد که فیلم «سوپ اردک» (۱۹۳۳)، محصول آن دوره است، اما بعد از ترک پارامونت و پیوستن به مترو گلدن مایر، هرگز نتوانستند به کمدی اصلی خودشان بازگردند و مجبور شدند به قواعد و قوانین این کمپانی که در آن زمان بزرگترین استودیوی هالیوود بود، گردن نهند و این چنین بود که روال فیلمهایشان منطقیتر شد. آنها دیگر برای انجام هر عملی دلیلی داشتند و از دیوانهبازیهای مشهورشان خبری نبود؛ مثل صحنهیی از فیلم «پرهای اسب» که چیکو تکنوازی پیانویش را شروع میکند، اما گروچو رو به دوربین از تماشاگران میخواهد که بیرون بروند و با او سیگاری بکشند؛ یا فیلم «سوپ اردک» که گروچو در نقش رییسجمهور تنها به این دلیل مخالف صلح است که پول اجارهی میدان جنگ را از پیش برای یک ماه پرداخت کرده است! در مترو گلدن مایر، فیلمهای برادران مارکس تبدیل به اسلپاستیکهایی با تعقیب و گریزهای فراوان و آغاز و پایان مشخص شد.
● عشق شاد و جدایی
برادران مارکس سرانجام در سال ۱۹۵۰ با فیلم «عشق شاد» از یکدیگر جدا شدند. گروچو از اواسط دههی ۱۹۴۰ همراه با «باب هوپ»، کمدین معروف، اجرای یک شوی رادیویی موفق را به عهده گرفت. او از سال ۱۹۵۱ یک مسابقهی بسیار محبوب و موفق را هم برای تلویزیون اجرا کرد که چند سالی طول کشید. در سال ۱۹۵۷، برادران مارکس در اپیزودهای جداگانهی فیلمی به نام «داستان بشریت» شرکت کردند. چیکو که در اواخر ساخت فیلم مشکل قلبی پیدا کرده بود، چند سال بعد درگذشت. بعد از مرگ چیکو و هارپو در سال ۱۹۷۲، گروچوی ۸۷ ساله نمایش یک نفره را با نام «یک بعدازظهر» در نیویورک روی صحنه برد. و در همین سال در فستیوال کن از او تقدیر شد.
گروچو مارکس نیز سرانجام در سپتامبر سال ۱۹۷۷ درگذشت و به این ترتیب یکی از طلاییترین دورههای سینمای کمدی ناطق به پایان رسید.
منبع : سورۀ مهر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست