سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


پرورش گل محمدی در دامنه های کرکس


پرورش گل محمدی در دامنه های کرکس
شهر نیاسر مرکز بخش نیاسر از توابع شهرستان کاشان و استان اصفهان است و در فاصله ۲۴ کیلومتری شمال غربی کاشان قرار دارد. شهر نیاسر از طریق اتوبان در فاصله ۲۴۰ کیلومتری تهران، ۲۶۰ کیلومتری شهرستان اصفهان قرار دارد.
هر ساله از اواسط اردیبهشت تا پایان خردادماه نیاسر به یکی از بهشت های دیدنی ایران تبدیل می شود. نیاسر یکی از مراکز مهم تولید گل محمدی، گلاب و عرقیات گیاهی در کشور است.
چنین ویژگی کم نظیری به سبب قرارگیری در دامنه کوه های کرکس و وجود چشمه پرآب اسکندریه و قنات های زیادی است که محدوده هایی به وسعت ۸۰۰ هکتار را به زیر کشت برده است.
این شهر قدیمی در تمام طول تاریخ مدیون چشمه آبی است که به نام چشمه اسکندریه شناخته می شود. افسانه های جالبی در مورد به وجود آمدن این چشمه سینه به سینه نقل شده است. در یکی از این افسانه ها آمده اسکندر بن فیلقوس که از دانیال پیامبر علم کشف اسرار را یاد گرفته بود، روزی از این منطقه می گذشت و با دیدن کوه کنار نیاسر از وجود چشمه ای در آنجا خبر می دهد. با کندن زمین چشمه پدیدار شده و همین چشمه زمینه آبادانی منطقه را ایجاد کرد. براساس همین افسانه اسم این چشمه را «اسکندریه» گذاشته اند.
غار تاریخی رئیس و لایه کهن زیرین آن، چهار طاقی (آتشکده) ساسانی، بافت تاریخی با بناهای عمومی و مسکونی متعدد و گوناگون، باغ های گسترده، گلستان های زیبا و قرارگیری در دامنه کوه به همراه چشمه اسکندریه و آبشار معروف نیاسر و باغ و کوشک تالار این شهر را به یکی از شهرهای تاریخی و گردشگری کشور تبدیل کرده است. این شهر همه ساله و به خصوص در ایام گلابگیری پذیرای گردشگران و تورهای گردشگری از اقصی نقاط کشور است.
● چارطاقی (چهار طاقی،چارطاقی نیاسر)
بالاتر از چشمه اسکندریه، بنایی وجود دارد که مربوط به اواخر دوره اشکانی یعنی حدود ۱۸۰۰ سال پیش است.
این بنا که در سال های اخیر به طور کامل بازسازی شده، بدون دیوار با سقفی گنبدی و استوار بر چهار ستون بوده که معروف به چارطاقی یا چهار طاقی نیاسر (آتشکده باستانی نیاسر) است. چهارطاقی های زیادی در سایر نقاط کشور وجود دارد که قرار گرفتن چهارطاقی نیاسر در یک منطقه گردشگرپذیر، آن را در رده یکی از معروف ترین ها قرار داده است.
چهارطاقی ها در گذشته بیشتر به منظور حفاظت آتش در مقابل عوامل جوی و باد و باران ساخته می شده است. این بناها در واقع سقفی ایجاد شده روی آتشکده ها بوده و به بقای آتش کمک می کرده اند. بنا به تحقیق آنوبانینی در ساخت چهارطاقی نیاسر علاوه بر این هدف، هدف دیگری را نیز دنبال می کرده اند.
این بنا به علت قرار گرفتن در ارتفاع و موقعیت مناسب نسبت به آفتاب، طوری ساخته شده که اشعه های آفتاب در روزهای معینی از زوایای مشخصی بر این بنا می تابد. به این ترتیب تصحیح یا تضمین صحت تقویم های آن زمان با کمک این بنا صورت می گرفته است.
● غار رئیس (غار زیرزمینی نیاسر معبد میترایی نیاسر)
غار رئیس از دیگر دیدنی های نیاسر است که گردشگران را به سوی خود می کشاند.
این غار مربوط به دوره اشکانیان بوده و در واقع یک معبد میترایی (مهرپرستی) است. میترا یکی از خدایان مردم ایران باستان بوده، چنانکه در یکی از کتیبه های مربوط به اردشیر دوم هخامنشی
(۳۵۹-۴۰۴ پ.م.) که در هگمتانه کشف شده است، علاوه بر اهورامزدا از میترا (مهر-خورشید) و همچنین از آناهیتا (ناهید) که رب النوع (خدایگان) عشق و زیبایی است نیز نام برده شده و از آنان سپاسگزاری شده است.
این پادشاه در کتیبه دیگری نیز تنها از ایزد مهر (میترا) درخواست یاری و حمایت کرده و از اهورامزدا نامی نبرده است.
بنابر تحقیق آنوبانینی، آیین مهرپرستی به عنوان یکی از مهم ترین دین های زمان اشکانیان شناخته شده است.
غار نیاسر؛ غاری ساخته دست بشر است به طول تقریبی ۱۵۰ متر و ارتفاع متغیر از حدود دو متر در ابتدای غار تا حدود نیم متر در انتهای غار. جنس غار از نوعی سنگ نرم و بیشتر شبیه ملاط گچ و آهک تشکیل شده که در بیشتر نقاط نمناک است.
غار در حال حاضر دارای یک رشته لامپ به منظور روشن کردن فضای درون آن است که با خاموش شدن آنها فضای داخل غار کاملاً تاریک می شود.
در برخی نقاط اتاقک های کوچکی نیز ظاهراً به عنوان عبادتگاه ساخته شده است. ظاهراً گذشتگانی که در این منطقه می زیسته اند از این مکان به منظور دور شدن از هیاهوی مردمان و استفاده از گوشه خلوتی به منظور چله نشینی های خود استفاده کرده اند.
برخی اعتقاد به مسکونی بودن این غار در گذشته دارند و معتقدند کوچک و کم ارتفاع بودن غار به دلیل کوتوله بودن انسان های ماقبل تاریخ است که این نظر در مقایسه با نظر قبل دارای طرفداران بسیار کمتری است.
به هر جهت این غار می تواند یکی از جاذبه های مهم توریستی منطقه به شمار آید و لازم است در زمینه معرفی آن اقدامات بیشتری انجام گیرد.
یکی دیگر از دیدنی های نیاسر آبشار آن است که با زیبایی وصف ناپذیر خود، چشم هر بیننده ای را مجذوب خود می کند. این آبشار از جاری شدن آب چشمه اسکندریه حاصل شده و به منطقه طراوت خاصی بخشیده است.
http://www.anobanini.ir
منبع : روزنامه سرمایه


همچنین مشاهده کنید