چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
چربیهای مفید برای سلامت
بر خلاف چربیهای جامد(اشباع)،بعضی چربیها برای سلامتی مفیدند.بعضی چربیهای مفید عبارتند از:
۱) روغن های مایع(غیر اشباع):
- امگا ۳:
امگا ۳، کلسترول،تری گلیسیرید(۳۰-۲۵%)،(۱۰-۵%) LDL را پایین می آورند و HDL را بالا میبرند.
اثرات آن وابسته به دوز مصرفی آن است.منابع امگا ۳ عبارتند از:
-روغن ماهی:
حداقل دو بار در هفته باید ماهی مصرف شود.ماهیهای چرب امگا ۳ بالاتری دارندمثل آزاد،ساردین،شاه ماهی،خال مخالی .مصرف ۱۰-۵ گرم روغن ماهی با vitE به مقدار ۲۰۰-۱۵۰میلیگرم در روز عامل بازدارنده از ایجاد لخته خون است. میگو کلسترول بالایی دارد ولی به علت داشتن امگا ۳ و چربی اشباع پایین دلیلی ندارد آن را محدود کنیم.
-روغن موجود در گردو:
روزی ۲ عدد گردو توصیه میشود؛هر دو عدد گردو یک واحد چربی است.
روغن ها، چه گیاهی چه حیوانی،چه اشباع چه غیر اشباع،کالری برابروارزش چاق کنندگی یکسان دارند و در مصرف هیچ کدام نباید افراط کرد.
- زرده تخم مرغ غنی شده با امگا ۳:
برای کسانی که نمی توانند بوی ماهی را تحمل کنند جایگزین خوبی است؛در هر حال کلسترول زرده تخم مرغ بالاست.وقتی مرغی با خوراك دریایی ( جلبك های تولید كننده امگا ۳ در كف دریا یا ماهیهایی كه از این گیاهان تغذیه كرده اند) تغذیه شود،درصد امگا ۳ در زرده تخم مرغ بالا میرود.
۲) امگا ۶:
در روغن های گیاهی مثل ذرت،سویا و آفتابگردان یافت می شوداین چربیها LDLرا پایین می آورند و HDLرا بالا میبرند.۱%افزایش مصرف امگا ۶ كلسترول توتال را mg/dl ۴/۱كاهش میدهد.
افزایش مصرف بیش از حد امگا ۶ توصیه نمی شود ،زیرا به اكسیداسیون حساس است و باعث اكسید شدن LDLمیشود.
۳) روغن های حاوی چربی تک غیراشباع (MUFA):
شامل روغن زیتون،کانولا(کلزا)و بادام زمینی است.LDL،کلسترول وتری گلیسیرید را پایین می آورند .
رژیم پر چربی پر میوفا از رژیم كم چربی پر میوفادر كاهش خطر بیماریهای قلبی پر اثرتر است.
این روغن ها بر خلاف روغن های مایع كه سریع با حرارت و نور اكسید می شوند، به حرارت و اكسیداسیون مقاوم اند.
- روغن زیتون:
با كاهش مقدار ترومبوكسان چسبندگی پلاكت ها را به تاخیر انداخته و مانع تشكیل لخته خون میشود.
۴ نوع روغن زیتون در بازار هست:
۱) Extra Virgin Olive Oil :
بااولین پرس زیتون تحت سرمابه دست می آید که تمام خواص مفید را داراست . ,beta-carotene Vitamin E و بوی شدید دارد. اسیدیته آن ۱%است.هرچه اسیدیته آن کمتر باشد بهتر است.
۲) Virgin Olive Oil:
با دومین پرس زیتون به دست می آید. اسیدیته آن ۳/۳%است
۳) Refined Olive Oil:
تحت تاثیر حرارت و مواد شیمیایی باقیمانده روغن زیتون از تفاله و هسته آن استخراج میشود که فاقد خواص روغن اولی است و یک محصول مرده است.
۴) Olive Oil :
همان روغنی است که بیشتر در بازار هست ؛از ترکیب روغن Virgin وRefined به دست می آید و ارزش تغذیه ای آن پایین است.
منبع : پزشک آن لاین
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست