جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

سوخو-۴۷


سوخو-۴۷
سوخو-۴۷ (Су-۴۷ ) مشهور به برکوت (به روسی: Беркут) به معنی «عقاب طلایی»، یک هواپیمای جنگنده مافوق صوت روسی با بال‌های رو به جلو و ساخت شرکت سوخو است. تنها نمونه هواپیمای سوخو-۴۷ تولید شده، به عنوان اثباتگر تکنولوژی‏های پیشرفته انجام وظیفه می‏نماید و ساخت دومین نمونه آزمایشی این هواپیما نیز کنار گذاشته شده است.
● تاریخچه
طرح اولیه سوخو-۴۷، ابتدا به نام S-۳۷ شناخته می‏شد و شرکت سوخوی، مدتی بعد و در سال ۲۰۰۲، هواپیما آزمایشگر تکنولوژی‏های پیشرفته‏اش را به سوخو-۴۷ نام‏گذاری مجدد نمود؛ ضمن اینکه با نام مستعار Berkut به معنی عقاب طلایی نیز شناخته می‏شود. سوخو-۴۷ در اصل به عنوان بستری جهت انجام آزمایشات مهم روسها در زمینه مواد کامپوزیت و سیستم‏های پیچیده دیجیتال کنترل پرواز (FBW) ساخته شد. سوخو-۴۷ با بهره‏گیری از بالهای رو به جلو، توانمندی انجام مانورهای بسیار عالی را دارد و قادر است در زاویه‏‎های حمله‏ای به اندازه ۴۵ درجه و بیشتر نیز اقدام به عملیات نماید. مؤسسه مطالعات هوایی تساگی (TsAGI) مدتها بود که از مزیت‏های فراوان بالهای رو به جلو اطلاع یافته بود. عمده این دانش به واسطه به غنیمت گرفته شدن یک فروند بمب‏افکن جت یونکرس۲۸۷ ساخت آلمان نازی بدست آمده بود.
بالهای رو به جلو، نسبت به اغلب طرح بالهای سنتی، باعث کسب بیشترین میزان نیروی کشش شده، لحظات خمیدگی بالها را کم کرده و زمان وقوع واماندگی یا استال را به تأخیر می‏اندازند. در زاویه‏های حمله بالا، نوک بالها در وضعیت غیر واماندگی باقی می‏مانند و بدین جهت هواپیما قادر می‎‏شود کنترل خود را با استفاده از سطوح متحرک حفظ نماید. بدبختانه بالهای رو به جلو، نیروی زیادی جهت از هم گسیختن (واگرایی) بالهایی که از مواد معمولی ساخته شده‏اند تولید می‏کنند. به تازگی که استفاده از مواد کامپوزیت در ساخت بدنه هواپیما رواج یافته است، امکان طراحی هواپیمایی با بالهای رو به جلو را میسر می‏‎سازد.
همانند همتای غربی خود، یعنی جت ایکس-۲۹ ساخت گرومن، سوخو-۴۷ نیز یک طرح مفهومی اثباتگر تکنولوژی است و قرار است به عنوان بستری جهت پایه‏گذاری نسل آینده جنگنده‏های روسی به کار گرفته شود. چنین هواپیمایی نه تنها باید همانند اف-۲۲ پیشرفته باشد، بلکه باید به عنوان بستری جهت استفاده از تکنولوژی‏های نوین در جنگنده‏ای چون میگ ۱،۴۴باشد. با تمام این اوضاع، شرکت سوخو اکنون تلاش دارد تا سوخو-۴۷ را به نیروی هوایی روسیه و سایر مشتریان خارجی به صورت جنگنده‏ای مطابق نیازشان، بفروشد.
● طراحی
سوخو-۴۷ از نظر اندازه‎ها، بسیار به طرح جنگنده‏های بزرگ ساخت سوخو نظیر سوخو-۳۵ شباهت دارد. به منظور کاهش هزینه‏های طراحی، قسمت جلویی بدنه، دم و ارابه‏های فرود سوخو-۴۷، از جنگنده‏های خانواده سوخو-۲۷ قرض گرفته شده است. با این حال، در طراحی هواپیما، به کاهش اثر ایجاد شده روی صفحه رادار توجه شده است. برای رسیدن به این هدف، از مواد جذب کننده اشعه رادار، محفظه درونی نصب جنگ‏افزار و فضایی جداگانه ویژه نصب یک رادار پیشرفته استفاده شده است. با وجود آنکه طرح هواپیمای ایکس-۲۹ آمریکایی، یک جنگنده مفهومی و تحقیقاتی در دهه ۱۹۸۰ به شمار می‏رفت، سوخو-۴۷ با اندازه‏ای برابر دو برابر ایکس-۲۹، در قیاس با رقیب آمریکایی خود، بسیار به یک جنگنده رزمی و عملیاتی شباهت نزدیک پیدا می‎کند.
به منظور رفع مشکل پیچش حول محور افقی (wing-twisting) در بالهای رو به جلو، در ساخت بالهای سوخو-۴۷، به طور گسترده و با دقت فراوان از مواد کامپوزیت استفاده شده است تا به هنگام انجام مانورهای سنگین یا پرواز در زاویه‎‏های بالا، ساختمان بال به هنگام پیچش، مقاومت کافی از خود نشان دهد و الگوی آیرودینامیکی را خود حفظ نماید. با توجه به مساحت زیاد بالها در سوخو-۴۷، در این هواپیما می‏توان سیستم تا شدن برای بالها تعبیه نمود تا هواپیما درون آشیانه‏های نیروی هوایی روسیه قابل جای‏گیری باشد. همانند نمونه پیشین یعنی سوخو-۳۷، سوخو-۴۷ به دلیل بهره‏مندی از یک جفت کانارد، در طبقه‏بندی هواپیماهای سه باله (triplane) قرار می‏گیرد. موضوع جالبتر اینکه در قسمت دوّم سوخو-۴۷، دو زائده تیرک‏مانند غیرهم‏اندازه تعبیه شده است که در یکی رادار عقب‏نگر و در دیگری چتر ترمز تعبیه می‎شود.


منبع
مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Sukhoi Su-۴۷»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد. (بازیابی در ۸ مه ۲۰۰۸).
برگرفته از «http://fa.wikipedia.org/wiki/%D۸%B۳%D۹%۸۸%D۸%AE%D۹%۸۸-%DB%B۴%DB%B۷»
منبع : ویکی پدیا