جمعه, ۳۰ شهریور, ۱۴۰۳ / 20 September, 2024
مجله ویستا
اقتصاد سازمانهای رسانه ای
پرسشهای اساسی وجود دارد که اقتصاد سازمانهای رسانه ای به آنها میپردازد. از جمله اینکه چگونه سازمانی رسانه ای(خبرگزاری خاصی) از دیگر سازمانهای رسانه ای پیش میگیرد؟ چگونه سازمانی رسانه ای مخاطبان بیشتر جذب میکند؟ مسائل مالی خود را سازمانهای رسانه ای چگونه حل و فصل میکنند؟ مالکیت سازمانهای رسانه ای در اختیار کیست؟ و پرسشهای از این دست.
دو پیش فرض برای ورود به بحث در اینجا اساسی خواهد بود:
الف) اگر جامعه با اقتصاد سرمایه داری و رقابتی باشد و در آن سازمانهای رسانه ای را بخش خصوصی اداره کند، نتیجه آن خواهد بود که ما با تعدد سازمانهای رسانه ای رقیب مواجه خواهیم بود. در چنین شرایطی سازمانهای رسانه ای برای حفظ خود و دوام خود هم به لحاظ حفظ و جذب مخاطب و هم تامین مسائل مالی چه باید بکنند؟
ب) اگر جامعه با اقتصاد دولتی باشد در آن صورت سازمانهای بزرگ رسانه ای در اختیار و کنترل دولت خواهند بود. در چنین شرایطی با سازمانهائی مواجه خواهیم بود که اگرچه ممکن است مسائل مالی چندانی نداشته باشند اما مسائل خود را در جذب مخاطب دارند.
اقتصاد علم مطالعه تولید و مصرف منابع و تولیدات است و همچنین علم مطالعه شیوههائی است که برای براوردن نیازها و خواستهها اتخاذ میشود.
نیازها و خواستهها می توانند عمومی و خصوصی باشند و سازمانهای رسانه ای به هر دو نیاز پاسخ می دهند. آموزش همگانی و خدمات عمومی از جمله نیازهای عمومی است که سازمانهای رسانه ای پاسخ میدهند. از نیازهای خصوصی مه سازمانهای رسانه ای برآورده میسازند نیازهای افراد و شرکتها و سازمانهای دیگری است که میخواهند به مشتریانشان دسترسی داشته باشند.
به طور کلی سازمانهای رسانهای با نیازهای چهار گروه در ارتباط هستند:
صاحبان رسانهها، افراد یا سهامدارانی که مالکیت رسانه را دراختیار دارند
مخاطبان، کسانیکه محتوای رسانه ها را مشاهده و مطالعه میکنند یا آن را می شنوند.
آگهی دهندگان، کسانی که از زمان و فضای رسانه ها برای رساندن پیام خود به مخاطبان استفاده میکنند.
کارمندان رسانهها یعنی کسانی که برای سازمانهای رسانه ای کار می کنند.
نیاز صاحبان رسانه ها افزایش سود دهی و افزلیش ارزش شکرت رسانه ای است. نیاز مخاطبان این است که خدمات و تولیدات با کیفیت بالا دریافت کنند، نیاز آگهی دهند گان این است که با هزینه کمتر و خدمات بهتر به مخاطبان خود دسترسی داشته باشند و نیاز کارکنان این است که خواهان دستمزد خوب، برخورد عادلانه و محیط کار مناسب هستند. هر چهار گروه ذکر شده نفش زیادی در فرایند تولید و مصرف سازمانهای رسانه ای دارند.
● مسئله تخصیص
مسئله تخصیص از آنجا مطرح میشود که منابع محدود و خواسته ها زیادند و از این رو بین خواسته ها و منابع موجود انتخاب صورت میگیرد. اینکه کدام و چه تعداد از خواسته ها برآورده شود را فرایند تخصیص می نامند.
▪ چه کالائی باید تولید شود
▪ چگونه باید تولید شود
▪ چه کسانی کالاها و خدمات را مصرف خواهند کرد.
سازمانهای رسانهای ابتدا به این پرسش باید پاسخ بدهند که چه کالاها و چه مقدار از کالاهای فرهنگی را باید تولید کنند. مثلا برای دینی تر کردن جامعه یا برای توجه به مخاطرات اعتیاد به مواد مخدر چه نوع کالائی و به چه مقدار باید تولید شود. منظور از نوع کالا برای تلویزیون می تواند شامل خبر، فیلم، آگهی ، میزگرد و... باشد.
در زمینه چگونگی تولید کالا مسئله این است که چه کسی و با چه چیزی کالا را باید تولید کند. مسئله واگذاری تولید کالا به گروهها و شرکتها . یا اینکه از چه نوع سیستمی برای ضبط و فیلمبرداری استفاده کنیم، در ایستگاههای رادیوئی از چه نوع تجهیزاتی باید استفاده کنیم یا در کدام استودیو کار فیلمبرداری باید انجام شود.
سومین مسئله این است سازمانهای رسانه ای باید در نظر داشته باشند که چه کسانی کالاها را مصرف میکنند. و این کالاها را برای چه کسانی با چه تحصیلاتی با چه سنی با چه جنسیتی و با چه مذهبی باید تولید کنند. در مرد اینکه تا چه اندازه به خواست مصرف کنندگان توجه شود یا خیر به نوع جوامع بستگی دارد، جوامع ایدئولوژیک معمولا کمتر با خواست مخاطبان توجه می کنند و بیشتر به مخاطب سازی فکر می کنند تا اینکه مخاطب را راضی نگه داشته باشند.
● تا چه اندازه اصول بازار بر سازمانهای رسانه ای حاکم است؟
در جوامع سرمایهداری که سازمانهای رسانه ای وابسته به بخش خصوصی اند و برای کسب سود فعالیت میکنند، اصول نظام بازار برفعالیتهایشان حاکم است. حتی سازمانهای وابسته به دولت نیز در این جوامع تابع شرایط بازار هستند. اما در جوامع ایدئولوژیک و دولت مدار باید سازمانهای رسانه ای کمتر تابع منطق بازار باشند. مع الوصف مدیریت در این دو نوع جوامع متفاوت است.
اما منظور ما از بازار چیست؟ بازارها برای سازمانهای رسانه ای چگونه تعریف می شوند؟ درک بازار برای مدیران و کارکنان سازمانهای رسانهای اساسی است.
ابتدا یک سازمان رسانه ای باید بداند چه سازمانهائی دربازار او قرار دارند و رقیبان او تا چه اندازه بر بازار سیطره دارند؟
در این مورد می توان به رقابت بین سازمانهای خبرگزاریها توجه بیشتری کرد. اگرچه مشابهتهای زیادی بین برخی سازمانهای رسانه ای وجود دارد اما انان تمایل دارند خود را از برخی جهات متمایز نشان دهند. این تمایز می تواند براساس نوع بازار و خدمات رسانه ای انجام شود. این بازار و خدمات بر دو د سته است. بازار تولید محتوی و بازار آگهی است.
بازار تولید محتوی از مهمترین بازار های سازمانهای رسانه ای است که تولیدات خود را در اشکال مختلف عرضه میکنند. تمامی سازمانهای رسانه ای از مشتریان خود مستقیم پول دریافت نمی کنند وبرخی برمبنای حق اشتراک و فروش (مجله، روزنامه و...) عمل میکنند. برخی از سازمانهای رسانهای کالای خصوصی عرضه میکنند به این معنا که استفاده دیگران بر میزان دسترسی به آن کالا تاثیر دارد اما کالاهای عمومی به این معناست که استفاده دیگران تاثیری در دسترسی به کالا ندارد مانند برنامه های تلویزیون.
بازار دوم که سازمانهای رسانه ای در آن حضور دارند بازار آگهی هاست. گفتیم که رسانهها زمان و فضا را به آگهی دهندگان میفروشند. شاید بهتر باشد بگوئیم که سازمانهای رسانه های رسانه ای دسترسی به مخاطبان را به صاحبان اگهی ها میفروشند. به عبارت دیگر مبلغی که تلویزیون یا مطبوعات مطالبه میکند بیش از آنکه به اندازه ، حجم و مدت زمان پیام بستگی داشته باشد به تعداد و و یژگیهای مخاطبان رسانه ها بستگی دارد. بسیاری از رسانهها در این دوبازار فعالیت می کنند. اما در جامعه ما برخی از سازمانهای رسانهای به بازار دوم نیاز ندارند و مسائل مالی خود را از پول دولتی حل می کنند.
باید توجه داشته باشیم که هر سازمان رسانه ای به شکلی با آگهی ها سروکار دارد. روزنامهها صفحه های نیازمندی ها دارند و تلویزیون فی المثل در ساعات مشخصی به طور متناوب آگهی پخش میکند. سازمانهای مجازی ها به اشکال مرتبط با خود.
● بازار جغرافیائی سازمانهای رسانهای
سازمانهای رسانهای در بازارهای جغرافیائی خاصی فعالیت میکنند. محتوای تولیدات و خدماتی که ارائه میدهند نیز به این بازار بستگی دارد.
برخی از سازمانها در بازار ملی با یکدیگر رقابت میکنند و برخی در بازار محلی یا منطقهای(استانی). مثل شبکه ها و مطبوعات و خبرگزاریهای استانی.
برخی از سازمانها در بازارهای مجازی و برخی در بازارهای واقعی با یکدیگر رقابت میکنند. برخی در فضاهای اینترنتی و برخی در فضاهای موجود جامعه.
اینکه منطقه نفوذ یک سازمان چه اندازه است مسئله مهمی برای سازمانهای رسانهای است. مثلا حیطه نفوذ سازمانهای مجازی رسانهها بسیار نامحدود است و توان رقابت را در آینده برای ای قبیل سازمانها افزایش می دهد. درک این مفهوم برای مدیران سازمانهای رسانهای اهمیت دارد و مسئله مهمی در رقابت بین این سازمانها محسوب میشود.
● رقابت سازمانهای رسانهای
رقابت بین سازمانهای رسانهای به بازارهای دوگانهای که این سازمانها در آن فعالیت میکنند پیوند خورده است. مسئله رقابت از اینجا شروع می شود که سوالات زیر طرح می شوند.
آیا تولیدات رسانه ای شبیه یکدیگرند؟ میزان جایگزینی آنها تا چه حد است؟ یعنی آیا خدمات و کالاهای ارائه شده توسط سازمانهای رسانه ای قابل مبادله و جایگزینی هستند؟
۱) اگر بخواهیم به بازار تولید محتوی توجه کنیم که می بینیم که برخی از سازمانهای رسانهای کالاهای قابل جایگزینی را با یکدیگر ارائه میدهند. مثلا اگر به رقابت بین سازمانی توجه کنیم و به تلویزیون و مطبوعات نگاهی بیفکنیم می بینیم که هریک از این دو نوع سازمان در کیفیت و کمیت خدمات و تولید محتوی متفاوت اند . علاوه بر آن شیوه خبررسانی از طریق مطبوعات و تلویزیون با یکدیگر متفاوت است اگرچه نوع خاصی از کالا را هردو تولید میکنند. همین تفاوت موجب رقابت بیشتر در میان آنها میشود.یعنی در هریک مخاطبان به شیوه ای متفاوت از خدمات استفاده میکنند. رسانههای نوشتاری و رسانههای صوتی و تصویری هریک به شکلی خدمات خود را عرضه میکنند. اگر به رقابت درون سازمانی مثلا شبکه های تلویزیونی با یکدیگر نگاه کنیم باید این رقابت را در نوع برنامه ها و نوع تولیدات و حیطه نفوذ هریک درک کنیم. مثلا یک شبکه برنامه های ورزشی بیشتر و شبکه ای برنامهها خبری بیشتری پخش میکند. رابطه میان مخاطبان و سازمانهای رسانه ای صرفا نباید در طریق استفاده از آن خلاصه شود بلکه مناسبات مالی نیز در اینجا مهم است. خوانندگان مطبوعات و محلات از آنجا که پول می پردازند ممکن است تعلق خاطر بیشتری به تولیدات داشته باشند تا مخاطبانی که رایگان برنامه های تلویزیون را مشاهده میکنند.
۲) در زمینه بازار آگهی ها نیز رسانهها کاملا قابل جایگزینی با یکدیگر نیستند اگرچه با هم رقابت دارند. هر رسانه دارای نقطه قوت و ضعف در پخش آگهی هاست.
بنابراین نمی توانیم بگوئیم که رسانه ها توان جایگزینی کامل با یکدیگر را دارند. مثلا در ایران روزنامه ها در برابر گستردگی و مخاطب تلویزیون، مخاطبان خاص خود را دارد. در درچه اول به دلیل شیوه عرضه تولیدات محتوی و نوع آگهی ها. کافی است به روزنامه همشهری نگاه کنیم. دوم به دلیل نوع تولیدات. در حالیکه رسانه تلویزیون محدودیت بیشتری برای برخی از اخبار و اطلاعات دارد روزنامه ها میتوانند آن مطالب را منتشر کنند.
اینکه مخاطبان از چه رسانهای استفاده میکنند و شرکتها از چه رسانه ای برای ارائه آگهی استفاده میکنند به شیوه خدمات و میزان هزینه بستگی دارد.
● ساختار و قدرت بازار
اجازه دهید قدری راجع به ساختار و قدرت بازار تامل کنیم. ابتدا باید بدانیم که تعداد سازمانهای رسانه ای در شکل دادن به یک بازار رسانه ای تعیین کننده است. در جامعه ای که با تکثر سازمانی مواجه هستیم می توانیم دوام و حضور یک سازمان رسانه ای را شاخصی بر میزان قدرت و توانائی آن بدانیم.
اصولا در هیچ حامعه ای «رقابت کامل» بین سازمانهای رسانه ای وجود ندارد. یعنی وضعیتی که نیروها و سازمانها کاملا آزادانه عمل کنند نیست. برای مثال در جامعه ما برخی از سازمانهای رسانهای توسط دولت حمایت می شوند و برخی از این حمایت برخوردار نیستند. همین امر رقابت را بین سازمانها دشوار میکند. مثلا تلویزیون در جامعه ما دولتی است و چون تلویزیون خصوصی وجود ندارد شکل رقابت بین شبکههای تلویزیونی با جوامع سرمایه داری تفاوت دارد.
رقابت در بازار به شکل و نوع مالکیت بستگی دارد. در جامعه ایران با تمرکز مالکیت رسانه ای مواجه هستیم.
منبع : خبرگزاری موج
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست