سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا


ارزان فروشی چینی‌ها رو به پایان است‌


ارزان فروشی چینی‌ها رو به پایان است‌
تحولاتی که در اقتصاد چین به وقوع پیوسته، تولیدکنندگان همه کشورهای جهان را خشنود ساخته است، این خشنودی، برای آن دسته از تولیدکنندگان که در کشور خود، با کالاهای مصرفی یا کالاهای سرمایه‌ای کم کیفیت و ارزان چینی رقابت کنند، چندین برابر است. سال‌ها بود که اقتصاد چین،‌ به طور عمده به دلیل ارزانی دستمزدها و هزینه تمام شده نازل کالاهایش و نرخ غیرواقعی و ارزان پول ملی، نفوذ خود را به بازارهای جهانی گسترش می‌داد.
این عوامل در فضای مناسبی که به برکت سخت کوشی مردم و سیاست‌های اقتصادی راهگشا، پدید آمده بود، جاده‌ها را برای حرکت سریع‌تر کاروان اقتصاد، می‌کوبیدند و هموار می‌کردند، اما همین عوامل تا اندازه‌ای به دلیل اعتراض ها و فشارهای رقبای قدر، اما بیشتر به دلیل پیشرفت اقتصادی دو دهه گذشته این کشور، اکنون کارآیی سابق را ندارند.
تغییر سیاست دولت چین در زمینه نرخ ارز که بالاخره پس از مدت‌ها مشاجره، مذاکره و تهدید آمریکایی‌ها مجبور شد پول ملی خود را اندکی تقویت کند، عامل اصلی در پایان دوران ارزان فروشی است، به برکت سیاست تضعیف خود خواسته پول ملی مدت‌ها بود که قیمت کالاهای چینی در بازار جهانی ارزان نگه داشته شده بود که رقابت سایر کشورها را با کالاهای چینی دشوار می‌ساخت.
در عین حال، شتاب گرفتن تورم داخلی در چین، تصویب قانون کار جدید در این کشور که هزینه نیروی کار را به شدت افزایش می‌دهد و قطع مشوق‌های صادراتی در کنار رکود اقتصادی آمریکا از دیگر عواملی به شمار می آیند که نوید پایان عصر ارزان‌فروشی چینی را می‌دهند. چین دیگر آن کشوری نیست که در سال‌های قبل بود، این اظهار نظر حسرت بار، عقیده مدیر یکی از شرکت‌های مشاوره آمریکایی است که در بازار چین فعالیت دارد و از افزایش قیمت کالاهای صادراتی چین پریشان شده است.
طبیعی است، بسیاری از واردکنندگان ایرانی هم از دشوارشدن خرید کالاهای ارزان قیمت چینی به همین اندازه حسرت بخورند، درست همان طور که تولیدکنندگان داخلی ما، پس از سال‌ها رقابت نابرابر و فلج‌کننده با کالاهای چینی، این دگرگونی را خبری مسرت بخش خواهند یافت. اما شاید، هم نگرانی واردکنندگان و خشنودی تولیدکنندگان داخلی کاملا بی‌دلیل باشد، زیرا اقتصاد ایران به طور عمده از سیاست‌های داخلی تأثیر می‌پذیرد و نه تحول های بین‌المللی.‌ چنانچه تجربه های اقتصادی جهانی نشان داده، این تحول ها هیچ گاه پایدار و عمیق نیستند، مگر تحت تأثیر سیاست‌های نادرست داخلی کشورها، برای مثال، افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی طی سال های گذشته نوید بخش تحول های اقتصادی عمده هر چند ظاهری در کشورهای صادرکننده آن بود، اما همان‌طور که دیده می‌شود، بسیاری از کشورهای صادرکننده چون ایران نتوانستند از این شرایط مطلوب استفاده کنند.‌
اگرچه پیش‌بینی اقتصاددانان افول ارزان‌فروشی چینی‌ها را نوید می‌دهد، اما این افول کمکی به استحکام نظام اقتصادی کشورهایی چون ایران نمی‌کند، تا زمانی که این نظام تقویت نشود و هرکس ساز خود را بنوازد، آسیب‌ها همچنان عمیق و تأثیرگذار خواهد بود، حتی اگر ارزان فروشی‌چینی‌ها رو به پایان باشد.
منبع : اقتصاد پنهان