یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تشکیل هیئت حکمیت اصول‌گرایان


تشکیل هیئت حکمیت اصول‌گرایان
● گروه جدید ۱۱ نفره
اصولگرایان گروه ۱۱ نفره دوبخشی ای را برای ارائه یک لیست انتخاباتی برای مجلس هشتم تشکیل دادند.
بخش اول بخش اجرایی این گروه ۶ نفر است . اعضای این گروه صدر ،بادامچیان ، فدایی ، زاکانی ، محصولی و مصلحی هستند .
بخش دوم نیز بخش داوری و حکمیت است که اعضای آن ۵ نفر هستند؛ لاریجانی ، حدادعادل ،عسگر اولادی ، ولایتی و چمران.
«علی لاریجانی» پا در میدان فعالیت‌های انتخاباتی مجلس هشتم گذاشت. او پنجشنبه سخنران افتتاحیه نشست انتخاباتی جبهه پیروان امام و رهبری (راستگرایان كلاسیك) بود و اولین رفتار انتخاباتی خود را در عرصه رسانه‌ها به تصویر کشید.
البته او پیش از این سخنرانی نیز در محافل و گروه‌های وحدت‌آفرین در میان اصولگرایان برای انتخابات مجلس هشتم حضور داشت و در گروه ۱۵ نفره اولیه كه مبتكر آن «محمود احمدی نژاد» بود، به لابی‌های انتخاباتی می‌پرداخت.
گروهی كه پس از اندك زمانی، به ۹ نفر تقلیل یافت و اعضای ارشدی همچون لاریجانی در كنار ولایتی، چمران، حداد عادل و عسگراولادی سعی كردند در سایه قرار گیرند تا آفتاب محافل رسانه‌ای، صورت آنان را نسوزاند. البته امروز بار دیگر او و دوستان متنفذش شورای حكمیت اصولگرایان را تشكیل داده‌اند تا در صورت جدال‌های لفظی و سیاسی میان برادران كوچكتر، آنان را به «وحدت» و «تقوای سیاسی» توصیه كنند.
لاریجانی اگرچه فعالیت پركار و پرمشغله دبیری شورای امنیت ملی و مرد شماره یك ایران در مباحث هسته‌ای را دنبال می‌كند، اما حاضر نیست كه رقابت‌های سیاسی داخلی را فراموش كند. این دغدغه لاریجانی در مزاح ابتدای سخن او مشهود بود كه گفت: «سعی می‌كنم فقط در هوا نباشم، بلكه تا حدی این امر صورت می‌گیرد كه پایم روی زمین باشد. حضورم در این نشست هم به همین معناست».
لاریجانی كاندیدای اصلح اصولگرایان سنتی همچون جبهه پیروان خط امام و رهبری در انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم بود. این انتخابات در حالی از سوی آنان صورت گرفت كه چندین كاندیدای اصولگرای دیگر هم می‌خواستند نام آنها از سوی شورای هماهنگی نیروهای انقلاب مطرح شود، اما ستادهای انتخاباتی این بخش از اصولگرایان از آن لاریجانی شد و دبیركل یكی از تشكل‌های موثر این جریان ریاست این ستادها را برعهده گرفت.
اكنون نیز بار دیگر ستاره اقبال لاریجانی از سوی راستگرایان كلاسیك جبهه پیروان بر سینه‌اش نصب شد و سخنرانی افتتاحیه مهمترین نشست انتخاباتی این جریان نشانه‌ای از محوریت دوباره این شخصیت سیاسی متنفذ در میان آنان است. او اگرچه عضو احزاب راستگرا نیست، اما فعالیت حزبی را می‌ستاید و اسوه‌های سیاسی را در میان آنان می‌جوید؛ اسوه‌هایی همچون «حبیب‌الله عسگراولادی» كه بارها در سخنرانی روز پنجشنبه لاریجانی مورد تمجید قرار گرفت.
لاریجانی به همراه «حبیب‌الله عسگراولادی» در حال حاضر نزدیك‌ترین شخصیت‌های عضو شورای حكمیت اصولگرایان به راستگرایان كلاسیك هستند. علی‌اكبر ولایتی اگرچه از دنده راست برمی‌خیزد؛ اما گوشه چشمی به حواریون تكنوكرات‌هاشمی رفسنجانی دارد.
در دیگر سو نیز «مهدی چمران» نماد «آبادگران» است؛ آبادگرانی كه فرزندان راست سنتی به حساب می‌آیند. اما روی خوش به «پیرمردان اصولگرا» نشان نمی‌دادند و خود را «فرزند زمان» آنان می‌دانند. همچنین «غلامعلی حدادعادل» چهره‌ای سیاسی است كه اگرچه در نشست‌های تشكیلاتی راستگرایان سنتی حضور می‌یابد، اما بازیگر چند میدان است.
او همچون «محمدرضا باهنر» هم ایثارگرانی‌ها را دوست می‌دارد و هم دولتی‌ها را و در این میان به مصافحه با راستگرایان سنتی نیز می‌پردازد؛ اما همچون باهنر دغدغه حضور در تشكل‌های این جریان را ندارد و بازیگری سیاسی را در میدانی وسیع دنبال می‌كند.
بدین ترتیب شاید تنها ناجی «راستگرایان سنتی» در معادلات انتخاباتی مجلس هشتم در میان اصولگرایان «لاریجانی» است؛ هم در یكی از عالی‌ترین مقامات حكومتی ایران حضور دارد و رفتارهایش را تحت منویات مقام رهبری دنبال می‌كند و از سوی دیگر همچون «عسگراولادی» انگ حزبی بودن را از سوی مخالفان دولتی «تحزب» نمی‌پذیرد؛ چرا كه او در هیچ حزبی حضور ندارد.
لاریجانی امروز می‌تواند در نقطه‌ای كلیدی در میان اصولگرایان نقش بازی كند كه شاید دعوت از او برای سخنرانی در افتتاحیه نشست انتخاباتی جبهه پیروان امام و رهبری بر این اساس صورت گرفته تا سر لیست راستگرایان سنتی در صورت حركت مستقلانه این جریان، آغازگر فعالیت‌های رسانه‌ای باشد.
نشست انتخاباتی جریان راستگرایان كلاسیك روز پنجشنبه در محل اجتماع همیشگی این جریان یعنی «حسینیه الزهرا»ی سازمان ارتباطات اسلامی برگزار شد.
راستگرایانی از این جنس گرد هم جمع شده و تمامی اعضای ۱۴ حزب عضو را فراخوانده بودند. محوریت و ركن ركین این ۱۴ تشكل را «حزب موتلفه» برعهده دارد كه در كنار آن احزابی همچون جامعه‌های اسلامی مهندسین، كارمندان، پزشكان، اصناف و بازار، نمایندگان ادوار مجلس، كارگران، دانشگاهیان، فرهنگیان، ورزشكاران و نیز كانون اسلامی فارغ‌التحصیلان شبه قاره هند، جامعه زینب و جمعیت پیروان راه زینب حضور دارند.
البته چند صباحی است كه یكی از تشكل‌های این جبهه به نام «جامعه اسلامی دانشجویان» فاصله‌ای معنادار را به نمایش گذاشته و در انتخابات اخیر به سوی جریان‌های نزدیك به حامیان دولت و حامیان آیت‌الله مصباح یزدی تغییر مسیر داده است. این اتفاق باعث شد كه حبیب‌الله عسگراولادی در میان سخنان خود در این اجلاس از استفاده از سایر گروه‌های دانشجویی در انتخابات مجلس هشتم خبر دهد.
به هر حال اینان آمده بودند؛ كمال سجادی، غلامحسین امیری، حبیب‌الله عسگراولادی، شهاب‌الدین صدر، علیرضا صابر، مریم بهروزی، اسدالله بادامچیان، حمیدرضا ترقی و محمد خرسند و حتی جمعی از نمایندگان مجلس اما غایب اصلی این نشست «محمدرضا باهنر» بود؛ نایب رئیس مجلس، رئیس فراكسیون اصولگرایان پارلمانی و دبیركل جامعه اسلامی مهندسین كه چند صباحی است پیام‌آور و لابی‌گر راستگرایان سنتی با راستگرایان جدید محصور در دولت و جمعیت ایثارگران است.
این لابی‌گر حرفه‌ای نه تنها در این جمع حضور نیافته بود، بلكه جبهه پیروان در میان افراد لابی گر با سایر اصولگرایان از میان ۵ نفر گروه وحدت‌آفرین این جبهه نام او را برنگزید و «شهاب‌الدین صدر» و «اسدالله بادامچیان» دو عضو متعهد به جبهه پیروان را برای گروه شش معرفی كرد همچنین راستگرایان جدید نیز «علیرضا زاكانی» و
«حسین فدایی» را نماینده خود در این گروه دانسته‌اند و گمانه زنی ها حاکی از این است که «صادق محصولی»و «حیدر مصلحی» هم دو نماینده رئیس جمهور هستند. چرا كه قرار بود كه سه گروه اصولگرایان یعنی راستگرایان سنتی (جبهه پیروان)، راستگرایان جدید (جمعیت ایثارگران و هواداران احمد توكلی) و حامیان احمدی‌نژاد هر كدام دو نفر را برگزیند و در این گروه بنشانند تا «وحدت اصولگرایان» را به ارمغان آورند.
در این گروه راستگرایان سنتی نام باهنر را قرار ندادند. دلیل این تصمیم از سوی آنان مطرح نشده است؛‌اما شاید دلیل حذف او از لابی‌های سیاسی به دلیل نزدیكی باهنر به تمامی گروه‌های سیاسی اصولگرایان است كه هیچگاه ریشه حزبی او به روشنی مشخص نیست.اگر باهنر عضو غایب این جریان در اولین و مهم‌ترین نشست انتخاباتی آنان بود، «حسین فدایی» دبیركل جمعیت ایثارگران رقیب این جریان در میان اصولگرایان در این نشست حضور یافت.
او با استقبال، قائم مقام «باهنر» روبه‌رو شد. غلامحسین امیری به پیشواز او آمد و او را تا صندلی‌های ردیف اول همراهی كرد و حتی صندلی خود را در اختیار فدایی گذاشت تا قرابت سیاسی جامعه مهندسین را به جمعیت ایثارگران ثابت كند. چرا كه تنها عضو موثر جبهه پیروان، امیری بود كه از فدایی پذیرایی كرد و خوش و بش خود را در میان دیگران به نمایش گذاشت.
● مانیفست لاریجانی برای اصولگرایان
حاضران این نشست، تاخیر آغاز مراسم را به جان خریدند تا یكی از عالی‌ترین مقامات حكومتی به جمع آنان آید و مانور سیاسی این جریان را كلید بزند. «علی لاریجانی» این بار دیگر «سولانا» و «البرادعی» را در كنار خود نمی‌دید، بلكه به پیشواز او رئیس جبهه پیروان امام و رهبری و عضو ارشد حزب موتلفه «حبیب‌الله عسگراولادی» آمده بود و او را در میدان كارزارهای انتخاباتی همراهی می‌كرد.
لاریجانی در پی دعوت «حسن غفوری‌فرد» عضو ارشد این جبهه بر كرسی سخنرانی نشست و تمامی دغدغه‌های خود را بر تدوین «مانیفست اصولگرایی» متمركز كرد. او كه از حضور در این نشست بسیار خرسند بود، اعضای جبهه پیروان امام و رهبری را به عنوان «مجمع وفاداران انقلاب اسلامی» مورد خطاب قرار داد و رایزنی‌ها و گفتگوهایی از این جنس را در میان آنان با تاكید بر «استمرار» ستود.
او در ابتدای سخن، درك شرایط داخلی و پیرامونی را بازگشای «منشا اثر» این نیروها توصیف كرد و تجمع اصولگرایان را بر سه ركن استوار دانست: «اولین ركن این تجمع، زنده نگاه داشتن تفكر امام(ره) و راهبرد ایشان در ساحت‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است و ركن دوم باور داشتن به همه اصول قانون اساسی به‌عنوان میثاق ملی است.
ركن سوم نیز باور حقیقی به حكومت دینی و نظریه ولایت فقیه است. باور داریم كه ولایت‌فقیه نقش بارزی در بالا بردن ظرفیت و توان ملی كشور دارد كه در این راستا هم استدلال عقلی داریم و هم استدلال فقهی.» او علاوه بر این «میثاق ثلاث»، در سایر مسائل اختلاف‌نظر میان اصولگرایان را طبیعی دانست، البته معتقد بود كه «اگر مانیفست مدونی میان اصولگرایان نوشته شود این اختلافات نیز قابل حل است.»
لاریجانی ادامه داد: «با توجه به فضای داخلی و خارجی باید ببینیم كه وظیفه ما چیست؟» او ابتدا فضای موجود را با مقدمه‌ای ترسیم كرد و به انتقاد از برخی نگرش‌ها به انقلابی بودن پرداخت: «در فضای امروز ظهور و بروز بیشتری از فضا، ادبیات و گرایش‌های انقلابی وجود دارد، دستاورد كمی نیست.این فضا وسوسه‌گری بیگانگان را سد كرده است. البته انقلابی بودن به معنای توجه به مقتضیات زمان است؛ یك گرایش رادیكال، متصلب و كور نیست. این نگرش بر مبنای شناخت شرایط جدید حاق تفكر شیعی است. تصمیم مقام معظم رهبری در مورد اصل ۴۴ قانون اساسی این منظر قابل تحلیل، تحول بزرگی در عرصه اقتصاد كشور است.
لاریجانی سپس بر این نكته هم پافشاری كرد كه شرایط داخلی كنونی، فضای آرامی را برای خدمت به وجود آورده ودیگر از نافرمانی مدنی، تحصن و دعواهای تصنعی خبری نیست و این امر فضا را برای ارائه فكر و عقل مهیا كرده است. امروز حتی اصولگرایان با یكدیگر اختلاف‌نظر دارند.
اما دعوا نمی‌كنند و موجب اعصاب‌خردی مردم نمی‌شوند؛ ‌به عبارتی ماجراجویی نمی‌كنند.» او سپس به ارائه گزارشی از وضعیت ایران در سیاست خارجی پرداخت و نكات مثبت آن را برشمرد و آن را تحت تدابیر مقام معظم رهبری دانست و افزود: «حرف زیبا زدن مسائل را حل نمی‌كند.»
این عضو موثر در جریان راست كلاسیك و دبیر شورای امنیت ملی، پس از بیان این نكات، پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه «وظیفه نیروهای وفادار به انقلاب چیست؟» را آغاز كرد: «باید یك سازماندهی معقول و فعال صورت بگیرد. ما مبانی همگرایی را داریم اما این كافی نیست؛‌به همین دلیل است كه تضادها به وجود می‌آید و برخی مناقشات از این سنخ است.
زمانی مبانی حركت یكی است،‌اما به دلیل كافی نبودن آن اختلافاتی به وجود می‌آید؛ بنابراین باید یك تئوری انقلابی داشته باشیم و آن را به مانیفست تبدیل كنیم.باید از تنازعات تصنعی بین نیروهای انقلابی جلوگیری شود. همچنین نیروهایی ساخته شوند كه تنها برای مقطع انتخابات نباشند بلكه این نیروها برای تمام دوران پرورش پیدا كنند. باید قبول كنیم كه در این بخش ضعف داریم.»
او سپس نسخه‌ای را برای حزبی‌های مدعو در این نشست ارائه كرد: «نیروهای انقلاب باید مانیفست مدون داشته باشند و كادرسازی كنند، همچنین از افرادی كه با تجربه و نظریه‌پرداز هستند استفاده شود. حركت‌ها با توجه به حفظ دستاوردهای نظام ادامه پیدا كند، حال كه ما غنی‌سازی هسته‌ای را داریم باید غنی‌سازی سیاسی هم داشته باشیم.
اگر نیروهای وفادار به انقلاب وحدت استراتژیك داشته باشند، می‌توانند گام‌های جدی‌تری را بردارند؛ ‌یعنی در تاكتیك‌ها اختلاف داشته باشند اما این اختلافات نباید به اختلافات استراتژیك تبدیل شود.»لاریجانی سپس توصیه‌های اخلاقی‌ای را برای همفكرانش بیان كرد تا انتخابات مجلس هشتم را به آسانی در دست اصولگرایان قرار دهد: «باید نقد كرد ولی نباید تمسخر كرد.
ممكن است یك مسوولی در جایی اشتباه كند كه تمسخر او كار درستی نیست. باید هرچه بیشتر از نیروهای خبیر استفاده كنیم و نباید در میان نیروهای‌مان ریزش به‌وجود آید. همچنین باید گذشت سیاسی داشته باشیم. باید در برخی مواقع از یك‌سری از مسائل به خاطر اعتقاد به مبانی و وحدت استراتژیك گذشت كنیم.»لاریجانی در پایان با گلایه‌ای كوتاه نسبت به برخی واگرایی‌ها میان اصولگرایان سخن خود را به این جمله محدود كرد كه «نكات مهمی كه باید به آن توجه داشت، همگرایی بیشتر به جای واگرایی است. در میان نیروهای اصولگرا باید جاذبه‌ها بیشتر شود. در حال حاضر به وحدت بیشتری نیاز داریم.»
● فعالیت انتخاباتی بر اساس رهنمودهای روحانیت
پس از سخنان لاریجانی،‌ او در معیت اعضای ارشد جبهه پیروان همچون «اسدالله بادامچیان» این جلسه را ترك كرد و دیگر عضو جبهه پیروان «حسن غفوری‌فرد» به ارائه فعالیت‌های این مجموعه در عرصه‌های انتخاباتی و تشكیلاتی پرداخت. سپس «شهاب‌الدین صدر» عضو گروه ۵ نفره جبهه پیروان و همچنین یكی از نمایندگان تام‌الاختیار این جریان در كمیته ۶ نفره اصولگرایان برای وحدت در میان آنان گزارشی از فعالیت‌های كمیته ۵ نفره را مطرح كرد.
او كه دبیركل جامعه اسلامی پزشكان نیز است، گفت:‌ «علاوه بر جامعه روحانیت‌مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، با رئیس‌جمهور،‌ رئیس مجلس و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دیدارها و مذاكراتی داشته‌ایم. همچنین به دنبال تدوین استراتژی مدونی در انتخابات مجلس هشتم هستیم.»
او به حركت جبهه پیروان در جریان اصیل روحانیت و تمسك از رهنمودهای آنان اشاره كرد و در ادامه به دعوت از تمامی اصولگرایان جهت وحدت خبر داد و گفت: «تصمیم داریم هیچگونه اصطكاك و برخوردی با كسانی كه در چارچوب ما نمی‌گنجند نداشته باشیم و در تمامی گروه‌ها و محافلی كه به دنبال وحدت در میان اصولگرایان هستند، حضور خواهیم یافت. همچنانكه در طول ۳-۲ ماهه شكل‌گیری گروه ۵ نفره ملاقات‌های گسترده‌ای را هم داشته‌ایم.»
● انتقاد عسگراولادی از ابتکار احمدی‌نژاد
پس از او، «حبیب‌الله عسگراولادی» رئیس جبهه پیروان امام و رهبری در حالی كه تمامی اعضا در احترام به او ایستادند،‌ به سوی تریبون سخنرانی رفت و خود را «خادم» جمع معرفی كرد و سخنان خود را با تمجید از اظهارات لاریجانی و گزارش‌های غفوری‌فرد و صدر جهت «خالی نبودن عریضه» دانست.
او اختیارات گروه ۵ نفره این جبهه را «مطلق» عنوان كرد و گفت:‌ «جبهه در جهت مدیریت جمعی حركت می‌كند، به همین جهت نمایندگان خود را انتخاب كرده تا مدیریت جمعی بر سه محور اصلی قرار گیرد. یكی اینكه هر دعوتی كه از سوی اصولگرایان انجام شود این ۵ نفر اختیار دارند كه وارد مذاكراتشان شوند،‌ همچنین می‌توانند اصولگرایان را خودشان دعوت كنند و در نهایت نیز این هیات ۵ نفره این اختیار مطلق را دارد كه برای انتخابات دوره هشتم مجلس شورای اسلامی فهرست‌ها را از تشكل‌ها بگیرد و با بررسی و همگرایی دیگر مجموعه‌های اصولگرا آن را نهایی كند.»
او سپس گلایه خود را نسبت به تشكیل گروه ۱۵ نفره و ۹ نفره كه مبتكر آن «احمدی‌نژاد» بود، مطرح كرد و ایراد آن را غیرحقوقی بودن اعضا دانست. این سخن عسگراولادی پایان فعالیت گروه ۱۵ نفره و ۹ نفره را غیرمستقیم اعلام می‌كرد.
پایان فعالیت این گروه‌ها با آغاز فعالیت گروه جدید وحدت آفرین اصولگرایان پیوند خورده است كه این گروه ۶ نفره است؛ ۲ نفر از راستگرایان كلاسیك (جبهه پیروان امام و رهبری)،‌ راستگرایان جدید (جمعیت ایثارگران و هوادارن احمد توكلی) و حامیان دولت. البته همچنان از هواداران «محسن رضایی» و «محمدباقر قالیباف» و اعضای روحانی جامعه روحانیت و جامعه مدرسین در این جمع نامی برده نشده است.
با این حال عسگراولادی در ادامه سخنان خود به تشریح گروه ۶ نفره اصولگرایان برای وحدت پرداخت. وی با بیان اینكه مذاكراتی كه بین برخی از مجموعه‌های اصولگرا صورت گرفته بود و همچنین تشكیل گروه‌های ۱۵ و ۹ نفره با حضور شخصیت‌های حقیقی و یا حقوقی نقدهایی را در بین اصولگرایان به وجود آورده بود، گفت: «در نهایت به این نتیجه رسیدیم كه دو نفر از سوی گروه‌های حامی رئیس‌جمهور، دو نفر از سوی جبهه پیروان خط امام و رهبری و دو نفر نیز از اصولگرایانی كه عضو جبهه نیستند، یك هیات شش نفره با مدیریت جمعی تشكیل دهند و هیات ۵ نفره‌ای نیز در كنار این هیات باشد و هر كجا حكمیتی لازم بود انجام دهد.»
او ادامه داد: «اما بنا بر آن است افرادی كه معرفی می‌شوند شخصیت‌های حقوقی و از سوی تشكل‌ها باشند تا ما بتوانیم به مدیریت جمعی برسیم.»سخن عسگراولادی با اعلام این خبر، نتایج این نشست را كامل كرد تا راستگرایان سنتی مانور سیاسی خود را به نمایش بگذارند.
به این ترتیب گروه ۵ نفره حكمیت نقش داوری را برعهده دارد و در این جمع بزرگان كنونی اصولگرایان حاضر و آماده انجام وظیفه هستند؛ علی‌اكبر ولایتی، غلامعلی حدادعادل، مهدی چمران،‌ حبیب‌الله عسگراولادی و علی لاریجانی.
اكنون اصولگرایان كلاسیك بر مبنای قطعنامه پایانی خود بر هماهنگی با دو تشكل روحانی – سیاسی به نام «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» و «جامعه روحانیت‌مبارز تهران» پای فشردند تا از یك سو جبهه خود را قدرتمندتر جلوه دهند و از سوی دیگر مرزبندی خود را با جریان‌هایی از اصولگرایان كه روی خوشی به این دو تشكل روحانی نشان نمی‌دهند، به نمایش بگذارند.
آنان اعلام كردند: «جبهه پیروان خط امام و رهبری ضمن دعوت عمومی به وحدت، امیدوار است نیروهای اصولگرا هماهنگ با جامعه روحانیت‌مبارز تهران و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با وحدت‌رویه وارد صحنه انتخابات شده و انتخاباتی سالم و پرشور را رقم بزنند.»
به هر حال پایان این نشست، از آغاز حركت جدی آنان برای مجلس هشتم در برابر سایر گروه‌های سیاسی خبر می‌دهد و انسجام درونی این جریان و تكثر سیاسی میان اصولگرایان را تعبیر می‌كند.
فرید مدرسی
منبع : روزنامه هم‌میهن