یکشنبه, ۱۸ شهریور, ۱۴۰۳ / 8 September, 2024
مجله ویستا

ناگفته‌های درمان در منزل


ناگفته‌های درمان در منزل
مرکز پزشکی درمان در منزل، جزو مراکز خدمات تخصصی معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد علوم پزشکی تهران و اولین و تنها مرکز عمومی غیردولتی فعال در کشور است که به ارایه تمام خدمات درمانی و مراقبتی در منزل می‌پردازد. این مراکز خدمات متعدد درمانی اعم از پزشکی، پرستاری، فیزیوتراپی، مراقبت از سالمندان، رادیولوژی، انجام آزمایشات پزشکی و... را به منزل بیماران برده و از مراجعه آنها به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها جلوگیری می‌کنند....
این مراکز که مجوز فعالیت خود را از وزارت بهداشت دریافت می‌کنند برای انجام خدمات فوق متخصصانی را اعزام کرده و در صورت نیاز وسایل انجام این خدمات را نیز به منزل بیمار می‌فرستند. به طور مثال واحد مراقبت از سالمند این مرکز با اعزام مراقبان آموزش دیده شرایطی را فراهم کرده که خانواده‌ها بتوانند با توجه به فرهنگ ایرانی عاطفی، سالمند خود را در بهترین شرایط در کنار خود نگهداری کنند. این مراقبان در امر جابه‌جایی، نظافت و تغذیه سالمندان مهارت دارند.
● هزینه‌های درمانی این مرکز طبق تعرفه‌های تعیین شده دریافت می‌شود
موسسه ب. ش حوالی جنوب غرب تهران در خصوص خدمات پزشکی، پرستاری و فیزیوتراپی در منزل فعالیت می‌کند. این موسسه که از معاونت سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور مجوز رسمی دارد به تمامی نقاط تهران نیرو اعزام می‌کند. یکی از کارکنان این مرکز درمانی در خصوص هزینه‌های درمانی این موسسه می‌گوید: «هزینه‌های درمانی این مرکز طبق تعرفه‌هایی که از سوی نظام پزشکی مشخص شده است، تعیین می‌شود.» وی درباره قیمت برخی از خدمات پزشکی این مرکز می‌گوید: «در خصوص اعزام پزشک با توجه به شرایط بیمار، پزشک عمومی یا متخصص مربوطه را به منزل یا محل کار بیمار اعزام می‌کنیم. ویزیت پزشک عمومی ۳۰ هزار تومان و ویزیت متخصص ۴۰هزار تومان است.» وی ادامه می‌دهد: «درباره خدمات پرستاری نیز برای بیماران یا افراد پیر و میانسال بستگی به شرایط عمومی فرد دارد و هزینه درمانی از ۲۰ هزار تومان تا ۴۵ هزار تومان در روز متغیر است البته از آن جایی که پرستاری به صورت یک دوره زمانی انجام می‌شود پس از طی کردن دوره هزینه درمانی از بیمار یا میانسال دریافت می‌شود.» وی در خصوص خدمات فیزیوتراپی می‌گوید: «برای بیمارانی که مشکل حرکتی دارند از جمله افرادی که سکته مغزی کرده‌اند فیزیوتراپ اعزام می‌کنیم. البته دستگاه‌های فیزیوتراپی نیز به محل ارسال می‌شود. هزینه هر جلسه فیزیوتراپی که حدودا دو ساعت است نیز ۲۵ هزار تومان پیش بینی شده است.»
● هزینه خدمات رادیولوژی در طرح درمان در منزل بین۵۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متغیر است
موسسه بهداشتی درمانی گ. د مرکز درمانی دیگری حوالی شمال تهران است که به آن سر می زنیم. خدمات این مرکز به مراتب بیشتر است و خدمات پزشکی، پرستاری و فیزیوتراپی و خدماتی از جمله رادیولوژی، انجام آزمایشات پزشکی، آندوسکوپی، اعزام بیمار برای خدمات ام.آر.آی با آمبولانس و... نیز جزو دیگر خدمات این مرکز است. یکی از کارکنان این مرکز درمانی به خبرنگار ما می‌گوید: «خدمات سرپایی با حضور پزشک در محل انجام می‌شود و در صورتی که وضعیت بیمار به گونه‌ای باشد که ادامه مراحل درمانی در منزل امکان نداشته باشد بیمار با آمبولانس به محل مرکز اعزام می‌شود.» وی درباره هزینه‌های درمانی این مرکز درمانی می‌گوید: «هزینه نمونه‌گیری برای انجام آزمایشات پزشکی، حتی آزمایشاتی که باید به صورت اورژانسی انجام شود ۱۵ هزار تومان است. درباره خدمات رادیولوژی نیز بستگی به نوع ناراحتی که فرد دارد و هزینه درمانی ۵۰ تا ۱۵۰ هزار تومان متغیر است. در این مورد تمامی دستگاه‌ها و وسایل مورد نیاز به منزل بیمار ارسال می‌شود و خدمات در کوتاه‌ترین زمان انجام می‌گیرد.» این کارمند ادامه داد :«البته تمامی این هزینه‌ها به طور دقیق طبق تعرفه‌ای که از سوی نظام پزشکی دریافت شده است، محاسبه می‌شود.» وی درباره هزینه درمانی آندوسکوپی اضافه می‌کند: «هزینه درمان‌های آندوسکوپی قابل تخمین نیست و به‌طور کامل به وضعیت جسمانی بیمار و نوع بیماری وی مرتبط است.»
● درمان در منزل بر اساس تعرفه‌های تعیین شده انجام می‌گیرد
دکتر حسن امامی‌رضوی، معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به خبرنگار هفته‌نامه سلامت می‌گوید: «طرح درمان درمنزل بر اساس تعرفه‌ها و نرخ‌های تعیین شده انجام می‌شود و همه مراکز موظف هستند طبق همین تعرفه‌ها عمل کنند.» وی می‌افزاید: «طرح درمان در منزل یکی از طرح‌های خوب و مناسبی است که خدمات درمانی را برای افراد ناتوان یا بیمار به منزل برده و آنها را درمان می‌کند.» به گفته امامی‌رضوی، هر مرکزی که توانایی ارایه خدمات درمانی داشته باشد و درخواست ارایه دهد به آنها مجوز ارایه می‌شود و می‌توانند طرح درمان در منزل را ارایه کنند. وی یادآور می‌شود: «در واقع این مراکز به عنوان بازوی نظام خدمات درمانی محسوب می‌شوند و خدمات بهداشتی و درمانی را به منزل مردم برده و به آنها خدمات ارایه می‌کنند.» امامی‌رضوی خاطرنشان می‌کند: «اگر مردم بتوانند از این خدمات بهره گیرند به آنها توصیه می‌کنیم که با این مراکز در تماس باشند تا برخی خدمات درمانی را برای افراد بیمار یا ناتوان خانواده خود مانند افراد مسن یا بیماران مزمن به خانه برده و از مراجعه هر روزه به بیمارستان‌ها رها شوند.»
● نظارت مستمر نداریم
معاون سلامت وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا بر کار این مراکز نظارت می‌کنند یا خیر؟ می‌گوید: «وزارت بهداشت نمی‌تواند به صورت مستمر بر کار این تیم‌ها نظارت کند زیرا ما نمی‌توانیم با هر تیمی که اعزام می‌شود یک بازرس بفرستیم.» وی ادامه می‌دهد: «اگر از این مراکز شکایتی صورت گیرد و یا آنها تخلفی داشته باشند، رسیدگی می‌کنیم ولی نظارت مستمر بر آنها نداریم.» معاون سلامت وزارت بهداشت تصریح می‌کند: « این مراکز خدمات اولیه درمانی و پیشرفته را به نیازمندان ارایه می‌کنند و مانع از این می‌شوند که فرد بیمار در شرایط نامناسب ناچار به خروج از منزل شود.»
▪ تعرفه‌های درمان در منزل (به ریال)ویزیت پزشک عمومی
ـ ۳۰۰.۰۰۰
▪ ویزیت پزشک متخصص
ـ۴۰۰.۰۰۰
▪ خدمات پرستاری
ـ۲۰۰.۰۰۰ تا ۴۰۰.۰۰۰
▪ رادیولوژی
ـ ۵۰۰.۰۰۰ تا ۱.۵۰۰.۰۰
▪ نمونه‌گیری
ـ ۱۵۰.۰۰۰
منبع : پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان