دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بحرینی ها آزدی را با وبلاگ فریاد می زنند


بحرینی ها آزدی را با وبلاگ فریاد می زنند
مردم بحرین با انتشار وب‌لاگ‌هایی که آزادانه به دلمشغولی‌های آنها می‌پردازند ، چیزی که روزنامه‌های مکتوب کمتر به آن توجه نشان می‌دهند ، آزادی را در اینترنت یافته‌اند.
به گزارش پایگاه اینترنتی میدل ایست آنلاین، وب‌لاگ‌های بحرینی که در شبکه اینترنت منتشر می‌شوند، به منبع جدید دردسر برای دستگاه‌های دولتی، اعضا و پارلمان و مطبوعات تبدیل شده و برای همه آنها به یک میزان مشکل ایجاد کرده‌اند.
این وب‌لاگ‌ها اسم‌هایی شبیه به نام سریال‌های طنز دارند مانند «خانه محمود»، «جمهوری منامه»، «دختر سبک سر بحرینی»، «پدربزرگ ویلیام»، «کوچه زرنوق بحرینی» و «بتلکو را بایکوت کنید» (منظور از بتلکو شرکت مرکزی ارتباطات کابلی و بی‌سیم مجهز ویژه خدمات تلفن‌های ثابت و خدمات اینترنتی در بحرین است.)
«محمد یوسف»، مالک شرکت تکنولوژی، ملقب به «پدر معنوی وب‌لاگ‌های بحرینَ» می‌گوید: انتشار وب‌لاگ‌های شخصی در این کشور به تمایل واقعی مردم برای تجربه کردن آزادی بیان برمی‌گردد.
یوسف می‌افزاید: به عقیده من، بحرینی‌ها می‌خواهند دموکراسی و آزادی بیان را تجربه کنند.
وی در توضیح این مطلب می‌گوید:‌«بیشتر موضوعاتی که وب‌لاگ‌ها به آن می‌پردازند، موضوعات سیاسی است».
یوسف در ادامه می‌افزاید: مطبوعات و رسانه‌ها همچنان تسلیم قید و بندهای قوانین هستند، در حالی که وب‌لاگ نویس‌ها ، مطالب منتشر شده در مطبوعات و اتفاقات پارلمان را زیرنظر می‌گیرند و تمام رویدادهای جامعه را رصد کرده، به تفسیر آنها می‌پردازند و بحث و مناظره به راه می‌اندازند.
پدر معنوی وب‌لاگ‌های بحرین می‌گوید: وب‌لاگ‌نویس‌ها، نویسندگان حرفه‌ای نیستند، به همین خاطر در اغلب موارد می‌بینی که مطالب منتشره در مطبوعات را در وب‌لاگ‌های خود آورده و فقط آنها را تفسیر می‌کنند.
وی می‌افزاید: هیچ اشکالی به دلمشغولی‌های درونی آنها که به منزله یک خط راست است، وارد نیست.
یوسف ادامه می‌دهد: اگر مطبوعات، رکن چهارم دموکراسی هستند، وب‌لاگ‌ها هم به رکن پنجم تبدیل شده‌اند و قطعا آنها به منزله دردسری برای دستگاه‌های دولتی و مطبوعات هستند زیرا همه را زیر نظر دارند.
وی نویسنده وب‌لاگ «خانه محمود» است، یکی از سایت‌هایی که وزارت ارتباطات و رسانه بحرین در ۳۱ اکتبر گذشته آنها را بست و روز جمعه حکم توقیف را از آنها برداشت.
در دو ماه گذشته،‌ هنگامی که وب لاگ‌نویس‌ها بحث و جدل در مورد مطالب منتشره در گزارش بحث‌برانگیز «صلاح البندر» انگلیسی سودانی الاصل را که سپتامبر گذشته توسط دستگاه‌های دولتی تبعید شد ، آغاز کردند ، تاثیرگذاری وب‌لاگ‌ها آشکار شد.
در حالی که مطبوعات برای مدتی در این رابطه ملزم به سکوت بودند و از پرداختن به این قضیه به شدت پرهیز می‌کردند، بعضی از وب‌لاگ‌نویس‌ها بخش‌هایی از این گزارش را منتشر کردند.
«البندر» که به عنوان مشاور در وزارت امور هیات دولت کار می‌کرد و در حال حاضر به اتهام سرقت اسناد رسمی، به صورت غیابی محاکمه می‌شود، اقدام به انتشار گزارشی کرد که در بردارنده ادعاهایی در مورد وجود یک برنامه‌ریزی پنهانی در درون دولت در جهت منزوی کردن شیعیان و دستکاری در نتایج انتخابات بود.
گزارش او در میان جمعیت‌های سیاسی و سفارت‌های امریکا و انگلیس و آلمان در بحرین، پخش شد.
مطبوعات و رسانه‌ها همچنان تسلیم قید و بندهای قوانین هستند، در حالی که وب‌لاگ نویس‌ها ، مطالب منتشر شده در مطبوعات و اتفاقات پارلمان را زیرنظر می‌گیرند و تمام رویدادهای جامعه را رصد کرده، به تفسیر آنها می‌پردازند و بحث و مناظره به راه می‌اندازند .
یک روز قبل از اعمال ممنوعیت انتشار مطلب در مورد قضیه «البندر» در آغاز ماه گذشته، یوسف در وب‌لاگش در مطلبی تحت عنوان «نگذارید پرنده از قفس بپرد» نوشت: «آفرین! پرنده به دوردست‌ها پرواز کرد و دولت، خود در قفس را باز کرد. اکنون فرد را فراموش کنید و سعی کنید پیام این نامه را درک کرده و خسارتی را که به بار آورده جبران کنید.»
وی در ادامه نوشته بود: این یک فرصت طلایی برای بحرین، برای متحد کردن همه مردم کشور است، فرصت طلایی برای شکست فرقه‌گرایی و نجات کشور از لبه پرتگاه مصیبت.
اما این روزها انتخابات، سوژه چرب و نرمی برای وب‌لاگ‌نویس‌ها محسوب می‌شود. یکی از این وب‌لاگ‌نویس‌ها در مطلب تمسخرآمیزی تحت عنوان «نامه‌ای برای نامزد عالی‌همت‌مان» می‌نویسد: «دوست من! خبر نامزدی شما برای عضویت در مجلس بزرگان، به ما رسید و امروز عکس‌های شما خیابان‌ها را پر کرد و آنها را به کلی پوشاند.»
نویسنده با طرح سوالی می‌افزاید: «[نمی‌دانم] در این آشفته بازار باید به شما تبریک بگوییم یا تسلیت؟ دوست من! بر حذر باش که امروز، مسوولیت از جمله امور خطیر به شمار می‌رود و کوتاهی در حفظ امانت ای دوست من! حرام است». در میان تمام رقابت‌های سیاسی در بحرین، وب‌لاگ‌ها برای به دست گرفتن ابتکار عمل، وارد میدان شده‌اند.
یوسف در مواجهه با «کینه و چند دستگی فرقه‌ای» که به تعبیر او «بحرین را به روز سیاه نشانده»، با شعار «نه شیعه و نه سنی، فقط بحرین»، دست به افشاگری زد و پس از آن، حدود ۳۰ وب‌لاگ به سرعت در همین رابطه ایجاد شد.
وی می‌گوید: «ما در بحرین در یک فضای مسامحه‌گرایانه و سهل‌انگارانه پرورش یافته‌ایم و امروز، تمام وجود من از انتشار تعصب فرقه‌ای و دینی در بحرین به درد می‌آید.»
این وب‌لاگ نویس می‌افزاید: «من در وب‌لاگم این موضوع را مطرح کردم و اقدام به طراحی شعار مذکور به شکل دکمه دایره‌ای شکل کرده‌ایم.»
«وب‌لاگ‌ها، مطبوعات سنتی را تحت فشار قرار داده‌اند تا آنها اندکی در شیوه ارائه مطالب‌شان تحول ایجاد کرده و پیشرفت کنند.»
وی در توضیح این مطلب می‌گوید:‌«ما قصد داریم ۱۰۰ هزار عدد از این دکمه‌ها چاپ کنیم و این کار به جمع‌آوری کمک‌هایی در حدود ۸۵۰۰ دینار (معادل ۲۳ هزار دلار) نیاز دارد و ما تاکنون نیمی از این مبلغ را جمع کرده‌ایم.
به گزارش جام جم آنلاین«عبدالله یتیم»، قائم‌مقام وکیل وزارت ارتباطات و رسانه بحرین اعتراف می‌کند: «وب‌لاگ‌ها چالش‌های فراوانی را نه فقط از نظر کنترل امور، ایجاد می‌کنند و این، به دلیل پیشرفت سریع تکنولوژی‌های اینترنت است.»
اما این مسوول بحرینی در ادامه می‌افزاید:‌«ما در کار وب‌لاگ‌ها دخالت نمی‌کنیم مگر این که نقض آشکار قانون توسط آنها صورت بگیرد.»
وی تاکید می‌کند: هیچ کس نمی‌تواند در شبکه اینترنت، به طور کامل بر همه چیز نظارت و کنترل داشته باشد، اما در موارد نقض قانون یا ارائه شکایت در مورد هتک حرمت، چاره‌ای جز بررسی مساله مطابق قانون وجود ندارد.
وی در ادامه می‌افزاید: جامعه همچنان در حال تجربه دموکراسی است و مجموعه قوانین و ارزش‌های رایج در جامعه هنوز قادر به پیوستن به جریان پیشرفت سریع تکنولوژی‌های نشر به ویژه در اینترنت نیست و این مساله، کامل شدن و اصلاح قوانین را می‌طلبد.
از سوی دیگر، منصور الجمری، سردبیر روزنامه «الوسط» می‌گوید: «وب لاگ‌ها چالشی برای روزنامه‌های سنتی ایجاد کرده‌اند زیرا آنها در سطح خودشان در امور وارد می‌شوند که این، با شرایط مطبوعات تفاوت دارد چرا که مطبوعات، ستون‌های عقیده و مقالات هستند.»
با این وجود او با اشاره به وب‌لاگ‌نویس‌ها تاکید می‌کند: «آنها هرگز مطبوعات را از بین نمی‌برند و مطبوعات هم هرگز آنها را نابود نمی‌کنند».
وی عملکرد وب‌لاگ‌ها را اینگونه تعبیر می‌کند: «وب‌لاگ‌ها، مطبوعات سنتی را تحت فشار قرار داده‌اند تا آنها اندکی در شیوه ارائه مطالب‌شان تحول ایجاد کرده و پیشرفت کنند.»
منبع : آموزش فناوری اطلاعات