چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بحث سیاسی مهم فردای بشریت


بحث سیاسی مهم فردای بشریت
ادن وله در سال ۱۹۴۷به دنیا آمد. او فارغ التحصیل مدرسه ملی امور اداری و انستیتو پژوهش های سیاسی پاریس، دارای دکترای حقوق است که در دانشگاه های پاریس تدریس می کند. وله در «کتاب کوچک سیاست» به روایتی خواندنی از داستان پیدایش دولت، قانون، جمهوریت و مالیات می پردازد.
خوانندگان می توانند در هفت فصل دفاع از شهروندان، تسلط بر طبیعت، جمع آوری مالیات، حکومت قانون، رای دادن به قوانین، نظام اداری کشور و از بین رفتن مرزها با زبانی ساده با مفاهیم سیاست امروز آشنا شوند.
نویسنده در ابتدا از شهرت بد واژه سیاست یاد می کند اما خاطرنشان می سازد که هر چند سیاست بیشتر وقت ها هدف تفسیرهای گزنده قرار دارد، اما سرزنده از همیشه در همه مسائل ظاهر می شود و در گفت وگوهای خانه، خیابان، مدرسه و اداره بیش از پیش حضور دارد که این امر از نگاه وله نشان پیروزی دموکراسی است. در نخستین فصل واژه سیاست و شهروندی و جمهوری به طور کامل ریشه یابی شده و با بیان تاریخچه ای از آن رمزگشایی می شود.
فصل دوم «تسلط بر طبیعت» نام دارد که در آن تغییرات طبیعی به دست انسان کاملاً بررسی و ارزیابی شده و از فعالیت های دولت ها و اقدامات بین المللی در جهت حفظ محیط زیست می گوید.
«جمع آوری مالیات» عنوان سومین فصل است که در آن وله با بیان اشکال متفاوت اخذ مالیات در جهان از لزوم مالیات گیری از تمام شهروندان از جمله ستاره های فوتبال و هنرپیشه های معروف سینما می گوید تا طرفداران ستاره ها کمتر تحت فشار مالیات باشند.
چهارمین فصل «حکومت قانون» نام گرفته است. از نگاه وله حکومت قانون هنگامی است که اشتباه های انجام شده را به رسمیت بشناسیم و آنها را رفع کنیم.
«رای دادن به قوانین» در پنجمین فصل مورد بررسی واقع می شود که در آن به بررسی نظام پارلمانی و تفاوت این نظام در کشورهای مختلف پرداخته شده است. ششمین فصل کتاب هم نظام اداری کشور را مطالعه می کند. به عقیده وله نظام های اداری ملی باید محیط کار و عمومی اقتصادی را در نظر بگیرند و نظرات اصلاحی را در نظر داشته باشند.
در هفتمین فصل هم وله با بیان چشم اندازهای جهانی شدن به پدیده از بین رفتن مرزها به ویژه در اروپا اشاره کرده و معتقد است اگر چه این دنیا ۲۰۰ کشور دارد و اما انسان ها فقط یک سیاره دارند و آینده در اتحاد ملت هایی است که منافع اقتصادی خود را به اشتراک می گذارند.
او خاطرنشان می کند در دوره استعمار تا سال ۱۹۶۰ از استقلال ملت های جوان که خود را از قدرت های بزرگ اروپایی ها رها کرده بودند صحبت می شد اما امروز بیشتر از «وابستگی متقابل» کشورهایی صحبت می شود که با هم پیوند دارند و نمی توانند با دیگران بی ارتباط باشند چرا که توسعه بازرگانی بین المللی، دنیا را به یک «بازار بزرگ» تبدیل کرده است.هر شهروند این سیاره از آن بازار برای خوراک و پوشاک و حمل و نقل سود می برد و با اسباب بازی هایی که از کشورهای دیگر می آید خود را سرگرم می کند. نشانه ها و علائم بازرگانی جهانی شده اند، شرکت های چندملیتی و رشد آنها خارج از کنترل دولت هستند. اکنون می توان اجناس اصل را از فروشگاه های محلی خرید و در کامپیوترهای ساخت ژاپن مکاتبه خود را به زبان انگلیسی انجام داد.
با فناوری نوین مانند اینترنت و تلفن همراه دنیا شاهد گسترش شبکه های نوین از ارتباطات است که از همه مرزهای ملت های قدیم فراتر می روند.
اما چگونه می توان مسائل منطقه ای و جهانی را آشتی داد، بدون فراموش کردن مقیاس ملی که واسطه پرارزشی است برای تکه تکه نشدن، حل نشدن و یک شکل نشدن. این مساله به عقیده نویسنده بحث سیاسی مهم فردای انسانهاست.
«کتاب کوچک سیاست» یا «سیاست چگونه پدید آمد» داستان پیدایش دولت، قانون، جمهوریت و مالیات نوشته «ادن وله» با ترجمه «کیان فروزش» را انتشارات اختران در ۱۵۲ صفحه و با قیمت ۲۱۰۰ تومان منتشر کرده است.
منبع : روزنامه سرمایه