چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

نگرانی از ترمیم وجهه صدام


نگرانی از ترمیم وجهه صدام
حسنی مبارک اعتقاد دارد اعدام شتابزده صدام حسین او را تبدیل به شهیدی در میان اعراب کرده است. رئیس جمهور مصر در مورد شیوه اعدام دیکتاتور سابق عراق گفت که تصاویر ویدئویی غیررسمی که از این مراسم پخش شده، نفرت انگیز و وحشیانه بوده است. اظهار انزجار مبارک از رفتاری که با صدام شد در حقیقت براساس شایعه ها و اخباری است که از برخورد مجریان اعدام با او منتشر شده.
به گونه یی که دو تن از ماموران محافظ وزارت دادگستری که در محل حضور داشتند در ارتباط با نحوه اجرای حکم و فیلمبرداری غیرمجاز از این مراسم تحت بازجویی قرار گرفته اند. علاوه بر این اعدام رئیس جمهور سابق عراق در روز عید قربان موضوع تنش زای دیگری است که اعراب به سادگی از آن چشم نمی پوشند، مساله یی که حتی حسنی مبارک نیز به آن اشاره دارد. او ادعا می کند که پیشتر از جرج دبلیو بوش خواسته بود تا از اعدام صدام در چنین روزهایی صرف نظر کند.
رئیس جمهور مصر اما تنها شخصی نیست که از شیوه اعدام همتای عراقی اش متاسف بوده است، چرا که بوش نیز از نحوه اعدام نارضایتی خویش را اعلام کرده و یادآور شده است که باید با احترام بیشتری با رئیس جمهور سابق عراق رفتار می شد. با این وجود بوش خاطرنشان کرد عدالت درباره صدام اجرا شده است. رئیس جمهور امریکا گفت که حکم اعدام در جریان محاکمه یی صادر شد که در زمان رژیم سابق عراق، بسیاری از شهروندان عراقی از آن محروم بودند.
جدا از مقامات سیاسی، شهروندان عادی عرب نیز از رفتاری که با صدام شده است، ابراز تنفر می کنند. رولا حداد یک مسیحی لبنانی ۳۳ ساله در مصاحبه یی با «نیویورک تایمز» گفت؛ «با تماشای این فیلم، همگی ناگهان فراموش کردند که او سابقاً دیکتاتور بوده و هزاران نفر را به کشتن داده است، تمام نفرت ها به یکباره تبدیل به همدردی شد؛ همدردی با کسی که با خشونت به سوی مرگ رانده می شد.» در کنار رولا حداد، احمد مزین الشغیری یکی از مجریان تلویزیونی عرب نیز پیرامون این مساله چنین می گوید؛ «جامعه اعراب مدت مدیدی دل خوشی از صدام نداشتند، اما رفتار و آرامش او در لحظات قبل از مرگ و شجاعتی که از خود نشان داد، او را دوباره نزد اعراب محبوب کرد.»
در عین حال ایمان سفدی سردبیر روزنامه مستقل اردنی «الغد» نیز در این ارتباط گفت؛ «آخرین تصویر بر جای مانده از صدام، تا حدودی تصاویر قبلی اش را پاک کرد. بازتاب صحنه اعدامش در نقطه مقابل لحظه یی بود که او را از آن سوراخ بیرون کشیدند و تحقیرش کردند. در حال حاضر اگر خاطره یی از دیکتاتور سابق عراق برجای مانده باشد مظلومیت او در هنگام اعدام است.»
آرامش رئیس جمهور سابق عراق در لحظات پایانی عمرش نکته یی است که سفیر سابق مصر در عراق، احمد القمری به آن اذعان دارد؛ «او زیر طناب دار، مثل یک کوه ایستاده بود. صدام مثل یک انسان قدرتمند و بزرگ مرد همانطور که پیش از آن نیز رئیس جمهوری بزرگ و قدرتمندی بود. این تصویری است که از صدام حسین نزد اعراب برجای مانده است.»
نفرت از صدام نزد مردم عرب در حالی به علاقه به او تبدیل شده که برخی از کارشناسان را وادار به تحسین از دیکتاتور سابق عراق کرده است. داوود کوتاب یک منتقد فلسطینی و مدیر یک شبکه رادیویی «نیویورک تایمز» از جمله این کارشناسان است؛ «اگر صدام حسین مشاور تبلیغاتی زبده هم داشت، نمی توانست نظرات سایرین را اینچنین عوض کند. هیچ کسی گمان نمی کرد که او این چنین با زندگی وداع کند و چنین تصویری از خود بر جای گذارد.»
آنچه که به محبوبیت عجیب و غیرقابل پیش بینی صدام حسین کمک کرده است، اوضاع آشفته عراق در حال حاضر و خونریزی های بی اندازه یی است که سایه سنگین خود را بر این سرزمین انداخته؛ به گونه یی که بخشی از توده های مردم با قیاس شرایط کنونی با زمان حکومت صدام شیوه حکومتی آن روزگار حسین را ترجیح می دهند. حمد فرانح یکی از نویسندگان روزنامه الرأی در این باره می نویسد؛ «علاقه اسرائیل، امریکا و ایران به اعدام صدام آیا فقط اتفاق ساده یی بود؟، آیا شعارهای «زنده باد ملت عراق» و «زنده باد فلسطین» در لحظات پایانی عمرش جملاتی بی اهمیت بودند؟
این اتفاقات دقیقاً عمق تفکرات او و آرمان صدام را نشان می دهد.» به غیر از حمد فرانح یک روزنامه نگار دیگر از اردن به نام «محمد ابورمان» در همین روزنامه، در مطالب خود از مظلومیت صدام نوشت و حتی پا را فراتر نهاد و صدام حسین را شهید نامید؛ «برای بیشتر اعراب، امروز صدام یک شهید است حتی اگر در زمان حکومتش اشتباهات بسیاری را مرتکب شده بود. او همین که مقابل امریکایی ها ایستاد، گذشته اش را پاک کرد.
منبع : روزنامه اعتماد