شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

ایران با متوسط بارش سالانه ‪ ۲۵۰‬میلیمتر جزو مناطق خشک دنیا


ایران با متوسط بارش سالانه ‪ ۲۵۰‬میلیمتر جزو مناطق خشک دنیا
ایران در ناحیه خشك جهانی قرار دارد و متوسط بارش آن ‪ ۲۵۰‬میلیمتر است به طوری كه ‪ ۲۵‬درصد خاك ایران در مناطق فراخشك، ‪ ۴۰‬درصد در مناطق خشك و ‪ ۲۵‬درصد در مناطق نیمه خشك قرار دارد.
منابع آبی در بخش كوچكی از مساحت كشور قرار گرفته و باید از این مناطق به دو سوم مساحت ایران كه جزو مناطق كم آب هستند، منتقل شود.
: باتوجه به قرار گرفتن ایران جزو مناطقی كه در آینده با بحران آب مواجه خواهند شد، تا سال ‪ ۲۰۵۰‬سهم سرانه آب هر نفر به كمتر از هزار مترمكعب برسد هم اكنون حدود ‪ ۹۵‬سد بزرگ دارد و ‪ ۳۶/۵‬میلیارد متر مكعب آب را می‌توان با این سدها مهار كند.‪ ۴۵‬شبكه بزرگ آبیاری و زهكشی در كشور موجود است كه معادل ‪ ۱/۴‬میلیارد هكتار زمین را تحت پوشش قرار می‌دهد.
ظرفیت نیروگاههای برق- آبی كشور ‪ ۲۵‬هزار مگاوات است كه شش هزار مگاوات آن تاكنون ساخته شده و شش هزار و ‪ ۲۰۰‬مگاوات آن در دست ساخت است و برای سه سال آینده كامل می‌شود.
آبهای زیرزمینی در چنین شرایطی از حساسیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است و مورد استفاده بی‌رویه قرار می‌گیرد لذا باید بر نحوه مصرف آن نظارت شود.
توجه به وضعیت آبهای زیرزمینی در سند برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است ضمن آنكه هم‌اكنون بهای آبهای زیرزمینی در بخش كشاورزی تقریبا رایگان است و بلحاظ خشكسالی و كم‌آبی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.حدود هفت سال است كه قسمتهای جنوبی و شرقی كشور دچار خشكسالی هستند و برنامه‌ریزیها و تدابیری برای مدیریت این خشكسالی‌ها و مواجهه با بحران تدوین شده و در حال اجرا است.
با توجه به راهبردهای بلندمدت دولت كه به تصویب مجلس رسیده برنامه‌ای از سال ‪ ۲۰۰۴‬برای گسترش سرمایه‌گذاریها در بخش آب براساس آن راهبردها در دست اجرا و ایجاد شورای آب نیز یكی دیگر از این اقدامها است.
مصرف زیاد، عدم تقارن بارندگیها در كشور، رشد جمعیت و توسعه از جمله دلایل اصلی برای بروز بحرانها و چالشهای بخش آب است.
سازمانها و نهادهای ذیربط همگی در سطوح ملی و استانی با همكاری با یكدیگر در رفع این بحران سهیم باشند.
منبع: ایرنا
منبع : مطالب ارسال شده