چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
هنر
گرچه امروزه واژه هنر بیشتر به هنرهای دیداری اشاره دارد ولی مفهوم هنر در درازای سدهها همواره دستخوش دگرگونی بوده است. شاید فشردهترین تعریفی که از مفهوم هنر میتوان بدست داد این باشد که «هنر به همه کوششهای خلاق انسانی گفته میشود که ارتباط مستقیمی با بقاء و تولیدمثل نداشته باشند». در گستره بزرگتر، هنر در اصل یک واژه کلی برای اشاره به حس و انگیزه انجام یک حرکت خلاق است. از همین انگیزه خلاقیت بود که تمامی تلاشهای دیگر انسانی همچون دانشآموزی (از راه کیمیاگری) و دین (از راه شمنگرایی) پدید آمد. واژه هنر در پارسی میانه به شکل هونر بوده که از دو پاره هو (خوب)+ نر (مرد) تشکیل یافته و در جامعه مردسالار ایران همانگونه که دلاوری را "مردانگی" و ایستادگی را "پایمردی" نام گذاردهاند خلاقیت والا را نیز هونر ("خوبمردی") نامیده اند.
البته این روند در بیشتر زبانهای گیتی بچشم میخورد و در جوامع نوین این گونه واژهها بار جنسیتگرای پیشین خود را از دست داده و برای مفاهیمی معتدل و خنثی بکار میروند. واژه هنر هم در پارسی به همین اعتدال غیرجنسیتگرایانه رسیده است.اما به طور کلی هنر مقولهٔ قابل تعریفی نیست..همانطور که"فرهنگ"، "عشق"، "هویت"، و ... قابل تعریف نیستند...و درواقع، همه اینها را تنها از روی صفاتشان میتوان شناخت...هنر گونهها و شاخههای زیادی دارد شامل هنرهای تجسمی و هنرهای نمایش و...است .مانند: فیلم، سینما، عکاسی، کاریکاتور، ادبیات، تئاتر، گرهچینی، کوزهگری، نگارگری، موسیقی، خاتمکاری، منبتکاری، قالیبافی، تندیسگری معماری و جزاینها.
▪ هنرهای هفتگانه عبارتاند از:
۱) معماری
۲) هنرهای دستی مانند:
ـ مجسمه سازی
ـ شیشه گری و ...
۳) هنرهای ترسیمی شامل:
ـ نقاشی و خطاطی و...
۴) ادبیات شامل شعر و داستان، نمایشنامه ، فیلمنامه و نثر
۵) موسیقی
۶) ورزش، رقص و حرکات نمایشی
۷ )هنرهای نمایشی:فیلم و سینما و تئاتر و ...
▪ وجوه مشترک آثار هنری عبارتاند از:
الف) تخیل به عنوان مهمترین عامل در شکل گیری اثر هنری
ب ) عاطفه و احساس هنرمند:
وجه اشتراک دیگر آثار هنری آن است که همه آثار هنری از عاطفه و احساس هنرمند سرچشمه میگیرند نه از تفکر منطقی و عقلانی او.
ج) چند معنایی بودن و منشور مانندی، وجه اشتراک سوم تمام آثار هنریست.این جنبه از خصایص آثار هنری، در واقع از دو ویژگی قبلی که برشمردیم، نتیجه میشود. بدین معنی که هر پدیدهای که عنصر اصلی سازنده آن تخیل و عاطفه باشد، بی شک نمیتواند معنایی منجمد و تک بعدی داشته باشد.از این روست که هر کس در برابر آثار هنری می ایستد، دریافت و استنباط خاصی دارد .
منبع : سایت انجمن اپومتری خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست