پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

نشانه های دیابت: چه زمانی با پزشک خود مشورت کنیم؟


نشانه های دیابت: چه زمانی با پزشک خود مشورت کنیم؟
نشانه های دیابت اغلب دور از دید باقی می مانند. در این مقاله این نشانه ها و زمان مقتضی برای مشاوره با پزشک معالج آورده شده اند.
نشانه های دیابت ابتدایی می توانند دور از دید و یا ظاهرا بی خطر باشند. در حقیقت، ممکن است در طی ماه ها و حتی سالها دچار دیابت بوده ولی از وجود آن بی اطلاع باشید.
طبق نظر جامعه دیابت امریکا، تنها در ایالات متحده امریکا بیش از شش میلیون نفر وجود دارند که از دیابت خود بی اطلاع هستند. اما برای پی بردن به دیابت، نیازی نیست یک آمار دان باشید. شناخت نشانه های احتمالی دیابت می تواند به تشخیص زود هنگام و درمان عارضه دیابت و زندگی سالم تر منجر شود.
● تشنگی مفرط و ادرار زیاد
تشنگی مفرط و ادرار زیاد از نشانه های کلاسیک دیابت هستند. اگر دچار دیابت باشید، قند (گلوکز) اضافی در خون شما جمع می شود. کلیه هایتان مجبورند اضافه کاری کنند تا قند اضافی را فیلتر کرده و جذب کنند. اگر کلیه هایتان نتوانند این کار را مداوما انجام دهند، قند اضافی به همراه مایعاتی که از بافت های بدن شما استحصال شده اند، وارد ادرار می شوند. این امر باعث ادرار مکرر می شود، و ممکن است باعث کم آب شدن بدن تان شود. زمانی که شما مایعات بیشتری می خورید تا تشنگی خود را برطرف کنید، بیشتر ادرار می کنید.
● احساس آنفلوانزا
گاهی اوقات نشانه های دیابت مثل نشانه های بیماری آنفلوانزا بروز می کنند. ممکن است متوجه خستگی، ضعف و کم اشتهایی خود شوید. در حقیقت، به دلیل عدم کنترل دیابت، توان بدن شما برای تولید انرژی از قند کاهش می یابد. قند به جای سوخت رسانی به سلول ها، در خون باقی می ماند. این امر باعث می شود شما احساس خستگی کنید.
● کاهش یا افزایش وزن
تغییرات وزن هم در زمره نشانه های محتمل دیابت قلمداد می شوند. زمانی که در اثر ادرارهای مکرر قند از دست می دهید، بدن شما کالری هم از دست می دهد. در همین حال، ممکن است دیابت مانع از رسیدن قند حاصل از غذا به سلول ها شما شود. این مسئله به گرسنگی مداوم منجر می شود. اثر مرکب این دو عامل، به خصوص برای مبتلایان به دیابت نوع اول، احتمال کاهش وزن سریع است.
افزایش وزن هم مسئله آفرین است. وزن زیاد ممکن است مقاومت بافت های شما را نسبت به انسولین بیشتر کند، که این امر خود باعث افزایش سطح قند خون می شود. هرچه بافت های شما چربی بیشتری داشته باشند، سلول هایتان مقاومت بیشتری به انسولین خواهند یافت. به این دلیل است که اضافه وزن، عامل خطرناک مهمی در ایجاد دیابت نوع دوم به شمار می رود.
● تاری دید
نشانه های دیابت گاهی اوقات در چشم ها بروز می کنند. سطوح بالای قند خون مایعات را از بافت ها، مثل لنز های چشم، بیرون می کشد. این مسئله توانایی شما را برای تمرکز تحت تاثیر قرار می دهد.
دیابت، در صورت عدم درمان، می تواند باعث ایجاد رگ های خونی جدید در شبکیه چشم – بخش پشتی چشم- شده و به رگ های قدیمی آسیب برساند. در اغلب افراد این امر تنها موجب مشکلات بینایی خفیف مثل نقطه های سیاه، نور چشمک زن یا حلقه های دور نور می شود. اما در برخی افراد، اثرات ممکن است بسیار شدیدتر باشد. در بعضی موارد، دیابت می تواند منجر به کوری شود.
● زخم های دیربهبود یا عفونت های مکرر
سطوح بالای قند فرایند طبیعی بهبودی بدن شما و توانایی بدن را برای مقابله با عفونت ها دچار مشکل می کند. در زنان، عفونت های مثانه و مهبل بسیار رایج هستند.
● احساس سوزش در دست ها و پاها
قند زیاد خون می تواند به آسیب های عصبی منجر شود. ممکن است متوجه سوزش و کرخی در دست ها و پاهایتان شوید. به علاوه، احساس درد سوزاننده ای می تواند در بازوها، دست ها، ران ها و پاها وجود داشته باشد.
● لثه های قرمز، متورم و سست
دیابت می تواند توان شما را برای مقابله با میکروبها کاهش دهد. این امر باعث افزایش خطر عفونت در لثه ها و استخوانهای نگه دارنده دندان ها می شود. ممکن است لثه از روی دندان ها کنار برود، دندان ها شل شوند، و یا زخم ها یا کیسه های چرک در لثه ها به وجود آیند – به خصوص اگر شما قبل از ابتلا به دیابت دچار عفونت لثه شده باشید.
● نشانه های بدن خود را جدی بگیرید
اگر هر یک از نشانه های احتمالی دیابت را مشاهده کردید، با پزشکتان تماس بگیرید. هر چه مشکل زودتر تشخیص داده شود، درمان زودتر آغاز می شود. دیابت مشکل حادی است. اما با مشارکت فعالانه شما و حمایت تیم پزشکی تان، در حالی که از یک زندگی پر جنب و جوش و سالم لذت می برید، می توانید دیابت را اداره کنید.
علی مرامی
منبع: MayoClinik.com