دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
قصاص
كتاب سوم قانون مجازات اسلامی طی مواد۲۰۴ تا ۲۹۳ به قصاص اختصاص یافته است.قصاص از ماده «قص» به معنای، رجوع كردن وپیآمدن است (قصاثره یعنی تتبعه) و معنایاصطلاحی قصاص نیز از معنای لغوی دور نیفتادهاست و كیفر قصاص نوعی باز خورد عملكرد مجرماست كه با خودش باز میگردد و پیآمد رفتارمجرمانه مجرم است كه دامنگیر او میشود وشخص قصاص كننده پیآمد جنایت جانی مثلآنچه كه او جنایت كرده است نسبت به او عملمیكند. قصاص به عنوان یك كیفر اسلامی به دوبخش قصاص نفس و قصاص عضو انسان تقسیممیشود كه در مبحث قصاص نفس انسان عناوینقتل نفس، اكراه در قتل، شركت در قتل و شرایطادعای قتل و ادله اثبات دعوی قتل و شرایطاعمال قصاص و سرانجام كیفیت اجرای قصاصمورد بحث قرار میگیرند و در مبحث قصاص عضوموجبات قصاص عضو و شرایط و كیفیت قصاصعضو بحث میشود.
احكام جزایی اسلام و اصل قصاص نسبت بهجنسیت زن و مرد براساس مصالح و معیارهاییاست كه توسط خداوند منان در قرآن سوره بقرهآیه ۱۷۹ تصریح شده است «و لكم فی القصاصحیاه یا اولی الالباب برای شما ای صاحبان خرددر قصاص زندگی است». اصل قصاص با در نظرگرفتن جنسیت در سوره بقره آیه ۱۷۸ به اینصورت آمده است «كتب علیكم القصاص فیالقتلی الحر بالحر و العبد بالعبد و الانثی بالانثی...نوشته (واجب) شده است بر شما قصاص در قتل،مرد آزاد در مقابل مرد آزاد مرد برده در مقابلمرد برده و زن در مقابل زن»
كسانیكه مسلمان هستند و به قرآن اعتقاد دارنداصل حكم قصاص همانند اصل حكم نماز و روزهو... از مسلمات احكام قرآن است كه هیچتردیدی در آن نیست اما بعضی از نویسندگانمطالب حقوقی با مقایسه سطحی مجازات قصاصبین جنس زن و مرد چنین نتیجه گرفتند كه تبعیضدر قوانین جزائی وجود دارد و از این جهت با بند«ز» ماده ۲ كنوانسیون در تعارض است در حالیكهبا مطالعه و بررسی همه جانبه احكام به لحاظجنسیت زن و مرد نتیجه میگیریم كه با نگاه كلی بهانسان و جامعه انسانی نه تنها نسبت به جنس زنتبعیضی نیست بلكه جنس زن در جامعه انسانی ازاینگونه تشریع بیشتر بهرمند میشود.
● قصاص نفس
مواد ۲۰۹ و ۲۱۰ قانون مجازات اسلامی بهلحاظ جنسیت موضوع قصاص را اینگونه بیانمیكند، هرگاه مرد مسلمانی عمدا زن مسلمانی رابكشد محكوم به قصاص است لیكن باید ولی زنقبل از قصاص قاتل، نصف دیه مرد را به او بپردازدو طبق ماده ۲۱۰ هرگاه كافر، ذمی دیگر را بكشدقصاص میشود اگر چه پیرو دو دین مختلف باشندو اگر مقتول، زن ذمی باشد باید ولی او قبل ازقصاص نصف دیه مرد ذمی را به قاتل بپردازد.
این دو ماده دلالت دارند كه ولی یا اولیای دمزن مقتول، خواه مسلمان یا كافر ذمی در فرضمواد حق دارند مانند اولیای دم مرد مقتولقصاص را مطالبه كنند و از این جهت هیچ فرقیبین اولیای دم مرد و زن نیست در نتیجه تبعیضیمطرح نیست تنها نكتهای كه باقی میماند ایناست كه چرا اولیا زن مقتول باید نصف دیه را بهخانواده مرد قاتل بپردازند تا قصاص را مطالبهكنند؟ اینچنین پرداختی به خانواده مرد قاتلجهت قصاص او تبعیض علیه جنس زن نیست؟
نگاه جامع اجتماعی به جنسیت زن و مرد درتشریع و قانونگذاری الهی ثابت میكند كههیچگونه تبعیضی علیه جنس زن نیست زیرا باتوجه به اصل كلی و جامع نگری در فرآیندقانونگذاری نصف دیه پرداخت شده به خانوادهمرد قاتل در نتیجه و نهایت به دست جنس زنمیرسد كه بعد از قصاص شوهر قاتلش سرپرستخانواده میشود در این قانونگذاری بطور قطع بهجنس زن توجه شده است، اما توجه قانونگذاریمعطوف به جنس زن زندهای است كه بعد ازقصاص شوهر قاتلش مسولیت زندگی را به دوشمیكشد چنین قانونی كه به فرض شایع و غالب درقانونگذاری برای جوامع انسانی توجه دارد نهتنها جنس زن را تحقیر نكرده است بلكه در فرضقتل مرد، زن را دو زن مد نظر قرار داده است.زوجه قاتل كه زن است باید به زندگی و سرنوشتآینده او توجه شود و زن مقتول كه بیگناه كشتهشده است و این فرض غالب و شایع در جامعهانسانی است و قانونگذاری را نیز به لحاظ فرضشایع تشریع و تعیین میشود.
نتیجه آنكه در فرض پیش گفته جنس مرد درمقابل جنس زن لحاظ شده است گرچه شخصزن در مقابل شخص مرد لحاظ نشده است و تقابلجنسیت بین مرد و زن مهم است كه هیچ جنسی درمجموع قانونگذاری تبعیضی را تحمل نكند و دینمهم در قصاص نفس جنس زن و مرد رعایت شدهاست.
منبع : مجله خانواده سبز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست