سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

اینترنت ملی یعنی چه؟


اینترنت ملی یعنی چه؟
مهندس عبدالمجید ریاضی ، معاون وزیر ارتباطات و دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات در این جلسه اینترنت را به عنوان پدیده قرن دانست و گفت: باید بتوانیم از آسیب‌‏ها و تهدید‌‏های این شبکه توانمند مصون مانده و با کمترین هزینه‌‏ها بیشترین بهره‌‏برداری را داشته باشیم.
ریاضی ، با اشاره به شرکت‌‏های مختلف فعال در حوزه اینترنت و فناوری اطلاعات ، تصریح کرد: ارتباط ما از داخل به خارج در مسیرهای مختلفی صورت می‌‏گیرد ، به طوری که ۳۸ شرکت در کشور مجوز ICP داشته و شرکت دیتا هم از مسیرهای مختلف ارتباطاتی را از داخل با شبکه جهانی برقرار می‌‏کند.
معاون وزیر ارتباطات ، با اشاره به ارتباطات متعدد و گوناگون بسیاری از سایت‌‏ها در خارج از کشور ، اظهار داشت: مدیریت و مالکیت شبکه جهانی اینترنت در اختیار کشور خاصی است که میزبانی بسیاری از سایت‌‏های ما را برعهده دارد.
به گفته وی ، ‌‏این در حالی است که چنانچه یک کاربر در ایران بخواهد به اطلاعات موجود دسترسی پیدا کند ، باید از یک مسیر به شبکه جهانی وصل شود که ضمن داشتن هزینه ، تهدید برانگیز است.
ریاضی ، یکی از دلایل ایجاد شبکه ملی را صرفه‌‏جویی اقتصادی اعلام کرد و گفت: اگر اطلاعات خارج از کشور باشد ، برای دسترسی به آن هزینه دو برابر مسیر و پهنای باند را متحمل می‌‏شویم.
وی ، همچنین در خصوص دامنه‌‏های سرورهای خاص، افزود: نام‌‏های دامنه‌‏ای که با پسوند IR هستند از طریق خطوط ارتباطی شبکه اینترنت خارج کشور وصل می‌‏شوند و چنانچه به هر طریقی ارتباط ما با خارج از کشور قطع شود شبکه عملا از کار افتاده و ارتباط از بین می‌‏رود.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات ، کاهش هزینه و دستیابی به اطمینان در سطح بالا را از جمله دلایل ایجاد شبکه ملی اینترنت اعلام کرد و گفت: در کشور ما شبکه‌‏های گوناگون و مختلفی وجود دارد که هیچ‌‏گونه ارتباطی با هم ندارند ، به عنوان مثال هر کدام از شرکت‌‏های PAP به طور مستقل با پهنای باند متفاوت به شبکه اینترنت جهانی می‌‏پیوندند که اگر یکی از این شرکت‌‏ها بخواهد به دیگری متصل شود این امکان وجود ندارد ، اما شبکه یکپارچه اینترنت ملی با مدیریت منسجم و هماهنگ این توانمندی‌‏ را ایجاد می‌‏کند.
●دسترسی ۲۳ میلیون کاربر اینترنت طی ۴ سال دیگر!
ریاضی در ادامه بحث با اشاره به افزایش تعداد کاربران اینترنت گفت: در برنامه چهارم توسعه دسترسی ۲۳ میلیون کاربر اینترنت از طریق خطوط پرسرعت و DIALUP ، ۱۲۰۰ نقطه علمی و آموزشی و دانشگاهی ، ۱۰۰۰ بیمارستان و سیستم‌‏های کنترل ترافیک می‌‏تواند از طریق شبکه ملی اینترنت صورت گیرد.
وی ، اظهار داشت: مجموعه نیازمندی‌‏ها و پهنای باند چند صدگیگابیت در ثانیه از طریق توسعه شبکه ملی اینترنت امکان‌‏پذیر خواهد شد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ، تصریح کرد: شبکه اینترنت ملی با توانمندی‌‏های اینترنت در داخل کشور منحصرا شکل خواهد گرفت و استقلال خود را حفظ می‌‏کند.
وی ، افزود: با وجود این شبکه ، ارتباطات با خارج از کشور قطع نخواهد شد ، اما اطلاعات منتقل نمی‌‏شود.
مهندس ریاضی ، ایجاد دولت الکترونیک ، ‌‏بانکداری الکترونیک و تجارت الکترونیک را از سرویس‌‏های ویژه این شبکه برشمرد و یادآور شد: بخش اعظم ارتباطات از طریق خارج کشور می‌‏تواند در داخل تامین شود.
وی ، هزینه بالای تامین ارتباطات از طریق ماهواره را یکی از معضلات موجود برشمرد و گفت: حدود ۹۰۰ میلی‌‏ثانیه طول می‌‏کشد تا از طریق ماهواره یک بسته اطلاعاتی منتقل شود که در صورت وجود شبکه ملی اطلاعاتی این میزان به ۳۰ میلی ثانیه کاهش پیدا خواهد کرد.
●وجود تعداد زیادی دیتاسنتر در شبکه اینترنت ملی!
مهندس ریاضی ، تصریح کرد: در طراحی شبکه اینترنت ملی تعداد زیادی دیتا سنتر پیش‌‏بینی شده که بر حسب ضرورت و امکانات دسته‌‏بندی شده و توسط بخش خصوصی پیاده خواهند شد.
وی ، افزود: این شبکه تمامی نیازهای ارتباطی دیتا را با همان ظرفیت و ویژگی‌‏های شبکه اینترنت تامین می‌‏کند و به مقدار قابل توجهی وضعیت شبکه‌‏های داخل کشور را سامان می‌‏دهد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نبود مدیریت مستقل در بحث آدرس‌‏دهی اینترنتی و مدیریت آدرس‌‏های IP را یکی از معضلات موجود در شبکه کنونی اینترنت عنوان کرد و یادآور شد: یکپارچگی شبکه ملی اینترنت وابستگی به مقدار زیادی کاهش داده و پایدار و امن خواهد بود.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات ، این شبکه را از نفوذ بیگانگان در امان دانست و تاکید کرد: شبکه یکپارچه اینترنت ملی با تمام ویژگی‌‏های اینترنت جهانی با پهنای باند بالا قابل اعتماد و امنیت ایجاد خواهد شد.
●طرح اینترنت ملی متاسفانه در ردیف بودجه ۸۵ قرار نگرفت
وی ، به اهمیت این طرح از بعد اقتصادی ، سیاسی و امنیتی پرداخت و خاطرنشان کرد: با وجود تهدیدهای اخیر ، ناگزیریم برای بهره‌‏مند شدن مردم از امکانات جامعه اطلاعاتی این طرح را اجرا کنیم که کلیات آن در مجلس شورای اسلامی تشریح و به تایید اعضای کمیته مخابرات و کمیسیون صنایع مجلس رسید.
مهندس ریاضی، در خصوص بودجه این طرح نیز ، گفت: این طرح متاسفانه در ردیف بودجه ۸۵ قرار نگرفت ، اما وعده‌‏هایی در این خصوص داده شد ، همچنین این شبکه به اعتبار یک میلیارد دلار معادل ۹۰۰ میلیارد تومان نیاز دارد.
دبیر شورای عالی فناوری اطلاعات، زمان اجرای این طرح را سه سال عنوان کرد و گفت: این شبکه در مسیر فیبرنوری قرار می‌‏گیرد، قسمت عمده آن موجود است و اقدامات ما بیشتر در جهت طراحی شبکه و تامین تجهیزات خواهد بود.
وی ، یادآور شد: به عنوان بخشی از کار اقداماتی را در سطح تهران انجام داده‌‏ایم که ظرف چند ماه آینده در مقطعی به بهره‌‏برداری خواهد رسید و ادامه کار به تدریج ظرف مدت سه سال تکمیل می‌‏شود.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پایان با اشاره به سرویس‌‏های الکترونیکی مختلف طی برنامه چهارم، گفت: شبکه ملی اینترنت اشتغال و کاربردهای زیادی را به همراه دارد و از نظر اقتصادی درآمدزا خواهد بود.
منبع : خبرگزاری آفتاب