چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
رابطه کلسیم و کوتاهی قد چیست؟
۹۰ درصد مردم كشور كمبود كلسیم دارند . بررسی های انجام شده حاكی از كمبود دریافت كلسیم و آهن در حداقل دو سوم خانواده های كشور است . به گفته مدیر كل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی و نیز افزایش شیوع بیماری پوكی استخوان در كشور را میتوان از پیامدهای نامتعادل بودن الگوی تغذیه در كشور دانست .
بر اساس نتایج تحقیقات وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشكی مصرف شیر و لبنیات در كشور ۱۳۹ گرم در روز است كه از سبد مطلوب غذایی ( ۲۳۳ گرم ) فاصله زیادی دارد ، بدیهی است كه با وجود چنین وضعیتی نسل آینده در معرض عوارض جدی ناشی از تغذیه نامناسب قرار خواهد گرفت . دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و رئیس انجمن تغذیه ایران در مورد دلایل كمبود كلسیم در بین افراد جامعه و عوارض كمبود این ماده در بدن افراد میگوید : كلسیم یكی از مواد معدنی بسیار لازم است و از لحظه ای كه جنین شكل میگیرد نیاز خود به كلسیم را از بدن مادر تامین میكند تا اسكلت خود را بسازد . بنابراین یكی از عوامل سازنده بدن انسان كلسیم است .
همچنین قسمت عمده ساختار استخوانهای بدن و دندانها از كلسیم است . چنانچه مادر در دوران بارداری نتواند از طریق تغذیه مناسب نیاز جنین به كلسیم را بر طرف كند ، ناچار باید از ذخایر بدن خود در اختیار جنین قرار دهد . به علاوه كلسیم در انعقاد خون نیز نقش مؤثری دارد و همین طور از عواملی است كه در تحریك پذیری عضلات نیز نقش دارد و چنانچه اختلالی در میزان كلسیم بدن ایجاد شود ضربان قلب دچار اختلال میشود . موضوع مهم دیگر این است كه كلسیمی كه باید از طریق مواد غذایی از جمله شیر و لبنیات در غذای روزانه وارد بدن شود به گونه ای است كه ما نمیتوان آن را با مواد دیگری جایگزین كنیم . چرا كه جذب كلسیم از مواد غذای حاوی كلسیم در صورتی بهتر انجام میشود كه اولا نسبت كلسیم به فسفر متناسب باشد ، ثانیا افراد روزانه از تابش آفتاب بر خوردار باشند تا ویتامین C و D كه لازمه جذب كلسیم است در آنها تامین شود .
وی تاكید میكند : مسئله تامین كلسیم از دو را امكان پذیر است یكی وجود مواد حاوی كلسیم از غذاهای دریافتی و دیگری امكان جذب بهتر كلسیم كه با استفاده ار نور خورشید و یا ویتامینهای C و D میسر است . عوارض كمبود كلسیم در دوران خاصی از زندگی میتواند باعث وقفه در رشد كودكان شود . معمولا دخترانی كه قد كوتاهی دارند در دوره بلوغ كه جهش قدی دارند از خوردن شیر و لبنیات خود داری میكنند و كودكانی كه شیر نمیخورند دارای استخوانهای ظریف و نامناسب هستند . بنابراین اگر بخواهیم اسكلت قوی داشته باشیم باید در تغذیه روزانه بزرگسالان و بچه ها از كلسیم استفاده كنیم .
كمبود كلسیم در كشور ما به چند دلیل گسترده است . و مهمترین آن این است كه معمولا در سفره های ما حضور ماست به صورت ساده یا ماست و خیار و همچنین دوغ ، یك عنصر اجتناب ناپذیر بود . ولی امروزه اغلب خانواده ها در بیرون از منزل میخورند و كودكان ما عمدتا از از غذا های آماده مثل ساندویچ ، پیتزا و... استفاده میكنند . یكی از مواد غذایی كه متاسفانه مصرف آن در كشور رو به گسترش است نوشابه میباشد كه به دلیل داشتن فسفر زیاد ، تناسب لازم جهت جذب كلسیم در بدن را به هم میزند و این امر در مورد نوشابه های رژیمی نیز صادق میباشد .
مهندس هاله جهان پیکر
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست