شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

مامان بذار خودم بخوابم


مامان بذار خودم بخوابم
شاید شما هم با کودکانی که شب‌ها درست نمی‌خوابند برخورد کرده باشید. این اختلالات که به ظاهر بسیار ساده هستند می‌توانند مشکلات فراوانی را برای کودکان به دنبال داشته باشند به همین خاطر والدین همواره در تلاشند تا با یافتن راه‌های جدید از بروز این اختلالات در فرزندان خود جلوگیری کنند. متخصصان بر این باورند که شناختن گونه‌های مختلف اختلالات خواب می‌تواند والدین را در بهبود این روند کمک کند.
خواب منظم، مدت زمان بیداری تا خواب را با به وجود آوردن احساس امنیت و راحتی بیشتر برای کودکان دلپذیر می‌سازد.
هرگونه عملی از جمله تکان دادن کودک جهت به خواب بردن او عملی اشتباه بوده و والدین باید به کودک این اجازه را بدهند که خودش به خواب رود. جهت جلوگیری از بروز اختلالات خواب کودکان، والدین باید به اصول خواباندن کودکان خود واقف باشند و با برقراری ارتباط بین خواب و رختخواب کودک به‌خصوص از شش ماهه اول زندگی او، به کودک اجازه دهند تا در هنگامی که دچار علایم خواب شد مفهوم رختخواب را درک کرده و به خودی خود و بدون دخالت والدین به خواب رود.
از سوی دیگر والدین نباید به کودکان بالای شش ماه عادت بدهند که در هنگام خواب شبانه به دنبال بیدار شدن از وعده غذایی یا شیر و مایعات استفاده کنند چرا که تغذیه در شب ضمن شرطی کردن کودک برای خواب باعث خواهد شد تا به دلیل جذب مایعات زیاد، دفع ادرار بیشتری داشته باشند.
براساس بررسی‌هایی که تاکنون صورت گرفته، حدود یک چهارم کل کودکان دنیا از اختلالات شدید خواب رنج می‌برند برخی از آنها از زمان کودکی و برخی دیگر در زمانی مشخص به این بیماری مبتلا می‌شوند و این در حالی است که به‌طور مثال نوجوانان پس از ابتلا به بیماری‌های مختلف در معرض ابتلا به این بیماری قرار می‌گیرند.
نحوه خواباندن کودک و شکل‌دهی عادت خواب در فرهنگ‌ها، قبایل و حتی خانواده ها متفاوت است. بعضی‌ها بچه را وقت خواب قنداق می‌کنند، بعضی لباس نازک به او می‌پوشانند و یا حتی بعضی او را لخت می‌خوابانند، ممکن است کودک در یک اتاق مجزا به تنهایی یا با چند خواهر و برادرش بخوابد یا به اتفاق همه اعضای خانواده در یک‌جا در یک رختخواب بخواند. کودک ممکن است به پشت، پهلو و یا روی شکم، در یک اتاق تاریک، نیمه تاریک کاملا روشن یا در یک محیط بی‌سر و صدا یا با صدای رادیو و تلویزیون و با وجود صداهای ناگهانی مثل هواپیما بخوابد. ممکن است وقت شیرخوردن در بغل مادر با لالایی در گهواره به خواب رود یا اینکه نیاز به شنیدن یک قصه و یک دعا و بازی کردن داشته باشد و یا کلا زمان مشخصی برای خواب نداشته باشد یا برعکس باید هر شب طبق نظم خاصی بخوابد.
بعضی از روش‌های خواب بهتر از برخی دیگر هستند اما در واقع کارهای زیادی وجود دارد که به رفتار خواب مربوط می‌شوند اگر برنامه دائمی انجام می‌شود و کودک‌تان با این برنامه شب‌ها به راحتی می‌خوابد و در طول شب هم به کرات بیدار نمی‌شود و در طول روز هم رفتار او رضایت‌بخش است باید گفت این برنامه کاملا مناسب است.
برخی عادت‌ها و شیوه‌ها به کودک شما کمک بیشتری می‌کند تا یک الگوی درست در او شکل بگیرد و از مشکلاتی که در سال‌های بعد احتمال پیدایش آن می‌رود جلوگیری شود. به عنوان مثال اگر عادت دارید هر شب کودکتان را بیست، سی دقیقه روی پا لالایی دهید تا خوابش ببرد و حتی نیمه شب هم که او یکی دو بار از خواب بیدار می‌شود مجبور هستید با همین روش دوباره او را بخوابانید باید گفت که شما عملا در عادت خواب او مداخله کرده‌اید و یادگیری شروع خوابش را تعویق انداخته‌اید.
سولماز غریب زاده
منبع : سایت دوستان