یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

نکاتی جالب در مورد قرعه کشی جام جهانی


نکاتی جالب در مورد قرعه کشی جام جهانی
آنچه در پی می آید نكاتی جالب در ارتباط با قرعه كشی جام های جهانی فوتبال و برخی از ادوار ۱۷گانه قبلی این پیكارها و نكات متمایز مرتبط با آن است. این در حالی است كه قرعه كشی جام هجدهم طی شب گذشته در لایپزیك احتمالاً مسائل جالب تازه ای را به كلكسیون ذیل افزوده است:
• ۱- قرعه كشی پس از رسیدن تیم ها
در جام جهانی ۱۹۳۰ یعنی اولین دوره جام كه در اروگوئه برگزار شد، مجموعاً ۱۲ تیم كه شش تای آن از آمریكای جنوبی بودند، دو تا از آمریكای شمالی و چهار كشور هم از اروپا شركت كردند. اما آن جام به دلیل قلت حاضران دیدارهای انتخابی نداشت و تیم ها براساس شناخت و سابقه دعوت شده بودند و بزرگترین مشكلشان سفرهای چندهفته ای و طاقت فرسایی بود كه به خاك اروگوئه انجام دادند و تازه پس از ورود تیم ها به آن مكان بود كه قرعه كشی برگزار شد.
• ۲- اولین دوره برگزاری رقابت های انتخابی
وقتی جام جهانی اول «گرفت» و موفق از آب درآمد ۳۲ كشور تمایل به شركت در جام بعدی (۱۹۳۴) نشان دادند و بنابراین فیفا یك رقابت انتخابی برای آن تیم ها گذاشت تا ۱۶ تیم از بینشان انتخاب شوند. پیكارها «دو به دو» و بین ۳۲ كشور متقاضی انجام شد و ۱۶ تیم از بینشان حذف شدند.
• ۳- قرعه در دست یك كودك
قرعه كشی دور پایانی جام جهانی ۱۹۳۸ را نه یك چهره بزرگ و معروف بلكه یك كودك انجام داد. او ایوریمه نوه پسری ژول ریمه رئیس وقت فیفا بود. به این پسربچه به قدری خوش گذشت كه بعداً گفت از مصاحبه های متعدد خبرنگاران با وی و كادوهای متعددی كه هیات های مختلف كشورها به وی داده اند، بسیار لذت برده است!
• ۴- گروه های نابرابر
در جام ۱۹۵۰ باز تغییراتی داده شد و ۱۳ تیم صعودكننده در چهار گروه قرار گرفتند. دو گروه چهارتیمی بودند، یك گروه سه تیمی و یك دسته هم دوتیمی و از هر گروه فقط سرگروه بالا رفت و بین چهار تیم صعودكننده بازی های دوره ای (و نه حذفی) برای شناخت قهرمان (اروگوئه) برگزار شد.
• ۵- فرمول تازه و دیرپا
در سال ۱۹۵۸ یك فرمول تازه اجرا شد و تیم های دور نهایی برای اولین بار به چهار گروه چهارتیمی تقسیم شدند. تیم ها در داخل گروه ها به طور دوره ای بازی كردند و از هر گروه تیم های اول و دوم بالا رفتند و از یك چهارم نهایی به بعد بازی ها حذفی شد. این سیستم به قدری موفق بود كه در جام های بعدی نیز (تا ۱۹۸۲) تكرار شد.
• ۶- اولین پخش تلویزیونی مراسم قرعه كشی
در سال ۱۹۶۶ و برای جام جهانی لندن برای اولین بار قرعه كشی دور پایانی پخش تلویزیونی شد. آن مراسم در هتل «رویال گاردن» شهر لندن برگزار شد و فایده و پیامد و خاصیت پخش تلویزیونی این بود كه گرما و شور و انتظار بیشتری در ارتباط با آن مسابقات ایجاد كرد و طبعاً به یك عامل بزرگ تبلیغاتی برای آن بدل شد.
• ۷- «گروه كر» سرنوشت ساز شد
برای جام ۱۹۷۴ هم كه در آلمان غربی برگزار شد، این كشور از اعضای گروه آواز «كر» نوجوانان برلین خواست كه قرعه ها را بردارند و چگونگی قرار گرفتن تیم ها را در كنار یكدیگر مشخص كنند. اما با دست همین نوجوانان و قرعه ای كه بیرون كشیدند، دو آلمان یعنی دو دشمن سرسخت سیاسی آن زمان با یكدیگر هم گروه شدند. بازی را آلمان شرقی در زمین حریف صفر بر یك برد، ولی در نهایت جام را آلمان غربی برد.
• ۸- ماشین ها دردسرساز شدند
قرعه كشی دور پایانی جام ۱۹۸۲ بیشتر به خاطر اشتباه و خللی كه بر اثر تلاش برای دور نگه داشتن نمایندگان آمریكای جنوبی از یكدیگر صورت گرفت، در یادها مانده است. البته این اشتباه به سبب رویكرد به ماشین ها و وسایل الكترونیك برای قرعه كشی صورت پذیرفت و این درسی برای فیفا شد تا برای دوره های بعدی بیرون كشیدن قرعه ها را مجدداً به آدم ها بسپرد و از ماشین ها قطع امید كند.
• ۹- گردهمایی ستاره ها در ایتالیا
قرعه كشی جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا به خاطر اجتماع ستاره های بزرگ در یادها مانده است. در آن زمان كه سپ بلاتر هنوز دبیركل فیفا بود (و رئیس آن نشده بود) نه فقط پله، رومنیگه و بابی مور از ستاره های پیشین فوتبال در مراسم حضور یافتند بلكه لوچانو پاواروتی خواننده معروف اپرا و سوفیا لورن بازیگر زن سینمای ایتالیا نیز در محل حضور یافتند.
• ۱۰- قرعه كشی در یك استادیوم فوتبال
قرعه كشی دور پایانی جام ۱۹۹۸ در فرانسه هم به یك دلیل خاص در یادها می ماند. در آن دوره قرعه كشی نه در یك سالن بلكه برای اولین بار در یك استادیوم فوتبال (ولودروم مارسی) و در حضور ۳۸ هزار تماشاگر انجام شد و این ایده را میشل پلاتینی ارائه داده بود. این آخرین دوره ای بود كه بلاتر در هیئت دبیركل بر مراسم نظاره كرد زیرا هفت ماه بعد از آن او رئیس شد. وی در مراسم دیشب هم «رئیس» بود!
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید