چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

بررسی مقایسه ای بیوشیمی ادراری بیماران با سنگ های کلسیمی کلیوی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره)


بررسی مقایسه ای بیوشیمی ادراری بیماران با سنگ های کلسیمی کلیوی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره)
● هدف:
سنگ کلیه از شایع ترین بیماری ها در مراجعه کنندگان به درمانگاه های نفرولوژی است. در بیماران با سابقه یک بار سنگ کلیه، احتمال تشکیل سنگ مجدد طی ۸ سال ۸۵ درصد است. هدف از بررسی های تشخیصی در بیماران با سنگ کلیوی که ۷۰-۸۵ درصد موارد آن از نوع سنگ های کلسیمی ایدیوپاتیک بخصوص اگزالات کلسیم است، دادن راه درمانی موثر برای پیشگیری از پیدایش مجدد سنگ، عوارض و درمان علل احتمالی زمینه ای آن است.
● مواد و روش ها:
در این مطالعه مقطعی که در طی ۲۴ ماه در بیمارستان امام خمینی انجام گرفت تعداد ۱۴۴ بیمار در دو گروه مورد و شاهد مورد بررسی قرار گرفتند: گروه مورد ۹۵) نفر که ۲ بار یا بیش تر دفع سنگ کلسیمی داشتند( و گروه شاهد ۴۹) نفر که کم تر از ۲ بار دفع سنگ کلیه تا قبل از دو سال اخیر داشتند(. برای هر بیمار، توسط مطالعه گر، اطلاعات مورد نیاز درباره سابقه دفع سنگ، میزان دریافت پروتیین در هفته (تخم مرغ و گوشت) و نتایج آزمایش های ادرار ۲۴ ساعته از نظر کلسیم، اسیداوریک، اگزالات، سیترات، سدیم، فسفات و حجم در پرسشنامه وارد شد.
● نتایج:
میانگین دفع کلسیم ۲۴ ساعته (p=۰.۰۰۱)، هیپرکلسیوری (p=۰.۰۰۵)، سطح بالای سدیم ادرار (p=۰.۰۴۹)، میانگین دفع فسفات (p=۰.۰۲) و میانگین اسیداوریک (p=۰.۰۰۴) ادراری به طور قابل ملاحظه با عود سنگ کلیه ارتباط داشت. هیپراوریکوزوری، هیپوسیتراتوری، هیپراگزالوری، سابقه مثبت فامیلی سنگ کلیه و میزان پروتیین مصرفی )کم تر/ بیش تر از (۱gr/kg/d بین دو گروه مورد مطالعه اختلاف معناداری را نشان نداد.
● بحث و نتیجه گیری:
به نظر می رسد در بیماران با سنگ سازی بیش از ۲ بار حتما آزمایش ادرار ۲۴ ساعته از نظر کلسیم و اسیداوریک سیترات و اگزالات و سدیم و حجم ادرار (به خصوص از نظر کلسیم و اسیداوریک) باید انجام شود. طبق مطالعات انجام شده، ارتباط واضحی بین سنگ سازی مجدد و کلسیم و اسید اوریک ادراری وجود دارد و با رفع آن ها می توان از پیدایش مجدد سنگ کلیه پیشگیری کرد.
میترا مهدوی مزده
محبوب لسان پزشکی
نادیا حتمی زینت
سایه جهانی
سپیده سیفی
فرخ لقا احمدی
سیدمحمدرضا خاتمی
سیما مازیار
عفت رازقی
جلال آزمندیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی