چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
میخورید اما گرسنه نیستید
اکثر اوقات گرسنهتان نیست. وقتی غذایی بو، ظاهر یا مزه خوبی دارد، شما واقعاً گرسنه نیستید، اما ممکن است خلاف این را تصور کنید. بیشتر غذاها باعث تحریک حس چشایی شما میشوند، حتی اگر گرسنه هم نباشید.
با وجود مسائل دیگری مثل استرس، فشارهای روحی، مشکلات شخصی یا کاری، اضطراب و بحرانهای زندگی، چه اول هفته باشد چه تعطیلات آخر هفته، چه روز باشد و چه شب، چه تنها باشید و چه با دوستان و خانواده، میتوان گفت که شما ۲۴ ساعت شبانهروز گرسنه نیستید، اما ممکن است تصور کنید که هستید.
برخورد و مواجهه شما با انواع غذاها به طرق مختلف صورت میگیرد: تعارفات دوستان، دسرهای مختلف و... . شناخت این تحریکات احساسی و بصری، به شما کمک میکند تا بتوانید جلوی واکنشهای خود را که منجر به خوردن زیاد میشود، با وجود گرسنهنبودن، بگیرید. همین که به خود یادآور شوید که گرسنهتان نیست، خود کمک بسیار خوبی برای شما خواهد بود.
ممکن است دلایلی برای این کار خود داشته باشید، دلایلی که باعث میشود شما مدام به غذا فکر کنید و با وجود گرسنهنبودن، خوردنتان را برای خود توجیه کنید. بهانههای زیادی مثل «از اینکه تاکسی پیدا نکرده بودم، عصبانی شده بودم» یا «بدون چتر زیر باران مانده بودم» و... خیلی از این دلایل میتواند برای متقاعدکردن شما برای خوردن غذا کافی باشد. اما اگر راستش را بخواهید، این دلایل چندان هم معقول نیستند.
البته در مواقع عصبانیت، غذا میتواند مانند دارویی مسکن خشم شما را خاموش کند. اما فکر کنید، آیا وقتی غذا میخورید عصبانیتتان واقعاً از بین میرود؟ یا اینکه خستگی ناشی از خوردن، قوای شما را برای داد و بیداد بیشتر تحلیل میبرد؟ فکر کنید ببینید چه زمانهایی آستانه ناراحتی شما واقعاً دچار چالش میشود؟ وقتی خستهاید؟ چه زمانهایی غذا برای شما جایگزین خواب میشود؟ آیا دردهای احساسیتان با خوردن کاهش مییابد؟
آیا تصور میکنید ارزشش را دارد به خاطر این عادت زیانبخش- که احساس تسکین موقت به شما میدهد – وزنتان روز به روز بالا رود، بیماریهای مختلف به سراغتان بیاید، و اعتماد به نفستان هم روز به روز کاهش یابد؟ آیا واقعاً ارزشش را دارد؟
البته میدانم که تغییر در رویه و رفتار انسان، دشوار بوده و همیشه با ناراحتی همراه است. همین که بتوانید وزنتان را حتی خیلی کم هم پایین بیاورید، خود نوعی تغییر است و یادتان باشد که بدون ایجاد تغییر در شیوه زندگی، هیچ پیشرفتی صورت نمیگیرد. اما راههایی هست که با استفاده از آنها میتوانید این ناراحتیها را کاهش دهید. شما عادت داشتید با خوردن غذا، دردهایتان را تسکین دهید، حالا خیلی راحت میتوانید به یک روش دیگر هم عادت کنید.
آیا شما هم از روی عادت غذا میخورید، نه از روی گرسنگی؟ شناسایی این عادات نیاز به بررسی، راهنمایی و صبر دارد، اما بیش از همه اینها به صداقت نیازمند است. وقتی تا زمانی که اشتباهتان را قبول نکرده باشید، قادر نخواهید بود تصمیم به ترک آن بگیرید.
خیلی غیرمعقول است اگر توقع داشته باشیم به یکباره عادات غذاییمان متحول شود و به جای خوردن غذا از روی عادت و اعتیاد، با آرام و معقولانه غذا بخوریم. کاری که میتوانید برای از بین بردن این عادات اشتباه انجام دهید، این است که عادات دیگری را جایگزین آن کنید. این انتخابهای جدید، وزن شما را به طور تدریجی کاهش خواهد داد نه یکباره. پس تصمیم بگیرید، دیگر وقتش رسیده است که تحولی عمده در زندگیتان ایجاد کنید.
غذاها مواد مخدر در خود ندارند، اما این قدرت را دارند که به همان اندازه مواد مخدر شما را دامنگیر خود کنند. کسی که تصور میکند با غذاخوردن درد و عصبانیتش فروکش میکند، احتمالاً از بچگی این عادت را در خود ایجاد کرده است. اما این عادت نادرست دیگر فایدهای برایتان ندارد، باید عادت دیگری را جایگزین آن کنید.
من به شما میگویم که وقتی گرسنه نیستید اما باز به سوی غذا میروید، چه باید بکنید. وقتی غذایی را پخته شده و آماده جلوی رویتان میگذارند، کارهای زیادی میتوانید انجام دهید. باید بتوانید در برابر وسوسهخوردن خود را کنترل کنید.
وقتی چند مدتی بیشتر نیست که غذا خوردهاید، اما باز فکر خوردن چیز دیگری در ذهنتان است، که برای جلوگیری از وسوسهخوردن میتوانید بکنید این است که ساعتتان را برای یک یا دو ساعت دیگر تنظیم کرده و خود را به کاری مشغول کنید.
یکی از خانمها در روند تغییر عادات غذاییش خاطرهای آموزنده دارد. او میگفت که در یک روز آفتابی وقتی مشغول پیادهروی در خیابان بود، مردی را مشاهده میکند که مشغول خوردن بستنی قیفی است (محرک چشمی). او با استفاده از این تکنیک سعی میکند که وسوسه خود را خاموش کند و با خود میگوید: «به چیز دیگری فکر کن، از خیابان رد شو و با خنده از خیابان عبور میکند. او خود را مطمئن کرده بود که همه چیز تمام شده است. دو دقیقه بعد، لباس زیبایی در ویترین مغازهای میبیند و با مشاهده آن فکر بستنی به کلی از ذهنش میپرد.
مشخص است که این خانم خیلی خوب روی این تکنیک کار کرده است و به محض مشاهده قیف بستنی، عکسالعمل نشان داده و سعی داشته حواس خود را به چیز دیگری معطوف کند. همه ما باید اینگونه باشیم تا بتوانیم در مقابل وسوسهخوردن مقاومت کنیم. همه چیز در ذهن ما شروع میشود. پس باید ذهنمان را برای این واکنشات آماده کنیم.
علاوه بر این متد، راههای دیگری هم برای مقاومت در برابر خوردن وجود دارد. میتوانید به خودتان انگیزه بدهید! مثلاً به خودتان انگیزه بدهید که برای مجلس عروسی یکی از بستگان که در راه است، باید وزنتان را کاهش دهید. یا برای شادکردن و جلب رضایت همسرتان باید اینکار را انجام دهید. با وجود چنین انگیزههایی در شما، وقتی غذایی به شما تعارف میکنند، دیگر زیادهروی نمیکنید، یا با وجود سیربودن، دوباره و دوباره غذا نمیخورید، قصد، خودداری و اراده قوی میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
با این تکنیکها، حتی اگر از خوردن کامل این غذاها هم پرهیز نکنید، مطمئناً میزان کمتری غذا برای خود خواهید کشید، زودتر دست از غذاخوردن برمیدارید و با حرص و ولع کمتری غذا میخورید.
اولین بار ممکن است کمی برایتان سخت باشد و عذاب بکشید، چون کاری است که عادت به انجام آن ندارید. مهم نیست که در ابتدای ایجاد این عادت در خود چقدر سختی بکشید، اما مطمئن باشید عذابآورتر از چاقی و بیماری نیست. هیچ چیز بدتر از این نیست که وقتی برای خرید لباس بیرون میروید، دست خالی برگردید چون هیچ لباسی به اندامتان مناسب نیست و سایز شما لباس گیر نمیآید.
با ایجاد این تغییرات مثبت، نتایج مثبتی نیز مشاهده خواهید کرد. از گفتن هر صحبت منفی در مورد خودتان شدیداً اجتناب کنید، اینکار فقط اعتماد به نفستان را پایین آورده و در برداشتن این قدم مهم سستتان میکند.
برای گرفتن نتایج بیشتر و بهتر، میتوانید در آن واحد چند تغییر در زندگیتان ایجاد کنید. شاید اگر یک روش به تنهایی کافی نباشد، ترکیب چند روش بتواند کمکتان کند. مهم این است که هدف داشته باشید و قدم اول را بردارید. همه چیز به خودی خود پیش میرود.
گاهی اوقات ممکن است با اینکه چند روش را پیش میگیرید، اما آن لحظه اجتناب از خوردن باز هم برایتان آزاردهنده باشد. اما این به آن معنا نیست که باید دست از تلاش بردارید. این فقط یعنی نتایج به دست آمده به آن اندازه نبوده است که تغییر کلی در زندگیتان ایجاد کند و شما باز باید تلاش کنید. با تلاش بیشتر و حتی شکست خوردن، عادت نادرست قدیمی کمکم در شما از بین میرود و رفتهرفته به موفقیت نزدیکتر میشوید.
برای از بین بردن عادات و رفتارهای سابق باید بتوانید روشها و متدهای مختلف را امتحان کنید. مطمئناً تلاش زیادی لازم است تا به آنچه میخواهید برسید. برای هر کس روش متفاوتی ممکن است جوابگو باشد، چون هر فرد نسبت به محرکهای مختلف، به طرز متفاوتی واکنش میدهد. ترکیبی از چند روش معمولاً نتیجه بیشتری را در بر خواهد داشت. باید خلاق باشید.
عادات غذاییتان را بررسی کنید. از کوچکترین آنها هم گذشت نکنید. نگویید قهوه اشکالی ندارد یا سبزیجات چاق نمیکند. آیا خودتان غذا را آماده میکنید؟ یا کس دیگری برای شما سرو میکند؟ آیا هر چه برایتان سرو میشود را تمام و کمال میل میکنید؟
شخصی عادت داشت که پشت سر وعدههای غذایی هم باز خوراکیهای مختلف بخورد. او چندین ماه با این عادت نادرست خود مقابله کرد. هفته پیش که با او صحبت میکردم، او گفت الان چند وقت است که بعد ازشام حتی یک تکه بیسکویت هم نخورده است. این خانم با اینکه ۵۹ ساله است، اما با اراده قوی خود توانسته است در برابر این مشکل مقاومت کند.
یادتان باشد اگر مواد غذایی کمتری بخرید، غذای کمتری درست کرده و سرو کنید، کمتر هم خواهید خورد. این روشی بسیار عالی است.
اگر غذایی ظاهر، بو یا مزه خوبی ندارد، نخورید، مجبور نیستید! ما ایرانیها عادت داریم هر چه که در بشقابمان میکشیم را تا انتها بخوریم، اما این کار به هیچ وجه ضرورت ندارد. ممکن است بگویید که غذا حیف و میل نمیشود؟؟ پس بهتر است که بیرون بریزید تا آسیبهای کمتری هم ببینید.
اگر برایتان پیش آمد که نتوانستید جلوی خودتان را بگیرید و از برنامهتان تخلف کردید، ناامید نشوید و آن را یک شکست تصور نکنید. میتوانید دوباره به برنامهتان برگردید. با خودتان فکر کنید که برای جلوگیری از بروز دوباره چنین رفتاری چه باید بکنید. هر چه زودتر به برنامهتان برگردید، انگیزه و هدفتان کمتر از بین میرود.
آریان
http://tansaz.blogfa.com
http://tansaz.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست