دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا
اقتدار شکننده
هرچند که اوباما سعی دارد تا کابینه ای مقتدر بر اساس چالشهای خود در عرصه سیاست داخلی و خارجی تشکیل دهد، اما قدرت طلبی فردی هر کدام از اعضای کابینه اقتداری شکننده را برای وی به همراه دارد که میتواند وی را با چالشهایی مواجه سازد.
اوباما پس از گذشت یکماه از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کابینه خود را تکمیل کرد. ریچاردسون فرماندار ۶۱ ساله ایالت نیومکزیکو که پیشتر به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل و وزیر انرژی در دوران ریاست جمهوری بیل کلینتون خدمت میکرد به عنوان وزیر بازرگانی به تیم اقتصادی اوباما پیوست. ازسوی دیگر، رئیس جمهوری منتخب آمریکا تیموتی گایتنر را به سمت وزیر خزانه داری، کریستینا رومر را برای ریاست شورای مشاوران اقتصادی کاخ سفید و لورنس سامرز را به عنوان مدیر شورای اقتصادی ملی آمریکا برگزید.همچنین اریک هولدر برای پست وزارت دادگستری و جانت ناپولیتانو نیز برای وزارت امنیت داخلی انتخاب شد.رئیس جمهوری جدید آمریکا ژنرال جیمز جونز فرمانده بازنشسته نیروی دریایی را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرد.رابرت گیتس وزیر دفاع دولت جرج بوش رئیس جمهور آمریکا نیز در سمت خود ابقا شد و هیلاری کلینتون در نهایت وزیر امور خارجه آمریکا شد. سوزان رایس نیز سفیر آینده آمریکا در سازمان ملل متحد و ارسزاگ رئیس دفتر مدیریت و بودجه کاخ سفید گردیدند. رام امانوئل نیز در اولین انتخاب اوباما به عنوان رئیس کارکنان کاخ سفید انتخاب شده بود.
بررسی تیم وزرا و مشاورین اوباما نشان میدهد که وی بر اساس دو اصل چالشهای داخلی و سیاستهای خارجی برای حفظ قدرت به چینش کابینه پرداخته که از یک سو موجب قوت و از سوی دیگر موجب تزلزل وی میشود.
الف) عرصه سیاست داخلی
اوباما در عرصه داخلی با دو چالش عمده مواجه است. اولا حضور بازیگران بزرگ در حزب دموکراتکه در صورت عدم سهم گیری در دولت میتوانند چالشهایی برای وی ایجاد نمایند. افرادی چون هیلاری کلینتون، بیل ریچاردسون و... که تواناییهای بسیاری برای همراه ساختن حزب دموکرات با اوباما دارند با حضور در کابینه میتوانند کارکردهای بسیاری برای حفظ قدرت وی داشته باشند هرچند که اقتدار آنها نیز چالشی برای او است ثانیا. باتوجه به سیاست جنگ طلبانه اوباما،وی باید نیم نگاهی نیز به جمهوریخواهان و چپ گرایان داشته باشد. استمرار حضور گیتس در پست وزارت دفاع میتواند جمهوریخواهان و صاحبان کارخانههای اسلحه سازی را با وی همراه سازد که مسلما در سناریوی جنگ در افغانستان و شاید پاکستان برای وی مفید میباشد.
ثالثا آمریکا با شکاف طبقاتی گستردهای مواجه شده است. در این میان اوباما با انتخاب افرادی با ویژگیهای خاص چون سیاه پوست بودن نظیر انتخاب اریک هولدر در پست وزارت دادگستری و یا گماردن مکزیکی تباری مانند بیل ریچارد سون در پست وزارت بازرگانی سعی میکند تا با کاهش این شکاف طبقاتی، تمام طیفها را با خود همراه سازد تا در آینده از این فرایند در اجرای اهداف داخلی و خارجی بهره برداری نماید.البته خواستههای طبقاتی در آینده برای پایان یافتن تبعیض نژادی چالشی است که میتواند در آینده برای اوباما ایجاد گردد.
ب) عرصه سیاست خارجی:
بخش دیگر سیاستهای اوباما را بازیگری در عرصه بینالملل تشکیل میدهد. براساس گزارش دستگاههای اطلاعاتی و راهبردی آمریکا، چالشهای جهانی آمریکا شامل مجموعهای از آثار برجای مانده از دوران بوش است که انحطاط و زوال آمریکا را به همراه داشته است. در این چارچوب سیاست خارجی آمریکا بر چند محور استوار شده در حالی که اوباما یا همان حزب دموکرات با چینش افراد براساس این چالشها برای حل آنها فعالیت میکند.
از چالشهای اوباما، آمریکای لاتین و احیای قدرت از دست رفته آمریکا در این منطقه میباشد وی برای حل این موضوع با انتخاب بیل ریچارد سون که جایگاه ویژه ای در میان مکزیکی تبارها دارد فعالیت خود را آغاز کرده است.
در حوزه آفریقا نیز مسئله اصالت کنیایی اوباما و نیز انتخاب افرادی چون اریک هولدر وزیر دادگستری و چندین سیاه پوست در پستهای مشاوره ای... میتواند گامی برای اجرای اهداف اوباما در آفریقا باشد.
محور دیگر سیاستهای اوباما را بازیگری در خاورمیانه شامل کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی در کنار نحوه تعامل، ایران تشکیل میدهد. چگونگی مقابله با چین و روسیه نیز از دیگر چالشهای سیاست خارجی اوباما میباشد. در این چارچوب اوباما با انتخاب هیلاری کلینتون که دارای نگرشهای افراطی میباشد در پست وزارت خارجه و نیز رابرت گیتس در پست وزارت دفاع سعی خواهد کرد تا اهداف خود را در این مناطق پیگیری کند.روسها و چینیها تاکید دارند که در دوران کلینتون امید چندانی برای حل اختلاف با این کشورها وجود ندارد.در این میان حتی اعراب نیز از وجود کلینتون به دلیل نگاه کاملا صهیونیستی ابراز نارضایتی میکنند.
نکته مهم دیگر آنکه اوباما برای جلب رضایت لابی صهیونیست بسیاری از دوستداران و نزدیکان آیپک را در پستهای مشاورهای وامور کاخ سفید قرار داده است که خود سندی برای جلب رضایت لابی صهیونیست میباشد. بسیاری از کارشناسان مسایل آمریکا بر این عقیده اند که باراک اوباما، رئیس جمهور منتخب با انتخاب هیلاری کلینتون به عنوان وزیر امور خارجه تاکتیکی را اتخاذ کرده تا به کمک آن رضایت لابی صهیونیست را کسب نماید. اوباما با انتخاب رام امانوئل صهیونیست به عنوان رئیس کارکنان کاخ سفید مهمترین گام برای جلب رضایت صهیونیستها را برداشت چنانکه سران تلآویو رسما اوباما را دوست این رژیم نامیدند.
با توجه به ترکیب کابینه اوباما میتوان گفت که وی تلاش کرده تا ترکیبی از مقتدرترین افراد، اهداف وی را محقق سازند در اطراف خود گردآوری سازد. افرادی که از یک سو رقیب وی و از سوی دیگر پشتوانه سیاستهای او هستند. با این وجود همین مولفه سبب گردیده تا بسیاری از ناظران سیاسی کابینه او را کابینه ای مقتدر اما شکننده بدانند چرا که این افراد خود دارای نظرات و سلایقی میباشند که سبب میگردد که در چارچوب کاری اوباما قرار نگیرند براین اساس میتوان گفت که اوباما درآینده با چالشهای داخلی مواجه خواهد شد چرا که وی ترکیبی از چند رئیس جمهور بالقوه را در کنار خود گردآورده که مهار آنها در یک چارچوب امری آسان نخواهدبود.
منبع : روزنامه سیاست روز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست