پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
تداخلات مفید داروها و مکمل ها
چنان چه به اخبار و اطلاعات علمی علاقه مند بوده و آن ها را دنبال كرده باشید . به طور حتم با موضوع تداخلات بین مكمل های غذایی و طبیعی ( كه شامل ویتامین ها ، مواد معدنی و گیاهان دارویی هستند و غالبا بدون نسخه مورد استفاده قرار می گیرند ) و داروهای شیمیایی ( كه به طور استاندارد باید توسط پزشك تجویز شوند ) آشنا هستید . این تداخلات به طور عمده از جمله ی تداخلات مضری هستند كه دانستن آن ها بر فرآیند درمان بیمار به طور قطع تأثیر می گذارد .
نمونه ی بارز این موضوع ، تداخلات مربوط به فرآورده های حاوی گیاه هوفاریتون یا علف چای (gohn swort .St ) با بسیاری از داروهای شیمیایی ( مثل دیگوكسین ، تئوفیلین ، داروهای ضد افسردگی ، داروهای ضد بارداری و … ) است كه در نتیجه ی این تداخلات اثرات داروهای شیمیایی بر حسب مورد ، افزایش و یا كاهش می یابد . آنچه كم تر مورد توجه قرار گرفته است ، تداخلات مثبت مكمل ها با داروهاست كه در این مقاله به سه مورد از این تداخلات اشاره می شود .
متفورمین ( metformin ) ، ویتامین ب ۱۲ و كلسیم
متفورمین یكی از داروهای پایین آورنده ی قند خون است كه در درمان دیابت قندی نوع ۲ ( NIDDM ) به عنوان درمان اولیه و یا تؤام با داروهای دیگر مصرف می شود . این دارو در صورت مصرف طولانی مدت ( بیش از ۶ ماه ) موجب تخلیه ی ذخایر ویتامین ب ۱۲ بدن می شود و در عمل جذب این ویتامین اشكال ایجاد می كند . این مسئله به طور بالقوه می تواند به عوارض جانبی چون نقص عملكرد مغزی ، كم خونی و ناراحتی های عصبی منجر شود .
یكی از راه حل های پیش گیری از وقوع كاهش جذب ویتامین ب ۱۲ ، متعاقب مصرف متفورمین ، مصرف هم زمان مقادیر زیاد این ویتامین است . محققان ، راه دیگری را نیز جهت جلوگیری از كمبود ویتامین ب ۱۲ پیش نهاد كرده اند كه همانا مكمل های كلسیمی است . مطالعات گروهی از پژوهشگران نشان داده است كه متفورمین ، جذب ویتامین ب ۱۲ را دچار مشكل می كند . هم چنین مكمل های كلسیمی در مقادیر ۲/۱ گرم در روز جذب ویتامین ب ۱۲ را به صورت طبیعی نگاه می دارند . طبق نظریه ی محققان مذكور، متفورمین به مهار سازو كاری كه وابسته به كلسیم است بر جذب ویتامین ب ۱۲ تأثیر می گذارد و تجویز مكمل های كلسیمی مانع این سازو كار می شود .
گرچه مصرف مقادیر زیاد ویتامین ب ۱۲ راه حل ساده تری است ولی با توجه به این نكته كه كمبود كلسیم یك مشكل به طور نسبی شایع و همگانی است ، شاید بیماران مصرف كننده ی متفورمین به مصرف كلسیم علاقه ی بیش تری نشان دهند .
نورپلانت ( norplant ) و ویتامین E
یكی از روش های طولانی اثر جلوگیری از بارداری ، استفاده از نورپلانت یا قرص های كاشتنی در زیر بازو است . این روش گرچه دارای محاسن ارزشمندی است و لیكن با عوارضی جانبی چون خون ریزی های طولانی مدت در برخی از زنان همراه است . گروهی از پژوهشگران اندونزیایی مطالعه ای را در ۷۲ خانم مصرف كننده ی نورپلانت كه دچار خون ریزی های شدید شده بودند ، انجام دادند . بدین ترتیب كه آن ها را به دو گروه تقسیم كردند. به یك گروه دارونما ( ماده ای كه از نظر دارویی بی خاصیت است و تأثیری بر بیمار باقی نمی گذارد ولی از نظر شكل ، مشابه دارو به نظر می رسد ) و به گروه دیگر مقدار ۲۰۰ میلی گرم در روز ویتامین E به مدت ۱۰ روز تجویز كردند و آن ها را در طی ۲۰ روز بعد تحت نظر قرار دادند . این مراحل در دوره ی بعدی خون ریزی آن ها نیز ادامه یافت .
در نتیجه ی این تجویزها طول دوره ی خون ریزی در هر دو گروه كاهش یافت ، به علاوه زنانی كه ویتامین E مصرف می كردند نسبت به گروه مصرف كننده دارونما به طرز فوق العاده ای بهبود پیدا كردند . بنابراین طبق نتایج این مطالعه می توان گفت كه مصرف مكمل های ویتامین های E می تواند در كاهش خون ریزی ناشی از مصرف دارویی ضدبارداری نورپلانت مؤثر باشد .
تاموكسیفن ( tamoxifen ) ، ویتامین E و ویتامین C
تاموكسیفن یك داروی آنتی استروژن غیراستروئیدی است كه در درمان سرطان سینه كاربرد دارد . گر چه این دارو می تواند به طور كامل اثربخش باشد ولی همانند هر داروی شیمیایی دیگر با عوارض جانبی ناخوشایندی همراه است . تاموكسیفن سطوح تری گلیسرید (چربی ) خون را افزایش می دهد ، در نتیجه احتمال بروز ناراحتی های قلبی و حملات قلبی بیش تر می شود .
گروهی از پژوهشگران هندی به رژیم بیماران مصرف كننده ی تاموكسیفن ، ویتامین C ( ۵۰۰ میلی گرم در روز ) و ویتامین E ( ۴۰۰ میلی گرم در روز ) اضافه كردند و متوجه كاهش سطوح تری گلیسیرید خون شدند هم چنین ویتامین های مذكور سطوح كلسترول تام ، LDL (كلسترول بد ) و HDL ( كلسترول خوب ) را نیز بهبود بخشیدند . لازم به ذكر است كه این ویتامین ها به طور معمول واجد این خاصیت نیستند و احتمالا تداخل خاصی میان ویتامین E ، ویتامین C و تاموكسیفین وجود دارد .
البته مطالعه ی فوق یك كار آزمایی بالینی دوسركور ، كنترل شده با دارونما نبوده است ، بدین معنا كه شركت كنندگان در این مطالعه از تجویز ویتامین ها به طور كامل مطلع بودند و تجربه نشان داده است ، اشخاصی كه تحت مطالعه هستند ، از خودشان مراقبت بیش تری می كنند . برای مثال تغذیه ی بهتری دارند و یا بیش تر ورزش می كنند . این تغییرات رفتاری ، خود به تنهایی می تواند منافعی را در پی داشته باشد . بنابراین مطالعات و كارآزمایی های كنترل شده با دارونما ، برای اثبات این موضوع لازم به نظر می رسد .
دكتر بیتا مسگرپور ، دكترای داروسازی از دانشگاه علوم پزشكی تهران
منبع : بنياد انديشه اسلامي
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست