دوشنبه, ۱۹ آذر, ۱۴۰۳ / 9 December, 2024
مجله ویستا

پایان دوره خصومت


پایان دوره خصومت
بی گمان میهمان ویژه اجلاس حساس پاریس کسی نبود جز بشار اسد. سیاستمداری که تا دیروز در فهرست مخالفان فرانسه قرار داشت و از ترور رفیق حریری نخست وزیر پیشین لبنان تاکنون ، فرانسوی ها به اتفاق امریکا برای تضعیف و انزوای او تلاش کرده بودند.
اجلاس پاریس نه تنها به سه سال دوران تیرگی در روابط این کشور اروپایی با دمشق پایان داد بلکه سارکوزی توانست به همراه امیر قطر امتیاز میانجیگری میان دمشق و بیروت را نیز در اختیار بگیرد. البته گامی که سارکوزی برای دوستی با سوریه برداشت سناریویی بود که از مدت ها قبل توسط شماری ازدولت های اروپایی و حتی برخی جناح های سیاسی امریکا دنبال می شد لذا انتظار می رود این اتفاق چشم انداز تازه ای از همکاری دمشق با طرف های اروپایی بگشاید.
پاریس برای نزدیکی به سوریه و بر چیدن بساط این خصومت سه ساله یک برنامه گام به گام را پیش گرفت.مبدأیی که برای شروع این روابط جدید انتخاب کرد روی کار آمدن دولت جدید به ریاست میشل سلیمان بود فردی که حلقه وصل دمشق و پاریس به حساب می آید سلیمان اولین پیام های دوستی خویش را به دمشق و پاریس ارسال کرد.اقدام دیگر فرانسوی ها این بود که بستر دوستی را در عرصه فرهنگی مهیا کردند. فرانسویها رئیس جمهور سوریه را برای حضور در روز ملی این کشور دعوت کردند که با استقبال سوریها روبرو شد.
تمایل سوریها به فرانسه یک تمایل تاریخی و فرهنگی است این واقعیتی غیر قابل انکار در فرهنگ دیپلماسی سوری ها است به دلیل نفوذ سنتی که فرانسه از دوره استعمار تاکنون در حوزه شامات دارند. به همین دلیل تیرگی و خصومت میان کاخ الیزه برای مردان کاخ الشعب بسیار گران تمام شد. دو دشمن دیرین این کشور یعنی امریکا و اسرائیل از این دوره خصومت بیشترین بهره را جستند تا حدی که در این سه سال دوره قهر آنها به کمک فرانسه طرح تحریم و انزوای این کشور را ریختند. در این مدت چند پروژه همزمان برای انزوا و حتی براندازی سوریه به اجرا در آمد که یک رکن اصلی آن پاریس بوده است. گشودن پرونده حریری که در آن عالی ترین مقام های امنیتی دمشق در لیست متهمان یا طراحان ترور مطرح شدند- جنبش ضدیت با سوریه در بیروت که در سیمای گروه ها و سیاستمداران تحت نفوذ پاریس تبلور یافت- تصویب قطعنامه ۱۷۰۱ در شورای امنیت که به باور ناظران هدف غایی آن تضعیف یا سست کردن پایه های حکومت بشار اسد بود. از همه این ها بدتر این که پاریس دراین مدت به پایگاه تبعیدی ها و مخالفان سیاسی دولت دمشق مانند رفعت اسد عموی بشار و یا عبدالحلیم خدام مرد شماره ۲ سابق رهبری سوریه تبدیل شد.
لذا می توان حدس زد که سوری ها در این اتفاق نمادین چند هدف همزمان را که تقویت موقعیت شان در اروپا و کاهش تهدید امریکا و اسرائیل است تعقیب می کنند.البته تحلیلگران سوری گفته اند که در این همسویی با سارکوزی به روابط پیچیده او با طرف های اسرائیلی و امریکایی نیز نظر دارند آنها تأکید کرده اند تصویر یک سیاستمدار پراگماتیک را از سارکوزی دارند که به تعبیر خودش اهل بازی مذاکره و سازش است. برای دمشق در این بازی مذاکره مهم این است که یکی از قطب های مخالف خویش را در صحنه بین المللی به دوست تبدیل کند.
محمد بخشنده
منبع : روزنامه ایران