سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

گلابی ،میوه شادی بخش


گلابی ،میوه شادی بخش
این میوه حاوی ویتامین های Eو C، کلسیم، آهن، منیزیم و روی است. چون گلابی میوه ای آبدار و حاوی ویتامین C می باشد در زیبایی پوست بسیار موثر است.
● گیاه گلابی و انواع آن
درخت گلابی در برابر سرما از سیب حساس تر است. گل های گلابی در بهار کمی زودتر از سیب باز شده به همین دلیل بیشتر در معرض خطر سرمای بهاره قرار می گیرند. گیاه گلابی گرما را در تابستان بیشتر از سیب تحمل می کند. تنوع انواع گلابی موجود در ایران حدود ۱۲۰ نوع است. مهم ترین انواع بومی آن عبارت اند از: شاه میوه کرج، شاه میوه خراسان، شاه میوه اصفهان، گلابی نطنز کاشان، محمد علی مشهد سه فصله کرج، سیبری، گلابی پیغمبری. از گلابی های خارجی نیز که کم و بیش در ایران کشت می شوند می توان: آنژو، وینترنلیس، بارتلت و ... را نام برد. بارتلت که در اروپا به نام ویلیامز مشهور است، مهم ترین و پرکشت ترین گلابی در دنیا به شمار می رود یک نوع گلابی جنگلی که در کهگیلویه می روید و تخم آن زیاد است آنجوجک نام دارد. میوه آن قابل استفاده نیست، ولی زمانی که میوه روی خاک می افتد و می پوسد، تخم آن را جمع آوری می کنند که استفاده درمانی زیادی دارد.
● خواص درمانی گلابی
قسمت هایی از درخت گلابی که مورد استفاده غذایی و درمانی قرار می گیرد، میوه برگ و پوست درخت آن است. گلابی را می توان به صورت خام یا پخته (مربا و کمپوت) مصرف کرد.
▪ گلابی میوه ای است که به آسانی هضم و جذب بدن می شود.
▪ گلابی دارای دانه های بسیار ریزی (به خصوص در نزدیکی هسته) است که دارای پوسته ای از جنس سلولز بوده و در دستگاه گوارش هضم نمی شوند. از این رو با عبور از دستگاه گوارش، معده و روده را پاک و کلیه مواد زائد باقیمانده در شکم را دفع می کند.
▪ پوست گلابی که در معرض نور خورشید قرار می گیرد، از نظر ویتامین ها غنی تر است. به علاوه قسمت عمده فیبر گلابی در پوست آن است. بنابراین نباید هنگام خوردن، پوست آن راجدا کنید.
▪ کسانی که مبتلا به فشار خون هستند، اگر به طور مرتب گلابی بخورند خون آنها تصفیه خواهد شد.
▪ گلابی برای غدد داخلی بدن بسیار مفید است. تانن و پتاسیم آن، اسید اوریک را به هر اندازه که باشد حل می کند، به همین جهت افراد مبتلا به نقرس، آرتروز و رماتیسم می توانند از آن بهره زیادی ببرند.
▪ گلابی برای معالجه امراض سینه یک میوه عالی است و این خاصیت مربوط به تانن آن است و بخصوص اگر کمی گس هم باشد، برای سینه بهتر است.
▪ ماده مهم دیگری که در گلابی موجود است، عنصر بوراست که با افزایش جذب کلسیم، از بروز پوکی استخوان(به خصوص در زنان یائسه) جلوگیری می کند.
▪ مواد موجود در گلابی برای تقویت بدن پس از بیماری هایی که نیرو و توان انسان را تحلیل می دهد، بسیار مفید است. شاید به همین دلیل است که برای بیماران کمپوت گلابی می بریم. در دوران نقاهت بیماری هایی چون سل، کم خونی و ضعف شدید خوردن مخلوط آب گلابی و به بسیار مفید است.
▪ گلابی یکی از میوه های ضدعفونی کننده یا ضد مسمومیت است و این خاصیت به دلیل ادرارآوری و ملین بودنش است. افرادی که یبوست دارند سعی کنند پس از خوردن ۲-۱ عدد گلابی یک لیوان آب ولرم مصرف کنند تا خاصیت ملین بودن آن تقویت شود.
▪ گلابی موجب شادابی و طراوت بدن و پوست می شود.
▪ گلابی برای بیماران دیابتی میوه بسیار مناسبی است؛ چون قسمت اعظم قند آن سلولز، سوربیتول و لوولوز است. شاید به همین دلیل حکیم عالیقدر ایرانی «ابوعلی سینا»، گلابی یا کمپوت آن را برای بیشتر بیماران، مجاز دانسته و آن را «شاه میوه» خوانده است.
▪ گلابی ترشح بزاق دهان را افزایش می دهد، در نتیجه باعث تسهیل عمل هضم در دستگاه گوارش می شود.
▪ فیبر موجود در گلابی لینین (LININ) است که غیرقابل حل بوده و برای کاهش کلسترول خون بسیار مفید است.
▪ گلابی رنگ رخساره را باز کرده و نشاط آور بوده و بی حوصلگی و غم و غصه را نیز برطرف می کند.
خواص قسمت های دیگر درخت گلابی
▪ تخم گلابی ضد کرم معده و روده است.
▪ دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است.
▪ برای دفع سنگ کلیه، ۵۰ گرم برگ گلابی را با ۵۰ گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و آن را بتدریج بنوشید.
▪ برای شستشوی زخم ها ۵۰ گرم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و پس از چند دقیقه جوشیدن آن را روی زخم بریزید.
امام صادق (ع) فرموده اند:
«گلابی معده را پاک و آن را تقویت می کند» از فرمایش های دیگر ایشان این است:«خوردن گلابی در حال سیری سودمندتر از خوردن آن در حال گرسنگی است. کسی که دلش گرفته و اندوهناک است، باید گلابی را بعد ازغذا بخورد».
گلابی حاوی ریز مغذی هایی چون فلوئور، سلنیوم، کروم و بوراست که برای سلامتی و تامین ریز مغذی های بدن بسیار مفید است.
● توصیه
▪ هضم پوست گلابی کمی مشکل است، ازاین رو کسانی که معده ضعیفی دارند آن را با پوست نخورند یا آن را به صورت کمپوت مصرف کنند.
▪ بهتر است گلابی کاملا رسیده مصرف شود تا خواص آن بیشتر و هضم آن راحت تر باشد.
▪ بهتر است پس از خوردن گلابی آب سرد نوشیده نشود، زیرا در افراد حساس ایجاد نفخ می کند.
منبع : روزنامه کیهان


همچنین مشاهده کنید