چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

ورزش و باغبانی


ورزش و باغبانی
تهیه و نگهداری چمن مناسب نقش بسیار مهمی در برگزاری مسابقات ورزشی دارد. در کیفیت چمن عوامل مختلفی دخالت دارند از جمله: تراکم، بافت، یکنواختی، رنگ، استحکام، عادت رشدی، نرمی سطح بالای چمن، قابلیت ارتجاع، برگشت‌پذیری یا جهندگی، طراوت و شادابی، بازسازی در احداث چمن‌های ورزشی، زیبائی چمن از نظر تماشاگران یکی از موارد مهم است. همژنین تأمین سلامت ورزشکاران، مقاومت چمن در برابر فشردگی، صدمات و پاخوری نیز بسیار مهم است. چمنی باید انتخاب شود که نسبت به پاخوری مقاوم بوده و چهت پوشاندن و ترمیم نقاط آسیب دیده توانائی رشد سریع داشته باشد. این چمن باید با آب و هوای منطقه سازگار بوده و از لحاظ زهکشی در سطح و لایه زیرین اشکالی نداشته باشد. در نگهداری چمن‌های ورزشی چیدن صحیح در ایجاد شکل مطلوب و مقاومت به پاخوری بسیار مؤثر است. ارتفاع بیشتر معمولاً برای دوران خارج از فصل است.
وقتی که هدف توسعه ریشه‌ها و ریزوم‌ها است کوتاه کردن باید به‌تدریج و از چند هفته پیش از بازی‌ها آغاز شود تا به تدریج به ارتفاع مورد نظر برسیم. کود دهی پیش از فصل بازی‌ها باعث توسعه سیستم ریشه‌دهی وتولید شاخه‌های جانبی می‌شود و کوددهی در فصل بازی‌ها باعث تأمین نیتروژن به‌منظور افزایش سرعت بهبودی چمن می‌گردد. چند هفته پیش از بازی‌ها کود دهی با نیتروژن باعث تأمین رشد مناسب می‌شود. پتاسیم به‌ویژه سولفات پتاسیم باعث افزایش مقاومت به پاخوری می‌شود. از نکات مهم دیگر در مورد چمن ورزشی آن است که بلافاصله پس از بازی یک غلطک سبک برای تثبیت ریشه‌های درآمده و جابه‌جا شده ضروری است. در برخی کشورها در فصل زمستان به‌علت قهوه‌ای شدن چمن آن را رنگ می‌کنند. از دیگر نکات مهم جلوگیری از تراکم کشت بیش از حد توأم با تعداد زیاد در یک فصل است زیرا باعث هجوم علف‌های هرز خواهد شد.
آبیاری چمن باید پیش از بازی‌ها و در طول آن‌ها با برنامه‌ریزی صحیح پیگیری شود. در طول بازی‌ها به علت اینکه زمین باید خشک باشد به آبیاری کمتری نیاز است اما پس از بازی، آبیاری بسیار لازم است چون به ترمیم چمن کمک می‌کند. چون بیشتر بازی‌های ورزشی در تابستان و پائیز صورت می‌گیرد تهیه و تدارک زمین در اوایل بهار بوده که در این صورت نباید بازی انجام شود. در صورت بارندگی به‌عنوان یک پیشگیری ساده می‌توان یک تا دو روز قبل از بازی سطح زمین را با برزنت‌های مخصوص پوشاند و پس از بارندگی جمع‌آوری نمود در این صورت اگر در حین بازی هم بارش ادامه یابد به هر حال ضرر کمتری خواهد داشت.
فواید چمن مصنوعی عبارت است از مصونیت از بیماری، آفت و علف هرز، عدم نیاز به عملیات کشت و نگهداری، احداث سریع، سازگاری با هر نوع آب و هوا، امکان دسترسی برای احداث در تمامی فصول گرم در زمین یخ بسته یاپوشیده از برف. معایب چمن مصنوعی نیز عبارتند از مخارج و هزینه‌های گزاف احداث، حداکثر عمر مفید پانزده سال، امکان تخریب توسط سیگار، آدامس و...، خرج زیاد تعمیر و نگهداری، بالا بردن دمای محیط در هوای گرم و افزایش صدمات به بازیکنان است.
به‌طور کلی چمن طبیعی بر چمن مصنوعی برتری دارد. به هر صورت کیفیت چمن زمین‌های ورزشی در بهبود بازی بازیکنان تأثیر به‌سزائی دارد.
منبع : فصلنامه جهان گل