جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا


آرامش در محیط کار


آرامش در محیط کار
یکی از سخت‌ترین شرایطی که آدمی می‌تواند آرامش خود را حفظ کند محل کار است! اما نگران نباشید. برای آن هم راه‌هائی وجود دارد. با کمی تفکر و برنامه‌ریزی، می‌توان فشارهای حاصل از کار را به کمترین میزان خود رساند.
● عامل فشارزا
عامل‌های زیادی ممکن است در ایجاد استرس در محیط کار مؤثر باشند مانند: راه طولانی بین منزل تا محل کار، ترافیک زیاد، آلودگی هوا، زیادی وظایف، عدم تناسب با همکاران، ساعت‌های طولانی کار و ..
نزدیکی و مجاورت بیش از حد با افراد دردسرساز، می‌تواند انرژی شما را تا حد زیادی از بین ببرد. همچنین قبول وظایف و مسئولیت‌های سنگین نیز مخل آرامش هستند، چرا که باعث گیجی و سردرگمی شما می‌شوند. رابطهٔ تعریف‌نشده با مافوق نیز عاملی تعیین‌کننده است، چنانچه مافوقتان از شما انتظاری داشته باشد که از آن آگاه نباشید یا شما انتظاری از او داشته باشید که نداند یا اهمیتی ندهد، فشار کار را بیشتر می‌کند و باعث سوءتفاهم می‌شود و عاقبت، فاصله و سردی ایجاد می‌کند. نبود وقت برای استراحت در محیط کار، باعث می‌شود تا نتوانید تجدید قوا کرده و آرامش داشته باشید. چنانچه این حالت ادامه پیدا کند و شما نتوانید در ساعت‌های کار، استراحت کنید، تمام انرژی خود را از دست خواهید داد. انجام کارهای خاص که زمان محدودی دارند، استرس را افزایش می‌دهد مانند کارهائی که به‌طور ناگهانی به شما محول شده و تأکید می‌کند که تا ۴۸ ساعت اینده باید تمام شده باشند.
استفادهٔ زیاد از رایانه، باعث خستگی چشم و مغز می‌شود. کسانی که تمام ساعت‌های اداری، روبه‌روی رایانه نشسته و به صفحه آن نگاه می‌کنند، دچار ناراحتی‌هائی مانند کمردرد، سردرد و خستگی عصبی می‌شوند. برای کم شدن فشار در محیط کار، راه‌کارهائی وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم:
▪ روابط خود را تعریف کنید
همکاران شما، کسانی هستند که روزی ۸ تا ۹ ساعت را با آنان سپری می‌کنید و شاید برخی از شما زمانی بیشتر از آنچه که با خانواده‌تان هستید، با همکاران خود می‌گذرانید؛ بنابراین، چگونگی رابطهٔ میان شما و آنان از اهمیت زیادی برخوردار است.
سعی کنید در محیط کار، با کسی بیش از آنچه که لازم است، صمیمی نشوید، پای صحبت آنان ننشینید و وقت خود را به کار اختصاص دهید. حریم خود را حفظ کنید، اجازه ندهید کسی به حریم خصوصی شما وارد شود. در برابر افرادی که سعی دارند بیش از آنچه لازم است راجع به شما بدانند، تنها به لبخندی اکتفاء کرده و آنگاه مسیر صحبت را عوض کنید.
سعی کنید قبل از آنکه کاری را بپذیرید، با مافوقتان جلسه‌ای داشته باشید و آنچه را که لازم است، بپرسید و آنچه را که نیاز دارید، شرح دهید تا دچار سوءتفاهم نشوید و هدف‌ها برایتان روشن شوند.
▪ منظم باشید
یکی از اصل‌های آرامش در محیط کار، این است که محل کارتان مرتب و منظم باشد. پرونده‌های درهم‌ریخته و کاغذهای نامرتب که روی هم انباشته شده باشند، استرس را زیاد می‌کنند و باعث هدر رفتن وقت زیادی می‌شوند. سعی کنید برای هر کاری، برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی نمائید تا هر روز صبح بدانید که کدام کار را باید انجام دهید.
هر روز قبل از ترک محل کار، کارهای روز بعد را روی میز بگذارید تا فردا صبح، آسوده‌تر به کار خود بپردازید. هرگز چند کار را با هم انجام ندهید، بلکه کاری را شورع کرده به پایان برسانید و بعد به سراغ کار بعدی بروید.
▪ استراحت کنید
از وقت‌هائی که برای استراحت در نظر گرفته شده استفاده کنید. با خیال راحت و در سکوت، ناهارتان را بخورید و بگذارید بدن و مغزتان استراحت کند. هرگز تصور نکنید که کار بهتر، بدون استراحت میسر است. در طول وقت استراحت، از بحث‌های کاری و صحبت راجع‌به موضوع‌های ناراحت‌کننده، بپرهیزید. روزی یک ساعت از صفحهٔ رایانه فاصله بگیرید. در زمان استراحت، تلفن‌های کاری را جواب ندهید می‌توانید به یکی از دوستان یا اعضاء خانوادهٔ خود تلفن بزنید.
ساعتی یک بار از جای خود بلند شوید و کمی راه بروید تا زانوهایتان خسته نشوند. سعی کنید از صرف غذاهای پرچرب و سنگین بپرهیزید و خوراکی‌های ساده و پرانرژی مصرف نمائید. صبح‌ها به جای کیک، میوه یا آب‌میوه بخورید. از خوردن بیش از سه فنجان چار در محل کار خودداری کنید. زیرا اعصاب را تحریک کرده و خستگی می‌آورد، به‌جای آن آب بخورید. از مرخصی‌های خود استفاده کنید تا بتوانید تمدد اعصاب کرده و با انرژی بیشتری به‌کار خود بپردازید.
▪ راحت باشید
خود را همانگونه که هستید بپذیرید. در محل کار، لباس‌های راحت بپوشید تا تنگی و ناراحتی لباس، شما را آشفته نکند. سعی نکنید شخصیتی جزء آنکه هستید را به دیگران معرفی کنید و از خود چهره‌ای جدید بسازید. توانائی‌های خود را بیش از آنچه که هست، معرفی نکنید تا توقع دیگران از شما زیاد نشود.
دکتر محمد سیدا
مرد حافظهٔ ایران
منبع : مجله شادکامی و موفقیت