جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سال شمار زندگی انیشتین


سال شمار زندگی انیشتین
انیشتین برخلاف دستاوردهای علمی پرآوازه‌اش، در کودکی، بسیار ضعیف بود. وی در یادگیری زبان کند بود و حتی تا نه سالگی روان حرف نمی زد، به طوری که پدر و مادرش به وحشت افتادند که فرزندشان ناقص و غیر عادی باشد. به علاوه، او از مدرسه متنفر بود و فقط در درس ریاضیات و علوم خوب کار می کرد. برای آشنایی بیش‌تر با فراز و فرود زندگی انیشتین، سال شمار زندگی او را مرور کنید.
▪تولد: ۲۴ اسفند سال ۱۲۵۸ هجری شمسی درشهر اولم آلمان
▪نام پدر : هرمان انیشتین ( ۱۲۲۶ – ۱۲۱۸ ه . ش)
▪نام مادر : پائولین کخ ( ۱۲۹۹ – ۱۲۳۷ ه . ش)
مادر انیشتین ۱۱ سال از شوهرش هرمان جوان تر بود و آلبرت هنگامی که پدرش ۳۲ ساله و مادرش ۲۱ ساله بود به دنیا آمد. هرمان مهندس برق بود که البته در کارهای اقتصادی زیاد وارد نبود. پائولین هم خانه دار بود و گهگاهی ویولون تدریس می‌کرد.
▪۱۲۵۹ : در یک سالگی انیشتین به همراه خانواده به مونیخ هجرت کرد .
▪۱۲۶۰ : در دو سالگی ، خواهرش ماجا ( ماریا – مریم ) به دنیا آمد . ( او در سال ۱۳۳۰ هجری شمسی در سن ۷۰ سالگی از دنیا رفت ).
▪۱۲۶۷ : در سن ۹ سالگی، به مدرسه لوئیت پولد مونیخ وارد شد .
▪۱۲۷۳ : در حالی که انیشتین ۱۵ ساله دانش آموز کلاس ششم بود ، خانواده اش به ایتالیا هجرت کردند و انیشتین در مدرسه شبانه روزی لوئیت پولد ماند.
▪۱۲۷۴: انیشتین ۱۶ ساله به خانواده اش در پاویا ملحق شد و سپس به مدرسه کانتونال در شهر آرا واقع در سوئیس رفت.
▪۱۲۷۵ : تابعیت آلمانی اش را به طور رسم انکار کرد و تابعیت سوئیس را پذیرفت. در هفده سالگی از مدرسه آرا دیپلم گرفت و سپس در مرکز صنعتی فدرال ETH در شهر زوریخ در رشتهء ریاضی و فیزیک ثبت نام کرد.
▪۱۲۷۹ : پس از چهار سال در ۲۱ سالگی از مرکز فدرال ETH فارغ التحصیل شد و دیپلم گرفت.
▪۱۲۸۰ : در ۲۲ سالگی شهروند سوئیس شد.
▪۱۲۸۱ : در ۲۳ سالگی در مؤسسه ای که امتیاز ثبت اختراعات را ارائه می کرد در شهر برن، استخدام شد . در این سال پدرش در ۵۴ سالگی درگذشت .
▪۱۲۸۲: در ۲۴ سالگی با میلوا ماریک ( ۱۳۲۳ – ۲۵۴ ) ، که ۴ سال از انیشتین بزرگ تر بود، ازدواج کرد. در آن زمان میلوا دختری ۲۸ ساله بود. آن ها دارای دو پسرشدند: هانس آلبرت ( ۱۳۵۲ – ۱۲۸۳) که در شاخه‌ی هیدرولوژی مهندسی مکانیک تخصص گرفت و در کارش موفق بود و ادوارد ( ۱۳۵۲ – ۱۲۸۹)که دچار بیماری شیزوفرنی علاج ناپذیری بود. آن ها یک دختر هم داشتند به نام لیزرل که پیش از ازدواج آن‌ها از مادر و پدر دیگری به دنیا آمده بود و آن ها او را به فرزند خواندگی قبول کردند. سرنوشت او نامعلوم است.
▪۱۲۸۴ : در ۲۶ سالگی در مجله‌ی Annalen der Physik آلمان ، مقاله مربوط به کوانتوم های نور و اثر فوتوالکتریک ، مقاله‌ی مربوط به حرکت براونی ذره‌ها در نظریه‌ی اتمی، مقاله‌ی نسبیت خاص، مقاله‌ی همسانی انرژی و مقاله‌ی نظریه‌ی کوانتومی برای مواد حالت جامد در رابطه‌ با گرمای ویژه و مقاله ی اصول نسبیت عام را به چاپ رساند .
▪۱۲۸۸ : در ۳۰ سالگی، در دانشگاه زوریخ دانشیار شد و کارهای بیش‌تری روی نظریه کوانتومی کرد.
▪۱۲۹۰ : در ۳۲ سالگی ، در دانشگاه کارل فردیناند درشهر پراگ، استاد کامل شد. خمیدگی نور در نور ستاره ها را هنگام خور گرفت ( خورشید گرفتگی ) پیش بینی کرد. ( هر چند مقداری که پیش بینی کرد غلط بود).
▪۱۲۹۱: در ۳۳ سالگی، در ETH ( مرکز صنعتی فدرال یعنی همان جایی که چهار سال درس خوانده بود و دیپلم گرفته بود) استاد کامل شد .
▪۱۲۹۳ : در ۳۵ سالگی، در دانشگاه برلین استاد کامل شد. میلوا و فرزندانش را ترک کرد . این هنگامی بود که جنگ جهانی اول شروع شد .
▪۱۲۹۴: در ۳۶ سالگی ، " بیانیه ای به اروپائیان " را با دیگران امضاء کرد که طبق آن خود را از نظامی‌گری آلمان جدا می‌دانست و مقاله‌ی معادله نسبیت عام را به چاپ رساند .
▪۱۲۹۵ : در ۳۷ سالگی، کتابی در رابطه با نسبیت عام به چاپ رساند. رئیس انجمن فیزیک آلمان شد. تکانه‌ی کوانتاها نور را محاسبه کرد که در سال ۱۲۹۶ مقاله ای با همین عنوان در رابطه با شبیه سازی گذار اتمی به چاپ رساند.
▪۱۲۹۶ : در ۳۸ سالگی ، مدیر مرکز قیصر ویلهلم آلمان شد، ( مؤسسه ای که پژوهش‌های آلمان را حمایت می کند). مقاله‌‌ی معاده‌های کیهان شناسی با ثابت کیهانی را به چاپ رساند و انبساط جهان را از معادله‌های فوق استخراج کرد .
▪۱۲۹۷ : در ۴۰ سالگی، از میلوا طلاق گرفت و هنگامی که ۴۳ سال داشت، با دختر خاله اش ( الزا ) ازدواج کرد. الزا از شوهر سابقش دو دختر داشت. این دو دختر هنگام ازدواج مادر با انیشتین به ترتیب ۲۲ ساله و ۲۰ ساله بودند و بنابرقانون، این دو دختر فامیلی انیشتین را پس از ازدواج اخذ کردند. در این سال خمیدگی نوری در یک خورگرفت ( خورشیدگرفتگی ) مشاهده شد.
▪۱۲۹۹ : همزمان با ۴۱ سالگی ، اذهان عمومی ، با تحریک ضد یهودها ، به نظریه‌ی نسبیت عام و انیشتین تاختند. در این سال مادرش در سن ۶۳ سالگی درگذشت .
▪۱۳۰۰ : در ۴۲ سالگی ، اولین دیدارش از امریکا صورت گرفت.
▪۱۳۰۱: در ۴۳ سالگی ، کار روی نظریه‌ی میدان‌ها ی واحد و دیدار از کشورهای خاور دور، برنده‌ی جایزه نوبل در فیزیک به پاس خدمات در فیزیک نظری و به ویژه کشف قانونمندی اثر فوتوالکتریک.
▪۱۳۰۳: در ۴۵ سالگی ،‌افتتاح مرکز انیشتین در برج انیشتین در پوتزدام.
▪۱۳۰۶ : در ۴۸ سالگی، آغاز بحث بانیلس بور ( فیزیکدان اتریشی ) در باب تفسیر نظریه کوانتومی، در پنجاهمین همایش سالوی.
▪۱۳۰۸ : در ۵۰ سالگی، مقاله ای برای اذهان عمومی در رابطه با وحدت نظریه‌ی میدان گرانشی و میدان الکترومغناطیسی به چاپ رساند.
▪۱۳۰۹ : در ۵۱ سالگی، دیداری ازامریکا به خصوص از مرکز صنعتی کالیفرنیا داشت.
▪۱۳۱۱: در ۵۳ سالگی، به عنوان استاد کامل در مرکز پژوهش‌های پیشرفته پرینستون انتخاب شد، با رعایت این مساله که به عنوان استاد نیمه وقت در دانشگاه برلین هم باشد .
▪۱۳۱۲ : در ۵۴ سالگی، نازی ها در آلمان بر سر قدرت آمدند، انیشتین ابتدا به انگلستان رفت و سپس از آن جا به امریکا رفته و مقیم امریکا شد.
▪۱۳۱۳ : دختر اول الزا به نام الیزه انیشتین درگذشت و در این سال انیشتین ۵۵ ساله بود.
▪۱۳۱۴: در ۵۶ سالگی، چاپ مقاله ای به زبان انگلیسی تحت عنوان : " آیا توصیف مکانیک کوانتومی از حقیقت واقعی می‌تواند کامل باشد ؟ "
▪۱۳۱۵ : در ۵۷ سالگی، همسرش الزا. فوت کرد.
▪۱۳۱۸: در ۶۰ سالگی، وقوع جنگ جهانی دوم: انیشتین در نامه ای که به ریاست جمهوری امریکا،‌ روزولت، نوشت، از احتمال ساختن بمب اتمی در آلمان او را آگاه کرد.
▪۱۳۱۹: در ۶۱ سالگی، تابعیت امریکا را پذیرفت، ولی تابعیت سوئیس را از دست نداد.
▪۱۳۲۳ : همسر اول انیشتین، میلوا ماریک در ۶۹ سالگی درگذشت. در این زمان انیشتین ۶۵ ساله بود.
▪۱۳۲۴ : در ۶۶ سالگی، بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، پایان جنگ جهانی دوم.
▪۱۳۲۵ : در ۶۷ سالگی، به عنوان سرگروه کمیته فوری دانشمندان اتمی خدمت کرد.
▪۱۳۲۷: در ۶۹ سالگی، چاپ مقاله ای " تعمیم نسبیت عام " به عنوان یک نمونه از تلاش‌ها برای دستیابی به دیدگاه ریاضی جهان شمول برای نظریه میدان ها.
▪۱۳۳۰: خواهر انیشتین در ۷۰ سالگی درگذشت.
▪۱۳۳۱: در ۷۳ سالگی ، ریاست جمهوری به او پیشنهاد شد، ولی نپذیرفت.
▪۱۳۳۴ : در ۳۰ فروردین ۱۳۳۴ در ۷۶ سالگی در بیمارستانی در شهر پرینستون بر اثر تصلب شرائین درگذشت .
نویسنده: آقای اسفندیار معتمدی
منبع : جزیره دانش